Υπουργός Υγείας: Η Κυβέρνηση προχωρά με «μίνι Γε.ΣΥ»


O Yπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα «μίνι Γε.ΣΥ» το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Το «μίνι ΓΕΣΥ» θα λειτουργήσει παράλληλα με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία αναμένεται εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ο Υπουργός ανέλυσε το θέμα αναφέροντας πως αρμόδιος για την εφαρμογή του θα είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Με το «μίνι ΓΕΣΥ» επεκτείνεται η ασφάλιση για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεισφορά χαμηλότερη(1%) από αυτή που προβλέπεται όταν εφαρμοστεί πλήρως το Γε.ΣΥ.

Με τη νέα φόρμουλα θα παρέχεται καθολική κάλυψη, και όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται, ο ΟΑΥ θα φροντίζει ώστε το κράτος να έχει άμεση συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος θα παραπέμπει ασθενείς στα πρότυπα των επιδοτούμενων ασθενών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Κύπρου ή στο εξωτερικό. Επίσης, με την εφαρμογή του «μίνι Γε.ΣΥ» οι Κύπριοι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας της Ευρώπης.

Με τη νέα φόρμουλα θα παρέχεται Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη και στον τομέα των φαρμάκων.

Ο Γιώργος Παμπορίδης τόνισε ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε οριακό σημείο, τονίζοντας πως «αν δεν είναι έτοιμα να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά, είναι πολύ πιθανόν να καταστούν μη βιώσιμα». Η αυτονόμηση, όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, αφορά στη σύσταση ενός και μόνο Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και όχι 5 – 6 όπως προβλεπόταν με τα προηγούμενα νομοσχέδια.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











269