Πυρ ομαδόν κατά Αβέρωφ για πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ


Εντείνεται οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων εναντίον του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος δηλωσε ότι ήταν υπέρ του πολυασφαλιστικού ΓεΣΥ.

To Ygeia-News παραθέτει τις σημερινές δηλώσεις, τόσο του προέδρου του ΔΗΣΥ όσο και τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αβέρωφ: Αποδιοπομπαίος τράγος δεν θα μετατραπώ για οποιονδήποτε
«Θα το πω για χιλιοστή φορά. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά και η κυβέρνηση, είχαν τη θέση ότι το ΓΕΣΥ είναι πιο αποτελεσματικό αν είναι πολυασφαλιστικό. Υπέρ του ΓΕΣΥ είχαμε πάντοτε τη θέση.

Εμείς είχαμε την άποψη ότι το πολυασφαλιστικό Γενικό Σχέδιο Υγείας, που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που είναι υποχρεωτική η ασφάλιση υγείας, είτε να το κάνει στον κρατικό οργανισμό υγείας είτε σε ιδιωτικές εταιρίες.
Αυτή η θέση μας είχε 7 κόμματα ενάντια. Όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον.
Εμείς δεν προτάξαμε γινάτι. Είπαμε ότι χρωστάμε ένα σχέδιο υγείας στους ασθενείς και παρόλο που είχαμε αυτή την άποψη, και δημόσια την είπαμε, θα συναινέσουμε στο μονοασφαλιστικό.
Ψηφίσαμε νομοθεσίες για μονοασφαλιστικό, ψηφίσαμε προϋπολογισμούς για ΟΑΥ, ψηφίσαμε για ότι χρειαζόταν ο ΟΚΥΠΥ για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και είμαστε εδώ και στηρίζουμε αυτή την απόφαση του πολιτικού κόσμου και των κοινωνικών εταίρων.
Τα οποιαδήποτε περί συνωμοσιολογιών τα αφήνω ασχολίαστα. Αποδιοπομπαίος τράγος δεν θα μετατραπώ για οποιονδήποτε».
ΑΚΕΛ: Ο κ. Νεοφύτου να τερματίσει την υπονόμευση του ΓεΣΥ

Γραπτή δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη για τον υπονομευτικό ρόλο Αβέρωφ Νεοφύτου στο ΓεΣΥ:
«Οι καταγγελίες του τέως Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη για τον πολιτικό αρχηγό που ενεργεί στο παρασκήνιο και με ανθρώπους του για να αποτρέψει τους γιατρούς -και όχι μόνο- να συμβληθούν με το ΓεΣΥ, είναι πολύ σοβαρές και εξόχως ανησυχητικές. Ο κ. Παμπορίδης είναι φανερό ότι φωτογραφίζει τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον αρχηγό κόμματος που στέλνει το μήνυμα στους γιατρούς να αντέξουν ως τον Ιούνιο, γιατί μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να αλλάξει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Οι καταγγελίες αυτές ενισχύονται και από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή, με βάση το οποίο ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στοχεύοντας να αποτρέψει τους εισαγωγείς φαρμάκων να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ, επικαλέστηκε δέσμευση του Αβέρωφ Νεοφύτου να ευνουχίσει το ΓΕΣΥ μετά την 1η Ιουνίου. Οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις αμφοτέρων σήμερα στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες.
Αυτά από μόνα τους επιβεβαιώνουν την πολιτική διαπλοκή με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και εξηγεί όλα όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο ώστε να μην συμβληθούν οι πάροχοι υγείας με το ΓεΣΥ, για να επικαλεστεί στη συνέχεια τα προβλήματα ο κ. Νεοφύτου και να επιδιώξει την ανατροπή της φιλοσοφίας του.
Ο κ. Νεοφύτου πρέπει αμέσως να τερματίσει την υπονόμευση του ΓεΣΥ και να δεσμευτεί δημόσια και ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα, ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία ή/και να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ευνουχισμού του ΓεΣΥ και αλλαγής της φιλοσοφίας του μετά την εφαρμογή του.
Το αντίθετο, θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας τα οποία επικαλούνται τον κ. Νεοφύτου για να αποτρέψουν τους γιατρούς να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, να συνεχίσουν να το κάνουν με στόχο την ανατροπή του. Θα επιτρέπει όμως ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνο τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τα αυξημένα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στα πρώτα στάδια εφαρμογής του ΓΕΣΥ, τα οποία ήδη προαλείφεται να εκμεταλλευτεί για να υλοποιήσει την πρόθεσή του να κόψει τα πόδια του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, προτού καν αυτό κάνει τα πρώτα δύσκολα βήματα του. Η κοινωνία αναμένει απαντήσεις από τον κ. Νεοφύτου».

Συμμαχία Πολιτών: Οι μάσκες έχουν πέσει

Γραπτή δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Δώρου Χριστοδουλίδη.
«Η εφαρμογή του ΓεΣΥ πέραν του ότι θα προσφέρει επιτέλους ποιοτική και ισότιμη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, αποκαλύπτει ταυτόχρονα το ποιόν και τις προθέσεις κάποιων πολιτικών αρχηγών. Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει.
Οι κατηγορίες του τέως Υπουργού Υγείας δεν έγιναν τυχαία.
Ο κ. Νεοφύτου δεν χάνει ευκαιρία σε δημόσιες τοποθετήσεις του να αναφέρει πως ο ίδιος ήταν και είναι υπέρ του Πολυασφαλιστικού και πως αναγκάστηκε να συναινέσει στο μονοασφαλιστικό λόγο της θέσης της πλειοψηφίας. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν το πίστεψε ποτέ δεν το στήριξε.
Γνωστή είναι και η θέση και οι πράξεις του κ. Σιζόπουλου ο οποίος ζητά την αναβολή του ΓεΣΥ βάζοντας νέες ανεφάρμοστες ιδέες στο τραπέζι. Σε κάθε Ολομέλεια που συζητείται ένα νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ δεν χάνει ευκαιρία να βάλει σωρεία τροπολογιών είτε για να σταυρώσει κονδύλια είτε για να βάλει εμπόδια στην ομαλή του εφαρμογή. Είναι φανερό πως ούτε πιστεύει ούτε θέλει το ΓεΣΥ.
Για άλλη μια φορά τον καλούμε να απαντήσει στο απλό ερώτημα: Όντας γιατρός και πρόεδρος κόμματος ο κ. Σιζόπουλος ο οποίος υπερψήφισε τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ θα ενταχθεί ή όχι στο ΓεΣΥ;»

Οικολόγοι: Καλύτερα μπούλινγκ στον Αβέρωφ πάρα ακρωτηριασμός στο ΓεΣΥ

Δήλωση κας Αλεξίας Σακαδάκη, υποψήφιας ευρωβουλευτού Κίνηματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών
«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Αγκαστινιώτη επιβεβαιώνουν ότι ο Πολιτικός Αρχηγός στον οποίο αναφερόταν ο κ. Παμπορίδης δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Α. Νεοφύτου.
Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα που του θέσαμε εχτές. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, λέει ότι ουδέποτε έκρυψε ότι ο ίδιος θεωρούσε καλύτερο σύστημα το πολυασφαλιστικό, ωστόσο συναίνεσε με τη διαμορφούμενη πλειοψηφία στη Βουλή γιατί πιστεύει στα οφέλη του ΓεΣΥ. Όπως είπε, υπάρχει πλέον νόμος για την εφαρμογή του μονοσφαλιστικού.
Δεν ξεκαθαρίζει όμως αν συνεχίζει να πιστεύει οτι το ΓεΣΥ δεν είναι βιώσιμο. Δεν απαντά στο ερώτημα αν θα προωθήσει αλλαγές στο νόμο, στηριζόμενος προφανώς στους βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ όταν θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη ώρα πχ μετά τις εκλογές.
Κάνει παράπονα για μπούλινγκ αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτός που φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ακρωτηριάσει το ΓΕΣΥ.
Αυτό που αποκαλεί μπούλινγκ ο κ. Νεοφύτου δεν είναι τίποτα περισσότερο από την συνολική κατακραυγή σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό
Υπενθυμίζουμε ότι το υφιστάμενο σύστημα υγείας, έχει κριθεί ως αναποτελεσματικό και υπήρχε καθολικό αίτημα για αλλαγή. Ομάδες ασθενών και συγγενείς τους, αναμένουν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ με μεγάλη αγωνία, προσβλέποντας σε καλύτερες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το ίδιο βέβαια ισχύει για ολόκληρη την κοινωνία. Επομένως, όποιος προσπαθεί να πολεμήσει το ΓΕΣΥ, στέκεται εμπόδιο στην ελπίδα που φωτίζει την άκρη ενός σκοτεινού τούνελ για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Σημειώνουμε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός της ένταξης νέων ιδιωτών γιατρών και κλινικών στο ΓεΣΥ, καθώς και της συμμετοχής των ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και πολύ-ιατρείων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αισιοδοξεί ότι ο αριθμός των ειδικών γιατρών που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά η πρώτη φάση του ΓεΣΥ θα φθάσει σιγά-σιγά στα επιθυμητά επίπεδα.
Για εμάς, δεν αρκεί μόνο η αισιοδοξία. Επικροτούμε τις θετικές εξελίξεις, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι η υλοποίηση των μέτρων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ κινείται ιδιαίτερα αργά.
Σε λιγότερο από τρεις μήνες η Κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει την πρώτη φάση του ΓεΣΥ, αλλά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο οι ρυθμοί πρέπει να αλλάξουν και πρέπει να εντατικοποιηθούν».Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
74