Το έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Ν.Αναστασιάδης: To Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα αίματος

«Κάποτε δώσαμε το αίμα μας για να δημιουργήσουμε τείχη μεταξύ μας, σήμερα δίνουμε το αίμα μας για να δημιουργήσουμε ζωές, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρχει προοπτική για το μέλλον και έχουμε, ό,τι καλύτερο ξεκινώντας από αυτή τη συνεργασία». Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στο Φιλανθρωπικό Δείπνο, «Δείπνο για τη Ζωή», που διοργάνωσε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Δευτέρας.

Υπογράμμισε ότι:

«Δική μου πεποίθηση είναι πως ο λαός μας είναι πάντα έτοιμος να γίνει μια ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης όταν ενστερνιστεί ένα όραμα και όταν το όραμα αυτό μεταφράζεται σε προφορά ζωής και ελπίδας, η κοινωνική ευαισθησία του λαού μας είναι όχι απλώς πολλαπλασιαστική, αλλά και απαράμιλλη».

Συνεχίζοντας σημείωσε:

«Χάρη σε αυτήν την ευαισθησία των Κυπρίων, το Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών χαίρει διεθνούς καταξίωσης με εγγεγραμμένους 140 χιλιάδες δότες Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και αυτό έχει σημασία και θέλω να το τονίσω.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών διατηρεί τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως, με 3.330 κρυοσυντηρημένα μοσχεύματα και χάρη στην αλληλεγγύη των Κυπρίων είναι που 335 ασθενείς μπορούν να έχουν μέλλον.

Επίσης, συνέχισε, μοσχεύματα αρχεγόνων αιμοποιητικών κυττάρων και μοσχεύματα ομφαλικού αίματος συμπολιτών μας έχουν ταξιδέψει από την Κύπρο σε 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου σώζοντας ζωές ανά το παγκόσμιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτά, δεν θα ήταν εφικτά, χωρίς την εμπειρογνωμοσύνη και αφοσίωση των επιστημόνων του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών, των ιατρών και επιστημόνων της Αιματολογικής Κλινικής, της Μονάδας Λήψης Μοσχευμάτων και του Εργαστηρίου Μεταμόσχευσης Αρχεγόνων Κυττάρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τους οποίους και σαν πολιτεία και σαν κοινωνία θέλω θερμά να συγχαρώ για την αγαστή συνεργασία, το ζήλο και τη σπουδή με την οποία υπηρετούν τον άνθρωπο και το ιατρικό λειτούργημα».

Πρόσθεσε ότι το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών του Ιδρύματος απετέλεσε το έναυσμα για την ανέγερση του νέου κτηρίου του Ιδρύματος, που χρηματοδότησαν η Τράπεζα Κύπρου με δύο εκατομμύρια ευρώ και ο Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο `Ένα Όνειρο Μια Ευχή` με ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ το κόστος του εξοπλισμού, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, καλύφθηκε από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι καμιά Πολιτεία, όσο οργανωμένη και οικονομικά εύρωστη και αν είναι, δεν μπορεί να προσφέρει όσα ανεπιτήδευτα ο εθελοντισμός και τα οργανωμένα σύνολα μπορούν να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας, διότι δωρίζοντας μυελό των οστών δεν δωρίζουμε μόνο αιμοποιητικά κύτταρα, δωρίζουμε χρώμα στη ζωή, δωρίζουμε ζωή, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Για αυτό και έντονα νιώθω την ανάγκη θερμότατα να ευχαριστήσω, ευγνώμονα να ευχαριστήσω, όσους εθελοντικά έκτισαν αυτή την τράπεζα, όσους εθελοντικά έχουν δώσει ζωή στους συνανθρώπους μας και όσους μέσα από τον εθελοντισμό δίνουν ελπίδα και προοπτική για το μέλλον, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος και συνεχάρη όσους απόψε έχουν επιλεγεί για να τιμηθούν διότι πιστεύω ότι στο πρόσωπο τους θα τιμηθεί και το σύνολο των εθελοντών.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, Πόπη Κανάρη, σε δικό της χαιρετισμό, ανακοίνωσε τον επόμενο στρατηγικό στόχο του Ιδρύματος που είναι η ανάπτυξη νέας ερευνητικής εργαστηριακής μονάδας με έμφαση στον παιδικό καρκίνο και με κόστος κατασκευής, στελέχωσης και λειτουργίας δύο εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα οποία θα προέλθουν μεταξύ άλλων, από τον Σύνδεσμο «Ένα όνειρο μια ευχή», ο οποίος θα προσφέρει 200 χιλιάδες ευρώ.

Η κ. Κανάρη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πολιτεία γενικότερα, και το Υπουργείο Υγείας, για τη σημαντική συμβολή και στήριξή τους στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα το οποίο όπως σημειώθηκε διατηρεί την μεγαλύτερη τράπεζα δοτών μυελού των οστών παγκόσμια σε αναλογία πληθυσμού.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών, βουλευτής, Αδάμος Αδάμου, ανέφερε ότι με τη στήριξη του κράτους, το Κέντρο και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα βρίσκονται στην υπηρεσία όλων των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες. Με τις επιστημονικές εξελίξεις να τρέχουν καλούμαστε να μεταφράσουμε τη γνώση σε έργα, είπε.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Γενικός Γραμματέας του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, Γιώργος Πενηνταέξ, ο οποίος είπε ότι το Ίδρυμα είναι το πρώτο και επιτυχημένο Μέτρο Επαναπροσέγγισης των δυο κοινοτήτων, μια κοινή τράπεζα αγάπης, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς προσφοράς, ένα ταμιευτήριο ελπίδας ζωής για τους πάσχοντες συνανθρώπους μέσα από το οποίο γράφονται καθημερινά λαμπρές σελίδες αλτρουισμού, που υμνούν τη ζωή και τις παναθρώπινες αξίες.

Το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος ανέλαβε ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Στέφανος Κορκολής ο οποίος είπε ότι αισθάνεται αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκεται στην Κύπρο και αυτό γιατί ένας συμπατριώτης μας γιατρός που διαπρέπει στο εξωτερικό έσωσε τη ζωή της μητέρας του.

Ο Στέφανος Κορκολής άνοιξε μουσικά την εκδήλωση με τρία ορχηστρικά κομμάτια, δύο δικά του, το «Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα» το οποίο αφιέρωσε στο Καραϊσκάκειο Ιδρύμα, το “Ευαισθησίες” το οποίο αφιέρωσε σε όλους όσοι στηρίζουν το Ίδρυμα, ενώ το τρίτο ορχήστρικό, μια σύνθεση του Άστορ Πιατσόλα, αφιερώθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή αναφέρεται στην Ελευθερία. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε και η ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











956