Πρύτανης Κ. Χριστοφίδης: Θεωρώ ότι είμαστε στις παραμονές κάποιων σημαντικών αποφάσεων


Για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Οι σχέσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και των κρατικών νοσηλευτηρίων της χώρας θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με τις Ιατρικές Σχολές και τα δημόσια νοσηλευτήρια στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Ygeia-News, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

ΕΡ: Έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ γιατρών του δημοσίου και πανεπιστημιακών γιατρών πόσο αυτή η αντιπαράθεση πιστεύετε ότι επηρεάζει την ιατρική σχολή ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας;

ΑΠ: Εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα από την αρχή όσο κι αν εμμένει μια μικρή μερίδα του πληθυσμού της πατρίδας μας ότι ο τόπος μας είναι τόσο ιδιαίτερος που αποτελεί το κέντρο του κόσμου και το κέντρο του πλανήτη. Οι σχέσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και των κρατικών νοσηλευτηρίων της χώρας θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με τις Ιατρικές Σχολές και τα δημόσια νοσηλευτήρια στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Εάν ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τα κρατικά νοσηλευτήρια σε πανεπιστημιακά νοσηλευτήρια τότε ο δρόμος είναι ξεκάθαρος, αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι ξεκάθαρα, άρα λοιπόν θα πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ποιος πρέπει να είναι ο στρατηγικός μας στόχος; Αναμφίβολα, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας. Και αυτή η αναβάθμιση θα γίνει με σωστή συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και των κρατικών νοσηλευτηρίων, με σωστή συνεργασία μεταξύ των κρατικών γιατρών και των πανεπιστημιακών γιατρών.

Μόνο η Κύπρος και το Λουξεμβούργο χωρίς Παν. Νοσοκομείο

ΕΡ: Πιστεύετε πραγματικά ότι κρύβεται κάτι πίσω από αυτή τη αντίδραση των γιατρών του δημοσίου;

ΑΠ: Υποθέτω ότι και ο υπόλοιπος κόσμος που παρακολουθεί το θέμα, αλλά, πραγματικά το ερώτημα, μόνο οι ίδιοι οι γιατροί μπορούν να το απαντήσουν. Εκείνο που μπορώ να σας πω εγώ με βεβαιότητα είναι το εξής: Η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα μαζί με το Λουξεμβούργο, η οποία δεν έχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Το Λουξεμβούργο δεν έχει μέχρι σήμερα πανεπιστημιακό νοσοκομείο γιατί βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και οι πολίτες του έχουν πρόσβαση σε δεκάδες πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε γειτονικές χώρες. Ακόμα και αυτό, όμως, σε 2 χρόνια δεν θα ισχύει γιατί ήδη το Λουξεμβούργο φτιάχνει πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

ΕΡ: …Να υποθέσουμε τελικά ότι το θέμα βρίσκεται σε αδιέξοδο;

ΑΠ: Όχι, δεν θα έλεγα πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες και υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ Πανεπιστημίου και Υπουργείου Υγείας αλλά και μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Προέδρου Αναστασιάδη. Οπότε, θεωρώ ότι είμαστε στις παραμονές κάποιων σημαντικών αποφάσεων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











317