Συνεχίζουν τις δίωρες στάσεις εργασίας τους οι γιατροί του ΤΑΕΠ Πάφου


Μετά από τη γραπτή δηλωση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου οι γιατροί του ΤΑΕΠ Πάφου αποφάσισαν να συνεχίσουν τις 2ωρες στασεις εργασίας τους επί καθημερινής βάσης.

Στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη 1.00 μ.μ. στο Νοσοκομείου Πάφου παρουσία του κ. Κυριάκου Χατζηοδυσσέως εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, του κ. Άδωνη Ελευθερίου Αντιπροέδρου της ΠΑΣΥΚΙ και των ιατρών του ΤΑΕΠ, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών γιατρών κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση με την οποία συμφώνησαν και οι γιατροί του ΤΑΕΠ. Η πρόταση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Άδωνη Ελευθερίου περιλαμβάνει τα ακόλουθα: «Επίσημα και δημόσια το Υπουργείο Υγείας να αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος. Να αναγνωρίσει ότι χρειάζεται άμεση πρόσληψη δύο γιατρών στο Τμήμα Α΄Βοηθειών και τότε οι γιατροί θα αναστείλουν για δεκαπέντε μέρες τα μέτρα δίνοντας την ευκαιρία στο Υπουργείο να βρει τους δυο γιατρούς».

Εάν το Υπουργείο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε τα μέτρα δεν θα ανασταλούν είπε ο κ. Ελευθερίου.

Από πλευράς του Υπουργείου ο κ. Κυριάκος Χατζηοδυσσέως , Α Ιατρικός Λειτουργός ανάφερε ότι συζητήθηκαν με λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα που τέθηκαν ενώπιον του.

Νωρίτερα οι γιατροί στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου κατήλθαν στις 12.30 σε δίωρη στάση εργασίας. Συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο και διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Τμήμα, συνεπεία της υποστελέχωσης. Την πλήρη συμπαράσταση της προς τα αιτήματά των εργαζομένων εξέφρασε και η ΠΑΣΥΚΙ. Την ίδια ώρα, τρεις ιατροί του ΤΑΕΠ ανάμεσα τους και η υπεύθυνη του Τμήματος Νεοφύτα Χρυσάνθου δεν συμμετείχαν στη δίωρη στάση εργασίας και εργάστηκαν κανονικά εξυπηρετώντας τους ασθενείς.

Εκ μέρους των γιατρών που συμμετείχαν στη δίωρη στάση εργασίας, η δρ. Ιφιγένεια Χαραλάμπους ανέφερε πως σε καμία περίπτωση πρόθεση των γιατρών είναι να ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς. Τα προβλήματα που τους οδήγησαν στη διαμαρτυρία είναι κυρίως η υποστελέχωση.

«Η δυναμικότητα του Τμήματός μας σε γιατρούς είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα εδώ και ένα χρόνο, οι γιατροί να εργαζόμαστε καθημερινά, χωρίς να λαμβάνουμε το οφφ της εβδομάδας που έχουμε για να ξεκουραστούμε. Δουλεύουμε πολλές νυχτερινές βάρδιες χωρίς να παίρνουμε τις άδειες μας που αναστέλλονται λόγω υποστελέχωσης. Έχουμε κουραστεί υπερβολικά και ο κόσμος συνέχεια αυξάνεται. Οι αρμόδιοι λανθασμένα μιλούν για πληρότητα του Τμήματος γιατί αν ήταν έτσι, τότε γιατί να χάνονται οι άδειες και τα οφφ των εργαζομένων ιατρών και γιατί να αναγκάζεται ένας μόνο γιατρός να δουλεύει σε βάρδια. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά με κίνδυνο την ίδια την ζωή των ασθενών. Κινδυνεύουν ζωές αλλά κινδυνεύουν και γιατροί. Όταν ένας γιατρός είναι μόνος του βάρδια και ταυτόχρονα έρθουν ένα έμφραγμα και τρείς τραυματίες από δυστύχημα και κινδυνεύει η ζωή τους, πείτε μου πως θα τρέξει ένας γιατρός και στους τέσσερεις ασθενείς. Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Ή θα χαθεί ασθενής ή θα την πληρώσει ο γιατρός με καταγγελίες εναντίον του γιατί δεν κατάφερε να τον σώσει».

Η κ. Χαραλάμπους τόνισε πως τα μέτρα που εξάγγειλαν με καθημερινή δίωρη στάση εργασίας θα συνεχισθούν μέχρι να ενισχυθεί το τμήμα με επιπρόσθετο προσωπικό.

Δίπλα στους γιατρούς βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Άδωνης Ελευθερίου ο οποίος τόνισε ότι η συντεχνία είναι στο πλευρό των γιατρών του ΤΑΕΠ της Πάφου. «Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη την αντίδρασή τους. Ως συντεχνία έχουμε από τις 8 του μηνός αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο και ζητούσαμε συνάντηση για το θέμα. Μας αγνόησαν. Επιστολή έστειλαν στις 17 Οκτωβρίου και οι γιατροί ανακοινώνοντας τα μέτρα τους όμως και πάλι μας αγνόησαν. Το μέλημα είναι η προστασία και της ακεραιότητας των γιατρών, αλλά και των ασθενών, γιατί όντως βλέπω ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω της υποστελέχωσης. Θα την πληρώσουν οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν αυτό που πρέπει να λαμβάνουν, αλλά και οι γιατροί που πολύ πιθανό με το πρώτο τους λάθος να τους οδηγήσουν με χειροπέδες στα κελιά και οι άμεσα υπεύθυνοι θα κάνουν έρευνες και θα βρίσκουν και ενόχους».

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











404