Στ. Κυριακίδου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου-«Εμείς Μπορούμε - Εγώ Μπορώ»


«Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Μέρας Καρκίνου «Εμείς Μπορούμε - Εγώ Μπορώ» είναι ένα μήνυμα που δηλώνει ότι ο καθένας και η κάθε μια από εμάς ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να μειώσουμε την παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου». Αυτά αναφέρει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο κα Στέλλα Κυριακίδου και προσθέτει:

«Λέμε συχνά ότι ο καρκίνος επηρεάζει τον ασθενή, το περιβάλλον του με διαφορετικούς τρόπους. Ασθενείς, οικογένειες, επιστήμονες, κυβερνήσεις. Όλοι σε ένα κοινό ταξίδι και αγώνα. Από χρόνια μέσα από τη φωνή και των ίδιων των ασθενών σπάζουμε την προκατάληψη και τη σιωπή.

Αλλά ακριβώς όπως ο καρκίνος επηρεάζει τον καθένα μας με διαφορετικό τρόπο, ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει με τον δικό του τρόπο να κάνει τη διαφορά. Να δώσει ελπίδα.

Η παγκόσμια αυτή μέρα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ξανά τις πολιτικές, τις προσπάθειες αλλά και τις ευθύνες μας. Και πρέπει να κάνουμε πολλά για να κερδίσουμε πραγματικά την μάχη εναντία στον καρκίνο.

Ο διορισμός της νέας Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο σηματοδοτεί μια καινούργια στοχευμένη εθνική προσπάθεια. Με την ευκαιρία αυτή, ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν, αλλά ταυτόχρονα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της απερχόμενης Επιτροπής για το σημαντικό της έργο και προσφορά.

Πρωταρχικός στόχος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο είναι η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στον χώρο των ογκολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Υπηρεσίες που δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις.

Προκλήσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών, υπηρεσίες που μοναδικό γνώμονα πρέπει να έχουν το συμφέρον του ασθενή, υπηρεσίες που να στηρίζονται μόνο στην επιστημονική τεκμηρίωση και εγκυρότητα.

Μέσα στα πλαίσια μιας νέας προσέγγισης των πραγμάτων η Εθνική Επιτροπή ταυτόχρονα ενημερώνεται για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες καρκινοπαθών. Έχουμε ήδη συναντηθεί με την ομάδα λαρυγγεκτομηθέντων ασθενών, τους γιατρούς και τους συνδέσμους ασθενών για να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό τα ξεχωριστά τους προβλήματα και έχουμε ήδη ορίσει συνάντηση για συζήτηση για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων.

Στόχος είναι να καθιερωθούν αυτές οι συναντήσεις για να ακολουθούνται πρωτόκολλα πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης που να στηρίζονται στην εξειδίκευση και όχι μόνο. Και δυστυχώς γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει πάντα.

Συχνά οι ισορροπίες είναι δύσκολες. Όμως αν πραγματικά θα ακολουθήσουμε το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας Καρκίνου, ότι Όλοι Μπορούμε τότε θα πρέπει να μας καθοδηγεί μόνο η τεράστια εθνική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για αντιμετώπιση του καρκίνου.

Όλοι μας πιστεύουμε ότι αυτή η ασθένεια δεν θα μας αγγίξει μέχρι να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί της. Ας μην περιμένουμε να γίνει αυτό. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να προλάβουμε, για να αντιμετωπίζεται ο κάθε ασθενής με αξιοπρέπεια και το ψηλότερο δυνατόν επίπεδο φροντίδας και θεραπείας, για να φέρουμε χαμόγελα και ελπίδα.

Και όπως είπε ένας ασθενής:

‘Δεν μπορούμε να αλλάξουμε εμείς την κατεύθυνση του ανέμου αλλά μπορούμε να σηκώσουμε τα πανιά μας.

Ας ενώσουμε λοιπόν τα χέρια μας, όλοι μαζί για να κερδίσουμε την μάχη. Όλοι μαζί.’»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











290