Ποιες απαντήσεις περιμένει η ΠΑΣΥΚΙ από τον Υπ. Υγείας- Η επιστολή της στον Φίλιππο Πατσαλή


Απαντήσεις και διευκρινήσεις επί των ερωτημάτων που θέτει σε ό,τι αφορά τα προσχέδια των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ αναμένει από τον Υπ. Υγείας η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ). Τα ερωτήματα αυτά καταγράφονται σε επιστολή της συντεχνίας προς τον Φίλιππο Πατσαλή, ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2015, η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, καθώς και στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Στην επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα των ιατρών «να εργαστούν άοκνα για τη δημιουργία και την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι η παροχή ποιοτικής φροντίδας στον Κύπριο ασθενή.

Ακολουθεί η επιστολή της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ) προς τον Υπουργό Υγείας:

Η επιστολή

«Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Οι ιατροί πιστεύουν ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια χρήζουν βελτίωσης και είναι διατεθειμένοι να εργαστούν άοκνα για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωσή τους. Παράλληλα, θεωρούμε ότι η κυριότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων θα πρέπει να παραμείνει στο κράτος, αφού η δημόσια υγεία αποτελεί κοινωνικό και εθνικό πλούτο.

Μετά από μελέτη των προσχεδίων των νομοσχεδίων σχετικά με την Αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, με ανησυχία και προβληματισμό σας παραθέτουμε σειρά ερωτημάτων, τα οποία ζητούμε να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θέσεων μας. Για να μπορέσουμε να αναλύσουμε ενδελεχώς τις συγκεκριμένες πρόνοιες, στη βάση των διευκρινήσεων σας, ελπίζουμε να μας αποσταλούν έγκαιρα.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων αναφέρεται ότι θα διαμορφωθούν και θα καταλήξουν μετά από διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στο επίπεδο της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού και της Μεικτής Εργασιακής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι η ΠΑΣΥΚΙ ουδέποτε έχει κληθεί να μιλήσει στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού.

Ως εκπρόσωποι των κυβερνητικών ιατρών κρίνουμε απαραίτητο όπως οι σχετικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις προγραμματιστούν και διεξαχθούν πριν την υποβολή των δύο Νομοσχέδιων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι παράλογο σε αυτό το στάδιο, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την υποβολή των εν λόγω Νομοσχεδίων στο Υπουργικό Συμβούλιο, να μας έχει ζητηθεί να εκφράσουμε την άποψή μας αποκλειστικά και μόνο για τα διοικητικά θέματα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αφήνοντας εκτός, τα φλέγοντα οργανωτικά και εργασιακά ζητήματα, που αναμένουμε ότι αυτά θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τα προσχέδια των Κανονισμών που θα διέπουν τον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων δεν μας έχουν κοινοποιηθεί, κάτι το οποίο θεωρούμε καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων. Μερικά από τα θέματα που δεν έχουν διευκρινιστεί, συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

•την οργανωτική δομή και τον κατ’ επέκταση τρόπο λειτουργίας των διάφορων Τμημάτων-κλινικών,

•τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για αποτελεσματική και ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών,

• τη διαδικασία προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού, στελέχωσης των εν λόγω νοσηλευτηρίων, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών,

• το συνεχές της απασχόλησης, που πρέπει να διασαφηνίζει ξεκάθαρα τις λεπτομέρειες σχετικά με τους βασικούς όρους απασχόλησης, μεταξύ των οποίων:

*Μισθολογικές απολαβές / κλίμακες.

*Ασφάλεια και υγεία ιατρών.

*Ασφάλεια ιατρών για επικίνδυνη εργασία.

*Νομική κάλυψη για ιατρική αμέλεια/ νομική εκπροσώπηση.

*Αποζημίωση για ιατρική αμέλεια.

*Ετήσια άδεια.

*Άδεια ασθενείας.

*Ωράριο εργασίας.

*Υπερωριακή απασχόληση.

*Παράμετροι αξιολόγησης και κατ’ επέκταση προαγωγών.

*Χρονικό διάστημα που δύναται να ισχύει το συνεχές της απασχόλησης.

Αναμένουμε πιο ενδελεχή ενημέρωση, σχετικά με το καθεστώς εργοδότησης και πώς αυτό διαφοροποιείται από το υφιστάμενο.

Όσον αφορά τη δομή και σύσταση των διαφόρων συμβουλίων και επιτροπών, εγείρονται ερωτήματα για τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, τους κανονισμούς λειτουργίας, τα Σχέδια Υπηρεσίας, τον εντοπισμό και αξιοποίηση ασφαλιστικών δικλείδων, για διασφάλιση της αυτονομίας των οργανισμών, καθώς και ευελιξίας και αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό εκπρόσωπων της εκάστοτε κυβέρνησης και τα εκ καθέδρας μέλη που μετέχουν στα συμβούλια και επιτροπές. Πώς πρακτικά διασφαλίζεται η αυτονόμηση και ευελιξία με τη συγκεκριμένη δομή;

Ένας επιπλέον προβληματισμός μας αφορά τη σύσταση του Επιστημονικού Συμβουλίου σε κάθε Οργανισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα αποτελείται από το Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού, τον Αναπληρωτή Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού, όλα τα μέλη της Διευθυντικής Ομάδας, όλους τους Διευθυντές Κλινικών / Τμημάτων του οικείου Οργανισμού και το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Φαρμακοποιών, των Εργαστηρίων και των Νοσηλευτών του Οργανισμού. Εφόσον ο ρόλος του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι να παρέχει συμβουλές στη Διευθυντική Ομάδα πως γίνεται να αποτελείται από τα μέλη της Διευθυντικής Ομάδας; Πώς διορίζονται τα μέλη της διευθυντικής ομάδας; Ποιες είναι οι υπευθυνότητες;

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του εκάστοτε Οργανισμού, θα πρέπει να προσδιοριστούν και να διασαφηνιστούν ξεκάθαρα οι όροι εντολής και ευθύνες των ατόμων που θα διαχειρίζονται την κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και οι διαδικασίες συντήρησης και αντικατάστασής τους. Η θέση μας είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς να παραμείνει στο κράτος.

Ταυτόχρονα, η ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση των νοσηλευτηρίων πρέπει να είναι τουλάχιστον για επτά χρόνια και όχι μόνο τρία, όπως προβλέπεται στα προσχέδια.

Επιπλέον, θα θέλαμε να μας παρουσιαστεί η μελέτη βιωσιμότητας και οι χρηματοοικονομικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα εν λόγω νοσηλευτήρια θα είναι οικονομικά βιώσιμα σύμφωνα με τα προτεινόμενα νομοσχέδια. Στη βάση ποιων μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει προσδιοριστεί και σκιαγραφηθεί η στρατηγική των νοσηλευτηρίων; Θέλουμε να διευκρινιστεί κατά πόσο το παρόν νομοσχέδιο συνάδει με την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που το ίδιο το Υπουργείο Υγείας ζήτησε.

Όσον αφορά το προσχέδιο νομοσχεδίου του ΓΕΣΥ θα θέλαμε να εκφράσουμε την κατ’ αρχήν ανησυχία μας όσον αφορά τον κίνδυνο εισαγωγής πολυασφαλιστικού και τη δημιουργία ανισότητας μεταξύ των ασθενών. Υπάρχουν πρόνοιες που σαφέστατα χρήζουν βελτιώσεως και θα σας παραθέσουμε την συνολική μας θέση στην συνάντηση μαζί σας. Τονίζουμε ότι το νομοσχέδιο του 2001, με τις βελτιώσεις του 2005 μπορεί στην δική μας αντίληψη να αποτελέσει βάση συναίνεσης και άμεσης προώθησης του ΓΕΣΥ.

Οι ιατροί δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν άοκνα για την δημιουργία και την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, γιατί ο στόχος είναι η παροχή ποιοτικής φροντίδας στον κύπριο ασθενή. Αναμένουμε τις απαντήσεις σας για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε στα προσχέδια των νομοσχεδίων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











237