Tonio Borg: Η οικονομική κρίση απλώς επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Tonio Borg δήλωσε ότι η αναγκαία μεταρρύθμιση στο γενικό σχέδιο υγείας (ΓΕΣΥ) της Κύπρου θα επιτευχθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένων των διδαγμάτων από την οικονομική κρίση της χώρας, μιλώντας ύστερα από την συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή.

«Μπορώ να πω ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επιτευχθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητες και αυτό είναι ένα μάθημα που προέκυψε από κάτι αρνητικό, οπότε από κάτι που είναι αρνητικό μπορούμε να βγάλουμε κάτι το οποίο είναι θετικό», δήλωσε ο Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε ο ίδιος αναμένει ένα βιώσιμο σύστημα υγείας στην Κύπρο.

Λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να εξηγηθούν σε εκείνους που επηρεάζονται, είπε ότι ο Κύπριος Υπουργός έχει ένα πολύ φιλόδοξο χρονικό πλαίσιο για την εισαγωγή αυτών των μεταρρυθμίσεων στις τρεις φάσεις, αρχής γενομένης με την πρωτοβάθμια φροντίδα, και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα είναι δίπλα στην Κύπρο σε όλες τις φάσεις. «Είμαι βέβαιος ότι οι Κύπριοι είναι αρκετά προσαρμοστικοί, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, για να ξέρουν πώς να λαμβάνουν τα μηνύματα από μια κρίση», είπε.

Λέγοντας ότι δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να είναι βιώσιμο εάν δεν μεταρρυθμιστεί, ο κ. Borg πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση που υλοποιείται από την κυπριακή κυβέρνηση θα ήταν αναγκαία, με ή χωρίς την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση έχει επιταχύνει την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων. «Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της διαδρομής, αλλά έχουμε προχωρήσει πολύ, αν δει κανείς από πού ξεκινήσαμε», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο Υπουργός και η Κυβέρνηση της Κύπρου θα συνεχίσουν να επιδιώκουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα υγείας. Πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Κύπρο είναι σχετικά χαμηλές και ότι το νέο ΓΕΣΥ θα καλύπτει περισσότερους πολίτες.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η Επιτροπή επιθυμεί να προσφέρει υποστήριξη και ενθάρρυνση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην Κύπρο και ότι έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Κύπρο με κάθε δυνατό τρόπο. Διαβεβαίωσε ότι ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας του, οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία στην Κύπρο θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη του διαδόχου του.

«Η Επιτροπή είναι εκεί για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.», είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη μέτρα τεχνικής βοήθειας, ότι η Επιτροπή έχει την πρόθεση να αυξήσει τη συνδρομή της και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. που διατίθενται.

Σημαντική η βοήθεια

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η βοήθεια της Επιτροπής για την Κύπρο, όσον αφορά την καθιέρωση καλών πρακτικών από άλλες χώρες και την επίτευξη των στόχων της μεταρρύθμισης με το καλύτερο δυνατό τρόπο. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εθνικές μεταρρυθμίσεις για την υγεία», τόνισε ο κ. Πατσαλής, ο οποίος ευχαρίστησε τον Επίτροπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή βοήθειας Κύπρος στην προσπάθειά της.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











309