Τοποθετήσεις των κομμάτων, δυο μέρες πριν από την έναρξη του ΓεΣΥ


Το Ygeia-News παραθέτει τις τοποθετήσεις των κομμάτων που έγιναν σήμερα Πέμπτη δυο μέρες πριν από την έναρξη του ΓεΣΥ.

Δήλωση της Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Στέλλας Κυριακίδου: Μετά από αναμονή 53 χρόνων, βλέπουμε επιτέλους την υλοποίηση του ΓεΣΥ

«Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, υλοποιείται στη χώρα μας η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση, που αφορά το πολυτιμότερο αγαθό για τον κάθε άνθρωπο, την υγεία.
Σήμερα, μετά από αναμονή 53 χρόνων, βλέπουμε επιτέλους την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας σαν αποτέλεσμα της πολιτικής αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στέλνει για άλλη μια φορά αποφασιστικά το μήνυμα στήριξής αυτής της προσπάθειας, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη, να έχει πρόσβαση σε ένα σύστημα που θα του προσφέρει ασφάλεια και ποιότητα.
Παράλληλα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πάροχους υπηρεσιών, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης, να επιδείξουν την ανάλογη υπομονή και ζήλο. Μόνο έτσι θα πετύχουμε όλοι μαζί την εισαγωγή αυτής της σπουδαίας μεταρρύθμισης».

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου:Προκαλεί πολλά ερωτηματικά η ευαισθησία του ΔΗΣΥ

«Αφού για ολόκληρη την προεκλογική περίοδο ο ΔΗΣΥ επέλεξε τη σιωπή για το ΓΕΣΥ, τώρα, τρεις μόλις μέρες πριν την εφαρμογή του, θυμήθηκε να εγείρει ανησυχίες και προβληματισμούς. Αυτή η νεοεμφανιζόμενη ευαισθησία μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία.
Προκαλούνται ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία όχι επειδή δεν αναμένονται να υπάρξουν προβλήματα. Τέτοια υπάρχουν. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένεκα των καθυστερήσεων και των παλινδρομήσεων που επέδειξε η κυβέρνηση σε σειρά θεμάτων που έπρεπε να είχαν επιλυθεί έγκαιρα, προκύπτουν σήμερα προβλήματα στις διαδικασίες εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Την ίδια στιγμή αντί ο δημόσιος τομέας της Υγείας να στηριχθεί από την κυβέρνηση με ανθρώπινο δυναμικό, με υποδομές και με οργάνωση, αφέθηκε να οδηγηθεί σε τραγική κατάσταση με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Η μεγάλη μας ανησυχία πηγάζει από τα όσα δημοσιεύονταν κατά κόρον πριν μερικούς μήνες για την πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος να θέσει θέμα αλλαγής φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ μετεκλογικά. Τα προβλήματα που έχει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο και τη φιλοσοφία του Σχεδίου όπως αυτή καθορίστηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής και όχι να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να ανατραπεί αυτή η φιλοσοφία και το πλαίσιο».

ΔΗΚΟ: Δήλωση μέλους Γραμματείας Γιώργου Σολωμού: Εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς αναβολές
«Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς αναβολές, όπως προνοεί o σχετικός νόμος
Για μια ακόμη φορά, στη συγκεκριμένη περίπτωση για το ΓΕΣΥ, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ εξαπατά το λαό και αποκρύβει την πραγματικότητα, για να μην αποκαλυφθεί η ανεπάρκεια της και για να μην υποστεί πολιτικό κόστος.
Μετά την ασύγγνωστη καθυστέρηση και κωλυσιεργία, που επέδειξε η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών επιπλοκών στην εφαρμογή του, τρεις ημέρες πριν την έναρξη της πρώτης φάσης της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και τρεις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο ΔΗΣΥ εισηγείται σταδιακή εφαρμογή κάποιων υπηρεσιών.
Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, οι πολίτες, οι οποίοι άρχισαν εδώ και τρεις μήνες να καταβάλλουν εισφορές, θα μπορέσουν να ζητήσουν κάποιες υπηρεσίες του ΓΕΣΥ, μόνο σταδιακά.
Για το Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό είναι απαράδεκτο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς αναβολές, όπως προνοεί ο σχετικός νόμος.
Οι πολίτες πρέπει να έχουν την ιατροφαρμακευτική φροντίδα που τους αξίζει και για την οποία ήδη καταβάλλουν την εισφορά τους, από την πρώτη στιγμή και όχι σταδιακά, όπως ο ΔΗΣΥ προτείνει».

ΕΔΕΚ: Κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την αργοπορημένη εφαρμογή του ΓεΣΥ
«Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο για την αργοπορημένη εφαρμογή του ΓεΣΥ όσο και για τα τεράστια προβλήματα τα οποία παρατηρούνται στην εφαρμογή του, με τους σοβαρούς κινδύνους να ελλοχεύουν για την ποιοτική περίθαλψη που πρέπει να προσφερθεί στους πολίτες.
Στην προσπάθεια, μάλιστα, απόσεισης ευθυνών, επιχειρούν να στοχοποιήσουν την ΕΔΕΚ και να της επιρρίψουν τάχα ευθύνες για το ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ επειδή με εποικοδομητικές και συνεχείς προτάσεις προσπαθεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ έγκαιρα και σωστά και να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία σήμερα παρουσιάζονται.
Θα ήταν χρήσιμο να μας απαντήσουν αυτοί που είχαν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ (Υπουργείο Υγείας , ΟΚΥΠΥ και ΟΑΥ) τι έχουν πράξει από τον Ιούνιο του 2017 όπου ψηφίστηκε η νομοθεσία για:

  • Να ολοκληρωθεί σωστά η αυτονόμηση των νοσοκομείων;
  • Να αναβαθμίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε εξοπλισμό, σε κλινικές και σε προσωπικό;
  • Την έγκαιρη ολοκλήρωση και λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος;
  • Την έγκαιρη ετοιμασία του καταλόγου των φαρμάκων που θα περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ;
  • Τη σωστή διοικητική στελέχωση και, όχι μόνο, του Οκυπυ (για 14 μήνες η μόνη πράξη που έκαναν ήταν η πλήρωση 11 διευθυντικών θέσεων);

Όμως την ίδια στιγμή και η ηγεσία του ΑΚΕΛ η οποία για 10 ολόκληρα χρόνια, από το 2003-2013 είχε το Υπουργείο Υγείας υπό τον έλεγχό της, θα πρέπει να αναφέρει τι έπραξε για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ;»

Αλληλευγγύη: Χαιρετίζουμε την έναρξη του ΓεΣΥ
«Χαιρετίζουμε την έναρξη του ΓεΣΥ και επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας ως Κίνημα Αλληλεγγύη και ως πολίτες, στη λειτουργία ενός Γενικού Συστήματος Υγείας στον τόπο μας.
Ευχόμαστε ολόψυχα να ευδοκιμήσει η προσπάθεια αυτή και το ΓεΣΥ να προσφέρει σε κάθε πολίτη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πραγματικά χρειάζεται.
Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει τους κινδύνους, τις ανεπάρκειες, τις δυσλειτουργίες και όλα εκείνα που αφορούν το ΓεΣΥ. Ωστόσο, τονίσαμε πολλές φορές ότι θα είμαστε ανεκτικοί αν παρουσιαστούν οι οποιεσδήποτε δυσχέρειες οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ώστε να έχουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί ικανοποιητικά. Σε αυτό το χρονικό μεσοδιάστημα, αναμένουμε από την Πολιτεία και ιδιαίτερα τους κυβερνώντες να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και να μεριμνήσουν ώστε να μην ταλαιπωρηθεί κανένας πολίτης και να μην μείνουν άνθρωποι αβοήθητοι.
Αυτή την ώρα όλοι οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να στηρίξουμε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και να μην βάζουμε περισσότερα εμπόδια».
Συμμαχία Πολιτών: Μικτό ή πολυασφαλιστκό σύστημα είναι ουσιαστικά η συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης
«Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνουν σε αινιγματικές δηλώσεις οι οποίες δικαίως θεωρούνται τουλάχιστον ανησυχητικές.
Οι όποιες καθυστερήσεις ή λάθη παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο από την ψήφιση μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ βαραίνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Η φιλοσοφία του σχεδίου ήταν και παραμένει ορθή. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι καθολικό, αλληλέγγυο και ισότιμο και με αυτή την λογική ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Mercer που κλήθηκε να κάνει τις αναλογιστικές μελέτες εισηγήθηκαν το Μονοασφαλιστικό.
Το Μονοασφαλιστικό εισηγήθηκε και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας εξαιρουμένου του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Κυβέρνησης. Είχαμε χαιρετίσει την στάση της Κυβέρνησης τότε που αποδέχτηκε την άποψη της πλειοψηφίας και υιοθέτησε το Μονοασφαλιστικό.
Παρόλες τις καθυστερήσεις ή παραλήψεις εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ συνεχίζοντας να αναλαμβάνουμε και πολιτικό κόστος που δεν μας αναλογεί. Αυτό θα το πράξουμε γιατί θεωρούμε πως ο Κύπριος Πολίτης δικαιούται ένα Σύστημα Υγείας δίκαιο, ισότιμο και ποιοτικό όπως αυτό που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι Πολίτες.
Αν όμως οι δηλώσεις αυτές γίνονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και μετατροπή του σε πολυασφαλιστκό ή μεικτό σύστημα να γνωρίζουν οι κυβερνώντες πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ. Μικτό ή πολυασφαλιστκό σύστημα είναι ουσιαστικά η συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











315