Πρόδρομος Αργυρίδης: «Θα πρέπει να τολμήσουμε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση των νοσοκομείων»


O Πρόεδρος του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης σε δηλώσεις του στο Ygeia – News αναφέρει πως «η μεγαλύτερη πρόκληση και κυρίως η προσδοκία μας είναι να λυθούν τα προβλήματα των νοσοκομείων, να γίνουν τα νοσοκομεία πιο φιλικά προς τον κύπριο πολίτη και σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες την φροντίδα υγείας που δικαιούνται».

Επισημαίνει πως «ο δημόσιας τομέας της υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, διότι υπήρξε μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας με όλα τα συνεπακόλουθα. Παράλληλα λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια από το 50% στο 80%».

Σοβαρά προβλήματα

«Οι πιο πάνω παράμετροι», εξηγεί, «έχουν επιφέρει σοβαρά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Όπως αναφέρει αυτά συνοψίζονται ως ακολούθως:

Αύξηση των λιστών αναμονής.

Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (κυρίως ιατρούς και νοσηλευτές).

Αυξημένος φόρτος εργασίας.

Ελλείψεις κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ελλείψεις αναλωσίμων.

Προβλήματα στα τμήματα Α΄ Βοηθειών.

Μέτρα

Ο κ. Αργυρίδης προτείνει μέτρα ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων όπως είναι:

1. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση του τομέα της υγείας από το κράτος (Η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χρηματοδότηση του τομέα υγείας σε σχέση με το ΑΕΠ)

2. Να αυξηθεί η στελέχωση των νοσηλευτηρίων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα φροντίδας υγείας αλλά και να μειωθούν οι λίστες αναμονής

3. Να εφαρμοστούν πρωτόκολλα φροντίδας υγείας (που να αφορούν την ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα) ώστε να μειωθούν τα κόστη αλλά παράλληλα να βελτιωθεί και η διαθεσιμότητα των κλινών στα νοσηλευτήρια.

4. Να ληφθούν μέτρα ως προς τη λειτουργία των ΤΑΕΠ ώστε να προσέρχονται και να εξυπηρετούνται όσοι πραγματικά χρήζουν άμεσης και επείγουσας φροντίδας.

Ο κ.Αργυρίδης αναφέρει πως «αφού βελτιωθεί η λειτουργία των νοσοκομείων και καταστούν ανταγωνιστικά και ευέλικτα θα πρέπει να τολμήσουμε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμισή τους προς την αυτονόμηση ώστε όταν και εφόσον εφαρμοστεί το Γε.ΣΥ να είναι τα δημόσια νοσοκομεία ο βασικός πυλώνας του συστήματος υγείας της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου εξηγεί πως «παράλληλα με τα πιο πάνω όσον αφορά τα καθαρά θέματα των νοσηλευτών θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα ενώπιον της ΜΕΠ» εξηγώντας πως «η συμφωνία προνοεί αποπαγοποίηση των 157 θέσεων Γενικής Νοσηλευτικής και 28 Ψυχικής Υγείας, θα πρέπει σταδιακά να αποπαγοποιηθούν και οι υπόλοιπες θέσεις (θέσεις βάσης και θέσεις προαγωγής), θα πρέπει να βελτιωθούν τα συμβόλαια του εκτάκτων νοσηλευτών (μετατροπή τους σε επ' αορίστου)».

«Σε κάποιο στάδιο», καταλήγει, «θα πρέπει οι αποκοπές στις αποζημιώσεις βάρδιας να επανέλθουν και να επαναρχίσει ο διάλογος για ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στην πανεπιστημιακή δομή».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











620