Το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί όπως προβλέπει ο νόμος, ζητούν τα κόμματα


ΚΥΠΕ - To ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει ο νόμος, που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή χωρίς αναβολές, δήλωσαν βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, καλώντας τους εμπλεκόμενους να θέσουν το συμφέρον του πολίτη και του ασθενούς υπεράνω των όποιων συμφερόντων.

Τόσο κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συζήτησε τους κανονισμούς για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, βουλευτές επανέλαβαν ότι το ΓεΣΥ παρά τα όποια προβλήματα θα εφαρμοστεί και έδωσαν πίστωση χρόνου 15 ημερών στον ΟΑΥ και τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουν τις θέσεις τους για τους κανονισμούς και να επανέλθουν στην Επιτροπή Υγείας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου δήλωσε μετά τη συνεδρία πως γίνονται σεβαστές οι απορίες και οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν για τα όποια κενά δυνατόν να υπάρχουν, πάνω από όλα, όμως, πρέπει να υπάρξει ειλικρίνεια και να τεθεί το συμφέρον του πολίτη πάνω από τα όποια άλλα συμφέροντα.
Η μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία, πρέπει να προχωρήσει και να λειτουργήσει και δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής ή αναβολής, συνέχισε τονίζοντας ότι πρέπει όλοι «να αναλάβουμε τις πελώριες ευθύνες που επιφορτιζόμαστε ώστε να πάρει ο λαός αυτό που του αξίζει».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να ψηφίζεται ο νόμος και να μην εφαρμόζεται. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται συναίνεση και να θέσουμε μπροστά το συμφέρον του ανθρώπου.
Ακολούθως συνέστησε στον ΟΑΥ και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να αρχίσουν διάλογο και να απαντήσουν στα όποια ερωτήματα, επειδή -όπως ανέφερε- τραβά ο ένας από τη μια και ο άλλος από την άλλη και στη μέση είναι ο άρρωστος.
Πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε τον Μάρτη που θα αρχίσει να πληρώνει ο κόσμος να γνωρίζει ότι τον Ιούνη θα εφαρμοστεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ανέφερε ο κ. Αδάμου παρατηρώντας πως «αντί να εξυπηρετήσουμε τον άρρωστο παίζουμε μπουνιές μεταξύ μας».
Είπε τέλος ότι το ΓεΣΥ θα γίνει, επειδή πρέπει να γίνει και επειδή είναι προς το συμφέρον του Κύπριου πολίτη.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου δήλωσε ότι απαιτήσαμε αν είναι δυνατόν από σήμερα ο ΟΑΥ να έρθει σε άμεσες συνομιλίες με τους γιατρούς και τους άλλους εμπλεκόμενους για να βρουν τη χρυσή τομή για το υπέρτατο αγαθό υγείας που πρέπει να δώσουμε στο λαό.
Μιλώντας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο Ανδρέας Αποστόλου, είπε πως συζητούμε για δεκαετίες το ΓεΣΥ και κάποιοι θυμήθηκαν να βάλουν νέες ιδέες. Πρόσθεσε πως αναβολή στην έναρξη εφαρμογής σημαίνει ακύρωση, για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα. Ο κ. Αποστόλου είπε πως η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει τη δήλωση του ΟΑΥ για συζήτηση των όποιων θεμάτων και παρατήρησε πως αυτοί που διέκοψαν τον διάλογο ήταν ο ΠΙΣ και οι γιατροί.

Άλλες δηλώσεις

Ο Βουλευτής του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Μιχάλης Γιωργάλλας επανέλαβε «την προσήλωσή μας στην εφαρμογή των νομοθεσιών που έχουν ψηφιστεί και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που αυτές οι νομοθεσίες προβλέπουν». «Την ίδια ώρα έχουμε εκφράσει τη δική μας θέση ότι πρέπει κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του ΓεΣΥ να υπάρχει αυτή η ευελιξία ώστε να διορθώνονται όλες οι στρεβλώσεις, ελλείψεις και προβλήματα εκεί και όπου παρουσιάζονται» κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











330