«Το ΓΕΣΥ πρέπει να είναι καθολικό και να διασφαλίζει την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας»


Συνέντευξη στο Ygeia-News, του Διευθυντή Πωλήσεων Κύπρου της Medochemie, Νίκου Χρηστίδη

* Δεν έχουν δοθεί ενδεικτικές ή πραγματικές τιμές φαρμάκων. Ελπίζουμε ότι στην επερχόμενη συνάντηση με τον ΟΑΥ θα καθοριστεί ο τελικός προϋπολογισμός για τα φάρμακα, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και τη λίστα με τις τελικές τιμές ανά φάρμακο. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την μεταρρύθμιση και το κοινό όφελος μέσα στα όρια του εφικτού.

Medochemie προσφέρει στην Κύπρο περίπου το 1,5% επί του ΑΕΠ

Τη θέση ότι η φαρμακευτική εταιρεία Medochemie είναι υπέρ της δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Υγείας που θα διασφαλίζει την ποιότητα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των πολιτών εξέφρασε σε συνέντευξη στο Ygeia - Νews ο Διευθυντής Πωλήσεων Κύπρου της Εταιρείας Νίκος Χρηστίδης. Ο κ. Χρηστίδης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον ΟΑΥ για να ενημερωθεί η εταιρεία όπως και οι υπόλοιπες κυπριακές φαρμακοβιομηχανίες για τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα διατεθεί για τα φάρμακα, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κοστολόγια των Κυπριακών εργοστασίων για να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα τους.

ΕΡ: Ποια η θέση της εταιρείας ως προς την υλοποίηση του ΓΕΣΥ και πως επηρεάζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες;

ΑΠ: Η εταιρεία μας ήταν πάντοτε υπέρ ενός σχεδίου υγείας, γιατί ένα κράτος ευημερεί και σέβεται τους πολίτες όταν προσφέρει ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Το σχέδιο υγείας θα πρέπει να είναι καθολικό και να διασφαλίζει την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας που θα απολαμβάνουν οι πολίτες, οι οποίοι καλούνται τώρα να πληρώνουν τη συμμετοχή τους. Το υποστηρίζουμε αυτό, γιατί έχουμε την εμπειρία από άλλα Εθνικά Σχέδια Υγείας που εφαρμόστηκαν ανά τον κόσμο και ειδικότερα σε προηγμένες χώρες, όπου στην πορεία παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα και δεν απέφυγαν κάποια υποβάθμιση τους. Εκτιμούμε ότι το δικό μας Σχέδιο Υγείας θα πρέπει να βασίζεται σε σύγχρονα ποιοτικά κριτήρια όπως επίσης και στις ιδιαιτερότητες της κυπριακής πραγματικότητας.

Διαβουλεύσεις με ΟΑΥ

ΕΡ: Μέχρι στιγμής ποιες διαβουλεύσεις υπήρξαν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το αρμόδιο Υπουργείο;

ΑΠ: Προηγήθηκαν κάποιες επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος μας έδωσε μία γενική ενημέρωση για τον τρόπο που θα γίνεται η κίνηση των φαρμάκων. Από τα θετικά σημεία που μπορεί να προκύψουν για τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι ότι, ενώ πριν κάλυπταν με τα φάρμακα τους 20-30 % του πληθυσμού, τώρα με το σχέδιο υγείας θα μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερο ποσοστό. Το θέμα είναι κατά πόσο ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του ΟΑΥ μπορεί να εξασφαλίζει ότι ο Κύπριος ασθενής θα μπορεί να απολαμβάνει φροντίδα από ποιοτικά φάρμακα, που θα του παρέχουν εταιρείες όπως η Medochemie γιατί υπάρχει ο περιορισμός από το υψηλό κόστος παραγωγής των φαρμάκων.

ΕΡ: Δόθηκαν ενδεικτικές τιμές;

ΑΠ: Δεν έχουν δοθεί ενδεικτικές ή πραγματικές τιμές. Ελπίζουμε στην επερχόμενη συνάντηση με τον ΟΑΥ να καθοριστεί ο τελικός προϋπολογισμός για τα φάρμακα, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και τη λίστα με τις τελικές τιμές ανά φάρμακο. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση και το κοινό όφελος μέσα στα όρια του εφικτού.

ΕΡ: Γνωρίζετε εάν υπάρχουν διαβουλεύσεις με πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες;

ΑΠ: Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΥ.

Μείωση στις τιμές φαρμάκων

ΕΡ: Η συνθήκη της Βαλέτας με χώρες του Ευρωπαϊκού νότου προνοεί μείωση στις τιμές των φαρμάκων. Πόσο εφικτό είναι;

ΑΠ: Δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο τα αρμόδια υπουργεία μπορούν να επιφέρουν τις μειώσεις στα φάρμακα. Ενδεχομένως να βασίζονται στις διαπραγματεύσεις που αφορούν στα πολύ ακριβά φάρμακα τα οποία προστατεύονται από πατέντα και κυκλοφορούν κατά αποκλειστικότητα. Για τα τοπικά παραγόμενα φάρμακα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κοστολόγια των εταιρειών. Στην Κύπρο οι τιμές των φαρμάκων επηρεάζονται από το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής. Έχουμε ίσως το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη και ακόμη η προμήθεια της πρώτης ύλης έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Επίσης το κόστος εργασίας είναι σχετικά υψηλό και λειτουργούμε γενικά σε μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και το λειτουργικό κόστος. Ακόμη για να παραχθούν φάρμακα σύμφωνα με τους κανόνες ορθής παρασκευαστικής πρακτικής της Ε.Ε με τους οποίους διασφαλίζεται η ποιότητα, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε ανθρώπινο επιστημονικό κεφάλαιο.

ΕΡ: Άρα αφού υπάρχει το κόστος, για να επιτευχθεί μείωση τι πρέπει να γίνει;

ΑΠ: Μέσα στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ αναμένεται να δοθεί η ώθηση στη διόρθωση της τιμής πώλησης σε ορισμένα φάρμακα. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακριβά φάρμακα στην αγορά, αλλά αυτά δεν βρίσκονται στον δικό μας τιμοκατάλογο. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι η Medochemie στην Κυπριακή αγορά αντλεί περίπου το 80% - 85% του τζίρου της από φάρμακα με τιμή πώλησης κάτω των 10 ευρώ. Επομένως δεν επιβαρύνεται από δικά μας προϊόντα η φαρμακευτική δαπάνη. Αν οι ήδη σχετικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων πιεστούν ακόμη περισσότερο προς τα κάτω υπάρχει κίνδυνος πολλά αξιόλογα και οικονομικά φάρμακα Κυπριακής παραγωγής να καταστούν ασύμφορα και να μην μπορούμε να τα προσφέρουμε στην τοπική αγορά. Το ενδεχόμενο αποτέλεσμα θα είναι να εισρεύσουν στη Κύπρο φάρμακα από τρίτες χώρες αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας.

ΕΡ: Ανησυχείτε για μία τέτοια εξέλιξη;

ΑΠ: Είναι μέσα στις ανησυχίες μας και για αυτό καταθέτουμε τις δικές μας εισηγήσεις και απόψεις. Δύο είναι οι τομείς που θα πρέπει ένα κράτος να επενδύει και να τους βλέπει όχι μόνο ως κόστος αλλά και ως αξίες. Είναι οι τομείς της υγείας και της παιδείας.

ΓΕΣΥ και βιωσιμότητα φαρμακευτικών εταιρειών

ΕΡ: Ενδέχεται να επηρεαστεί η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών στην Κύπρο;

ΑΠ: Βεβαίως μπορεί να επηρεαστεί η βιωσιμότητα. Ή έδρα της Medochemie είναι στην Κύπρο. Τα 9 από τα 13 της εργοστάσια βρίσκονται στο νησί, 3 βρίσκονται στο Βιετνάμ και 1 στην Ολλανδία. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων είναι από το εξαγωγικό τομέα. Δηλαδή πέραν του 95%. Όποτε εάν επηρεαστούν οι τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο θα επηρεαστούν οι πωλήσεις μας.

ΕΡ: Θεωρείται ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν – προστατευτούν οι εταιρείες των Κυπριακών συμφερόντων;

ΑΠ: Το κυπριακό φάρμακο της Medochemie πέρα από την θεραπευτική του ιδιότητα διαδραματίζει και κοινωνικό ρόλο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Medochemie συνεισφέρει στην Κύπρο περίπου 1,5 % επί του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος). Εργοδοτεί 1650 άτομα σε Κύπρο και εξωτερικό με το 60% να είναι επιστήμονες. Αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της Κύπρου με 28% των συνολικών Κυπριακών εξαγωγών. Συνολικά οι Κυπριακές φαρμακοβιομηχανίες προσφέρουν θετικό ισοζύγιο εξαγωγών εισαγωγών φαρμάκων στον μοναδικό τομέα που επιτυγχάνεται αυτό.

ΕΡ: Ποιες κατηγορίες φαρμάκων υπάρχουν στην Medochemie;

ΑΠ: Υπάρχουν δέκα κύριες κατηγορίες, όπως, αντιβιοτικά, παυσίπονα, γαστρεντερολογικά, καρδιολογικά, φάρμακα κεντρικού νευρικού συστήματος, δερματολογικά. Επιπλέον η εταιρεία διαθέτει τα μοναδικά εργοστάσια στη Κύπρο ενέσιμων προϊόντων και ξηρής εισπνεόμενης σκόνης.

Στόχοι και προοπτικές

ΕΡ: Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προοπτικές της εταιρείας;

ΑΠ: H Medochemie ήδη συνεργάζεται με 107 χώρες παγκοσμίως. Εδραιώνει την θέση της στις υφιστάμενες αγορές και συνεχίζει να ανοίγει νέες.

Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία

ΕΡ: Όσον αφορά την εξέλιξη της φαρμακευτικής νανοτεχνολογίας, ποια είναι η θέση της εταιρείας;

ΑΠ: Όσον αφορά στο ζήτημα της έρευνας και της ανάπτυξης, είναι ένας τομέας στον οποίο η εταιρεία δραστηριοποιείται πολύ εντατικά και έχει πάρει βραβεία καινοτομίας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μας αφορούν όλες οι νέες τεχνολογίες και εφόσον προκύψουν οι ανάγκες, η εταιρεία θα προσαρμοστεί, θα παράξει και θα λειτουργήσει βάσει της νέας τεχνολογίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











547