Προϋποθέσεις για αν συμμετάσχουν τα μέλη του ΠΙΣ στο ΓεΣΥ


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ*

Oι βασικές προϋποθέσεις που θέτει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ώστε να μπορούν τα μέλη του να συμμετέχουν απρόσκοπτα στο ΓεΣΥ προσφέροντας ταυτόχρονα ποιοτικές υπηρεσίες είναι οι ακόλουθες:

1) Πλήρης οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων προ της οριστικής εφαρμογής του ΓεΣΥ και εφόσον υλοποιηθούν τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

2) Για την χρονική περίοδο που θα επιχορηγούνται τα κρατικά νοσηλευτήρια, να υπάρχει ανάλογη επιχορήγηση ή αντισταθμιστικά μέτρα και προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

3) Ενιαία νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία των Κρατικών και Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων τα οποία θα πρέπει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης και να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλους.

4) Οι αμοιβές των ιδιωτών ιατρών που θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ να μην είναι κατώτερες των τιμών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί με τις εταιρικές συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες και οι οποίες τυγχάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα επανεκτίμησης και επαναξιολόγησης.

5) Ορθή και άμεση κοστολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων από ανεξάρτητους φορείς.

6) Να καθοριστεί ελάχιστη μονάδα αποζημίωσης για όλες τις ιατρικές πράξεις.

7) Να διασφαλίζεται ο πλήρης διαχωρισμός της αμοιβής του ιατρού - παροχέα υγείας από αυτή του νοσηλευτηρίου σε περιπτώσεις δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατροφαρμακευτική περίθαλψης.

8) Να επιχορηγούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία θα συμμετέχουν ιατροί, δεδομένου ότι θα καθιερωθεί υποχρεωτική η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

9) Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των ασθενών για απευθείας πρόσβαση στον ειδικό υπό προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν και ταυτόχρονα το δικαίωμα της αυτοπαραπομπής από τον ειδικό ιατρό.

10) Να καθορίζεται σχετικός κατάλογος με τα περιστατικά/ νοσήματα τα οποία δεν χρειάζονται παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό μετά από διαβουλεύσεις με τον Ιατρικό Σύλλογο.

11) Το λογισμικό και εννοώ τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς (όχι το κομμάτι του φακέλου που αφορά την οικονομική διαχείριση των περιστατικών και αφορά τον ΟΑΥ) θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Θα πρέπει να υπάρχουν οι δυνατότητες να ενσωματωθούν και άλλα ηλεκτρονικά εργαλεία.

12) Να διερευνηθεί η προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα αναλάβει τον έλεγχο των δαπανών που θα αφορούν το ΓεΣΥ.

*Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, πρόεδρος του ΠΙΣ Λεμεσού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











525