Ψηφίστηκαν οι νόμοι για την άδ. πατρότητας και παραχώρηση αδ. μητρότητας με παρένθετη τεκνοποίηση


Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους τα νομοσχέδια με τα οποία παρέχεται το δικαίωμα δύο εβδομάδων άδεια πατρότητας και για παραχώρηση άδειας μητρότητας και στις δύο γυναίκες στις περιπτώσεις παρένθετης τεκνοποίησης.

Με ισχύ από 1η Αύγουστου 2017, καθιερώνεται νομικά ο θεσμός της παροχής άδειας πατρότητας διάρκειας δύο συνεχόμενων εβδομάδων σε συζύγους των οποίων η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας ή στις περιπτώσεις που ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν συντελέσει υιοθεσία παιδιού ηλικίας μέχρι 12 ετών.

Καθορίζεται όπως η άδεια πατρότητας λαμβάνεται εντός της περιόδου που αρχίζει από την εβδομάδα τοκετού/υιοθεσίας και λήγει δεκαέξι εβδομάδες αργότερα, ενώ δύναται να επεκταθεί λόγω πρόωρου τοκετού ή/και πολλαπλής κύησης. Παράλληλα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις αναφορικά με τα ζητήματα που άπτονται του υπό αναφορά δικαιώματος και πιο συγκεκριμένα της προειδοποίησης για τη λήψη άδειας πατρότητας, της διασφάλισης των δικαιωμάτων του μισθωτού, των υποχρεώσεων του εργοδότη, των εξουσιών των επιθεωρητών, των αδικημάτων και των ποινών που αυτά επισύρουν.

Παραχωρείται επίδομα μητρότητας (16 εβδομάδων) σε μητέρες που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και σε παρένθετες μητέρες (14 εβδομάδων)

Στο εξής τόσο για την άδεια πατρότητας όσο και την άδεια μητρότητας ο δικαιούχος τέτοιου επιδόματος όταν απουσιάζει από την Κύπρο για σκοπούς συνοδείας νεογέννητου παιδιού ή άλλου τέκνου που νοσηλεύεται στο εξωτερικό δεν εκπίπτει του δικαιώματός του στα πιο πάνω επιδόματα για το χρονικό διάστημα της απουσίας του στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά την επιστροφή του στην Κύπρο.

Εξάλλου, με νέο νόμο γίνεται επέκταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεως για καταβολή αποζημίωσης για λόγους πλεονασμού από δώδεκα μήνες, που ισχύει σήμερα, σε είκοσι τέσσερις μήνες για τις περιπτώσεις που υφίσταται εύλογη αιτία μη εμπρόθεσμης υποβολής της.

Τοποθετήσεις βουλευτών

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως οι νόμοι που ψηφίστηκαν είναι ένα ικανοποιητικό πακέτο νομοθετημάτων για διόρθωση αστοχιών του συστήματος κοινωνικών παροχών. Σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών επιδομάτων, αφού τα οικονομικά του κράτους βελτιώνονται και είπε πως είναι πιο επείγον να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος παρά να αυξήσουμε τα επιδόματα και τους μισθούς βουλευτών.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε έστω και αν εκμηδενιστούν οι μισθοί και τα επιδόματα των Βουλευτών το κοινωνικό κράτος δεν θα ενισχυθεί. Τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος θα ενισχυθεί όταν οι Βουλευτές και η ηγήτορες ανταποδίδουν αυτά που παίρνουν και ανταποκρίνονται στο ρόλο και τα καθήκοντα τους κατά τρόπο που να φέρουν επαυξημένα οφέλη στο κράτος και την κοινωνία και έσοδα εκατομμυρίων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής αναφερόμενος στην τροπολογία του ΑΚΕΛ με την οποία θα παραχωρείτο το δικαίωμα στον πατέρα να λαμβάνει την άδεια πατρότητας κατά την 17η και 18η εβδομάδα μετά τον τοκετό, η οποία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, είπε πως δεν μπορεί το Υπουργείο να γνωρίζει καλύτερα από τους γονείς τι είναι καλύτερο για το παιδί τους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως όταν τα δημόσια οικονομικά το επιτρέψουν θα πρέπει να αυξηθεί η άδεια πατρότητας.

Οι Βουλευτές Μαρίνος Μουσιούττας, Λίνος Παπαγιάνννης, Γιώργος Λιλλήκας, Ανδρέας Κυπριανού και Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφεραν πως οι νόμοι αποτελούν σωστά βήματα προς το προσδοκώμενο κοινωνικό κράτος, για το οποίο πρέπει να διανυθεί ακόμα δρόμος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











360