Υπ. Υγείας: Μέριμνα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ είναι να εκτοξεύουν πυρά προς πάσα ενέργεια του Υπουργείου


Συνεχίστηκε και την Τρίτη η δημόσια αντιπαράθεση αναφορικά με τη συγκριτική μελέτη που πραγματοποιεί το Υπουργείο Υγείας για το μονοασφαλιστικό και το μεικτό σύστημα υγείας. Στη σκιά της σφοδρής σύγκρουσης που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα ανάμεσα σε Υπουργείο από την μια, και τα κόμματα ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Τρίτη νέα ανακοίνωση. Σε αυτή, επαναλαμβάνει πως η ετοιμασία μελέτης που θα συγκρίνει τα χαρακτηριστικά του μονοασφαλιστικού και μικτού συστήματος υγείας, αποτελεί πρόνοια στο Μνημόνιο της Κύπρου με την Τρόικα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας επικρίνει ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ πως μέριμνά τους είναι να καταλογίζουν ευθύνες και να εκτοξεύουν πυρά προς πάσα ενέργεια του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Με αφορμή τις ατυχείς και αχρείαστες συζητήσεις που γίνονται από ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ σε σχέση με την ετοιμασία μελέτης που θα συγκρίνει τα χαρακτηριστικά του μονοασφαλιστικού και μικτού συστήματος υγείας, το Υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει πως η ετοιμασία μίας τέτοιας μελέτης αποτελεί πρόνοια στο Μνημόνιο της Κύπρου με την Τρόικα. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή της μελέτης με συγκεκριμένους όρους εντολής και με εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνηθούν από το Υπουργείο Υγείας και την Τρόικα. Η μνημονιακή υποχρέωση αυτή της Κύπρου τηρείται εντός χρονοδιαγραμμάτων. Καμία αυθαίρετη ενέργεια γίνεται και κανένας αλλότριος σκοπός δεν εξυπηρετείται από τη μελέτη αυτή, όπως εσφαλμένα και αυθαίρετα καταλογίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ στο Υπουργείο Υγείας.

Αυτό το οποίο το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση πράττει είναι να εκπληρώνει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία ένα-ένα τους στόχους του Μνημονίου για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας της χώρας μας. Είναι, εκ τούτου, ατυχής, ελλείψει επιχειρημάτων, ο επαναλαμβανόμενος λαϊκισμός του θέματος της υγείας. Ο σκόπιμος αποπροσανατολισμός των πολιτών δεν είναι ωφέλιμος, ούτε για τον τόπο ούτε για τον πολίτη, ούτε για την ίδια την κοινωνία στο σύνολό της. Ούτε, όμως, και δεικνύει τον απαιτούμενο πολιτικό σεβασμό, όταν μέριμνα του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ είναι να καταλογίζουν ευθύνες και να εκτοξεύουν πυρά προς πάσα ενέργεια του Υπουργείου Υγείας, η οποία φέρνει τον πολίτη κάθε μέρα ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο τομέας της υγείας όπως λειτουργεί σήμερα δεν έχει άλλο προσδόκιμο και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι λύσεις θα επέλθουν μόνο μέσα από όραμα, σχέδιο και άοκνη εργασία. Άξονες που αποτελούν τον οδοδείκτη του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης. Και οι οποίοι έχουν αποφέρει εντός έξι μηνών έργο το οποίο συνολικά δεν έχει παραχθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Για να είναι επιτυχής η ολοκλήρωση αυτής της πορείας, η ευθύνη είναι όλων. Κανείς δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του μέσω μικροπολιτικών. Ούτε και η στάση αυτή είναι ωφέλιμη ή εξυπηρετεί αυτό που σήμερα ο πολίτης έχει ανάγκη: Ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, για όλους, χωρίς διακρίσεις και για όλη την περίοδο της ζωής.

Ευθύνη όλων μας είναι η λήψη αποφάσεων. Ευθύνη όλων μας είναι να αδράξουμε τη χρυσή αυτή ευκαιρία και να οικοδομήσουμε τον τομέα της υγείας. Διαφορετικά, ο καθένας, με υπευθυνότητα να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του όποιου διαμορφούμενου αποτελέσματος, που θα είναι ενάντια στο συμφέρον των πολιτών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











286