Προς δημιουργία στο Παν. Κύπρου Κέντρου Ολοκληρωμένων Τεχνολογιών «Ιατρικής Ακριβείας»


Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους €400.000 στο πλαίσιο του προγράμματος «Teaming»

Το «πράσινο φώς» για ετοιμασία επιχειρησιακού σχεδίου για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού διεπιστημονικού Κέντρου Αριστείας και Έρευνας Ολοκληρωμένων Τεχνολογιών «Ιατρικής Ακριβείας» στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα ηγείται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έλαβε το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξασφαλίζοντας για το σκοπό αυτό χρηματοδότηση ύψους €400.000.

Μέσα από μια άκρως ανταγωνιστική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση με το ακρωνύμιο ΙPMT - Κέντρο Αριστείας και Έρευνας Ολοκληρωμένων Τεχνολογιών Ιατρικής Ακριβείας (Integrated Precision Medicine Technologies Research Centre of Excellence) της Πολυτεχνικής Σχολής, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου, έχει προκριθεί στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής πρόσκλησης του στρατηγικού προγράμματος «Spreading Excellence and Widening Participation – Teaming» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Αριστείας «Ιατρικής Ακριβείας» (Precision Medicine), με σκοπό να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της ιατρικής πρακτικής προσαρμόζοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Συχνά, ακόμα και οι καλύτερες ιατρικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών. Ο κυριότερος λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι η πολύ-παραγοντική φύση των περισσότερων ασθενειών καθώς επίσης και οι ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς λόγω γενετικών διαφορών, ιστορικού και προδιάθεσης για την ασθένεια.

Η πρόταση κατατάχθηκε 3η ανάμεσα στις 30 προτάσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση €400.000 έκαστη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Teaming». Σε πρώτη φάση, θα ετοιμαστεί επιχειρησιακό σχέδιο για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας.

Στο Κέντρο, το οποίο φιλοδοξεί να πρωτοπορεί στην ανάπτυξη νέων ιατρικών τεχνολογιών, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ακόλουθες επιστημονικές περιοχές: μοντελοποίηση και προσομοίωση ασθενειών, ευφυή διαγνωστικά συστήματα και βιοπληροφορική, ποσοτική ανάλυση ιατρικής απεικόνισης, ηλεκτρονική υγεία, ενσωματωμένα συστήματα και ιατρικά ηλεκτρονικά, και τεχνολογίες αισθητήρων και νανοϊατρικής.

Οι ερευνητικές προσπάθειες της πολυμελούς διεπιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου θα επικεντρωθούν, αρχικά, στην ανάπτυξη μεθόδων για τη διαχείριση πολύ-παραγοντικών ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος, οι νεύρο-εκφυλιστικές παθήσεις και οι κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις.

Άλλοι τοπικοί εταίροι του έργου είναι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, και το Υπουργείο Υγείας με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι το Ινστιτούτο Fraunhofer για τη Βιοϊατρική Μηχανική (IBMT) στη Γερμανία και το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας, Εμβιομηχανικής, Βιοϋλικών και Νανοϊατρικής (CIBER-ΒΒΝ) στην Ισπανία. Η εμπειρία των εταίρων, σε συνδυασμό με τις συνέργειες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτού του έργου, προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία ενός αειφόρου ερευνητικού κέντρου στην Κύπρο. Το κέντρο αυτό θα διεξάγει έρευνα σε ιατρικές τεχνολογίες αιχμής, θα προωθεί την καινοτομία και τη βελτίωση της τοπικής ικανότητας για έρευνα, θα παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση στη νέα γενιά των βιο-επιστημόνων και βιο-μηχανικών, θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, και πρωτίστως θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης των ασθενών στην Κύπρο και διεθνώς.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι η επιλογή του έργου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι καταδεικνύει τη διεξαγωγή καινοτόμου και υψηλής ποιότητας έρευνας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο σημαντικό τομέα της υγείας. «Αναμφίβολα, η δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενός Κέντρου Αριστείας στη Βιοϊατρική θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του Κύπριου ασθενούς προς τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους πολίτες», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











238