ΣΦΕΚ: Διαφωνεί και προειδοποιεί για τις νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων


Μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν φαίνεται να φαντάζει ο δρόμος για τη νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων, η οποία σύμφωνα με τη σχετική εξαγγελία του Υπουργού Υγείας θα τεθεί σε εφαρμογή στις 29 Ιουνίου. Και αυτό, καθότι οι Φαρμακευτικές Εταιρείες κάνουν λόγο για μονομερή απόφαση από πλευράς Υπουργείου Υγείας και προειδοποιούν για αποσύρσεις φαρμάκων και ελλείψεις σκευασμάτων, οι οποίες προκύπτουν και αναμένεται να προκύψουν στην αγορά.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου(ΣΦΕΚ) καλεί τον Υπουργό Υγείας σε διάλογο, ενώ την ίδια ώρα προτείνει την κατάθεση αιτήματος στην Ε.Ε για αναστολή της επιβολής φόρου 5% στα φαρμακευτικά σκευάσματα, μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Επίσης, απορρίπτει τη θέση του Υπουργείου Υγείας πως οι επερχόμενες νέες μειώσεις αποτέλεσαν προϊόν διαλόγου ανάμεσα στο Σύνδεσμο και τον αρμόδιο Υπουργείο. Αξίζει να σημειωθεί πως έντονες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στις νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων εκφράζει και ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής επανέλαβε την Πέμπτη, απαντώντας στις προειδοποιήσεις του ΣΦΕΚ ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν σκευάσματα από την αγορά, πως κανένας ασθενής δεν θ’ αφεθεί εκτεθειμένος. Χαρακτηρίζοντας ως εντελώς αδικαιολόγητη την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, ο Φίλιππος Πατσαλής υποστήριξε πως έγιναν πολλά χατίρια στις εταιρείες, μεταξύ των οποίων, η αναβολή της μείωσης, αλλά και της επόμενης επικαιροποίησης του καταλόγου. Το μόνο το οποίο τους αρνήθηκε, όπως είπε, ήταν η οριζόντια μείωση των τιμών σκευασμάτων κατά 8,5% και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται η αντίδρασή τους.

Διαβάστε εδώ: Υπ. Υγείας: Μέσα από εμπειρογνωμοσύνη, διαφάνεια και διάλογο η μείωση στις τιμές των φαρμάκων




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











350