Υπ Υγείας: Σημαντικά οφέλη σε κράτος και Κύπριο ασθενή από δράσεις του Υπ. Υγείας το 2016 και 2017


Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε δράσεις που έχουν επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο κράτος, όσο και στον Κύπριο ασθενή, στο πλαίσιο των επιδιώξεων του για ορθολογική διαχείριση της δαπάνης και του ανθρώπινου δυναμικού στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας, αύξηση του εύρους και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και μείωση των λιστών αναμονής.

Αυτό δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, παρουσιάζοντας τα μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, τα οποία έχουν ληφθεί κατόπιν αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου το 2016 και 2017, με την αποπεράτωση των προγραμμάτων να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα προγράμματα αφορούν στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με τη διαδικασία του κουπονιού - συμπληρωμής, καθώς επίσης στις χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις εκτός ωρών εργασίας και είχαν ως στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής και την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ανανέωση του προγράμματος το 2018

Όπως είπε η κ. Γιαννάκη, τα δύο προγράμματα αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος του 2017, ωστόσο, σημείωσε πως πρόκειται να ανανεωθούν και για το 2018.

Επίσης, είπε ότι εξετάζεται ταυτόχρονα και η επέκταση του προγράμματος σε μη χειρουργικές επεμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά τους περαιτέρω στόχους του Υπουργείου Υγείας, η κ. Γιαννάκη αναφέρθηκε στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για υπηρεσίες, που δεν προσφέρονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς και στη διασφάλιση του δικαιώματος του ασθενή για επιλογή ιατρικού κέντρου και ιατρού.
Απολογισμός έργων για 2016 και 2017
Προβαίνοντας σε απολογισμό του 2016, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν παγκύπρια 242 ιατροί / ιδιωτικά νοσηλευτήρια / διαγνωστικά κέντρα, για να σημειώσει ότι διεκπεραιώθηκαν 11.510 επεμβάσεις / εξετάσεις και πιο συγκεκριμένα 11.239 στον ιδιωτικό τομέα και 271 με υπερωριακή απασχόληση.
Ανέφερε πως το πρόγραμμα κύλησε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, για να προσθέσει πως «το όλο πρόγραμμα εφαρμόστηκε με διαφανείς διαδικασίες και έντυπα ποιότητας, για κάθε επέμβαση / εξέταση».
Για το έργο του 2017, η κ. Γιαννάκη είπε ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν παγκύπρια 274 ιατροί / ιδιωτικά νοσηλευτήρια / διαγνωστικά κέντρα και 55 ιδιώτες οφθαλμίατροι για οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Σημείωσε ότι διεκπεραιώθηκαν 20.571 περιστατικά και πιο συγκεκριμένα 17.198 στον ιδιωτικό τομέα και 3.373 με υπερωριακή απασχόληση, προσθέτοντας ότι η διαδικασία για το συγκεκριμένο έτος κύλησε επίσης ομαλά, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
Αλλαγές και βελτιώσεις τα τελευταία τρία χρόνια
Αναφερόμενη στις αλλαγές, τις βελτιώσεις και στα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια, η κ. Γιαννάκη είπε πως γίνεται καταγραφή γραπτών διαδικασιών και εντύπων για όλες τις διαδικασίες, που διέπουν την αγορά των υπηρεσιών του τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών, εφαρμογή της διαδικασίας του κουπονιού σε 12 κατηγορίες υπηρεσιών υγείας και δημιουργία αρχείου και εκθέσεις στατιστικών στοιχείων.
Επιπλέον, είπε ότι γίνονται ρομποτικές προστατεκτομές, με άρση του ηλικιακού περιορισμού, μείωση δαπάνης και καθορισμό επιδοτούμενου ποσού, ενώ σημείωσε πως έχει μειωθεί «δραματικά» η δαπάνη της ΜΕΘ/ΜΑΦ με το διορισμό εποπτευόντων λειτουργών, για έλεγχο των ασθενών, παρεχόμενων υπηρεσιών και νέα διαπραγμάτευση τιμής.
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως γίνεται χρήση του εντύπου S2 (ιατρικά κέντρα συμβεβλημένα με το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας τους), για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό (κράτη μέλη της ΕΕ).
Αποστολές ασθενών στο εξωτερικό
Για τις αποστολές ασθενών σε ιατρικά κέντρα /ιατρούς στο εξωτερικό, η κ. Γιαννάκη είπε πως ανήλθαν στις 3.270 και σε ποσοστό 38,9%, για να συμπληρώσει εξάλλου ότι έγιναν 5.135 (61,1%) αποστολές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου.
«Οι μεγαλύτερες κατηγορίες υπηρεσιών υγείας για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό αφορούν εξετάσεις Pet Scan (διαγνωστικές εξετάσεις καρκίνου που δεν πραγματοποιούνται στην Κύπρο), τις μεταμοσχεύσεις και εξειδικευμένα παιδιατρικά περιστατικά όλων των ειδικοτήτων», είπε.
Στατιστικά Στοιχεία από το 2015 μέχρι το 2017
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι κύρια χώρα αποστολής ασθενώ στο εξωτερικό είναι η Ελλάδα με 1.285 ασθενείς, ακολουθεί η Γερμανία με 881 ασθενείς και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 634 ασθενείς.

Συνολικά, είπε, έχουν γίνει 3.270 αποστολές ασθενών στο εξωτερικό το 2015,2016,2017, ενώ πρόσθεσε ότι την ίδια περίοδο έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό με air ambulance 76 περιστατικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











623