Υπ. Υγείας: Θα συμφωνήσουμε με τους εργαζόμενους και μετά τα θα πάνε τα νομοσχέδια στη Βουλή


Τη διαβεβαίωση προς τους εργαζόμενους στα κρατικά νοσηλευτήρια πως το Υπουργείο Υγείας δεν θα προχωρήσει με τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση, χωρίς πρώτα να συμφωνήσουν επί των αρχών τους, έδωσε την Πέμπτη ο Υπ. Υγείας Φίλιππος Πατσαλής. Αυτό, όπως σημείωσε, έχοντας υπόψη τη στενότητα του χρόνου, τις δυσκολίες του υφιστάμενου συστήματος, καθώς και το γεγονός ότι οι επιδιωκόμενες αλλαγές είναι τέτοιες, όχι μόνο από το κράτος αλλά και από τους ιδίους. «Διότι», είπε ο Υπουργός Υγείας, «δεν υπάρχει αύριο. Η υγεία εκπέμπει sos».

«Διαβεβαιώνω επισήμως, και τους γιατρούς της ΠΑΣΥΚΙ και τους νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ και της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς και τους ημερομίσθιους», σημείωσε, «ότι θα δουν τα προσχέδια των νομοσχεδίων, θα τα συζητήσουμε, θα τα συμφωνήσουμε στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού και μετά θα πάνε στη Βουλή. Η ίδια η διαδικασία προβλέπει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού για να πάμε στη Βουλή», υπογράμμισε ο Φίλιππος Πατσαλής.

Χαρακτήρισε, πάντως, ως δικαιολογημένη την ανησυχία που εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα κρατικά νοσηλευτήρια, υπό την έννοια του ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. «Αναπόφευκτα θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Και οι ίδιοι τις επιδιώκουν. Όμως, όταν ως εργαζόμενος ή ως Οργανισμός υφίστασαι μεγάλες αλλαγές ανησυχείς. Αλλά δεν πρέπει να είναι και λόγος η ανησυχία να απεργούμε. Η ανησυχία μπορεί να είναι λόγος για έντονες διαβουλεύσεις, διάλογο και εξεύρεση συναίνεσης. Επαναλαμβάνω, έχω ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις συντεχνίες ανά πάσα στιγμή να έρθουν στο γραφείο μου να συζητήσουμε τις όποιες ανησυχίες ή ερωτήματα έχουν», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε εκ νέου πως σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο των αυτονομήσεων το χρονοδιάγραμμα κατάθεσής του στη Βουλή, δηλαδή η 30η Νοεμβρίου, μεταφέρεται για πιο κάτω. Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό, ενδεχομένως επιφέρει οποιεσδήποτε κυρώσεις από την Τρόικα, ο κ. Πατσαλής σημείωσε πως θα υπάρξει προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης όσο καλύτερα γίνεται. «Η Τρόικα είναι πολύ πιεστική, όπως πιεστικοί είμαστε όλοι προς όλους εδώ στην Κύπρο. Όμως, η προσπάθεια είναι να πετύχουμε το στόχο, που είναι ανεξάρτητα από μνημόνιο και την Τρόικα, να προχωρήσουμε με το ΓΕΣΥ, την αυτονόμηση και τις άλλες μεταρρυθμίσεις, να περάσουμε τα νομοσχέδια γιατί το χρειάζεται ο ασθενής. Την Τρόικα θα προσπαθήσουμε να τη διαχειριστούμε με όλη την αυστηρότητα που μας κρίνει καθημερινά». Καταλήγοντας, ο Φίλιππος Πατσαλής εξέφρασε την πεποίθηση πω το όλο εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων θα έχει αίσιο τέλος. «Απλώς πρέπει να έχουμε το πολιτικό και το επαγγελματικό θάρρος να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











259