ΠΑΣΥΜΝ: Κινδυνολογίες καναλιού προκάλεσαν πανικό και ανασφάλεια στο κοινό για δημόσια νοσηλευτήρια


Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) με ανακοίνωσή του εξαπολύει επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων συγκεκριμένης απογευματινής εκπομπής τηλεοπτικού καναλιού τους οποίους κατηγορεί ότι «έχουν επιτύχει διά μέσου κινδυνολογιών να δημιουργήσουν τρόμο, πανικό και ανασφάλεια σε μερίδα συνανθρώπων μας που εμπιστεύονται την υγεία τους στα δημόσια νοσηλευτήρια»

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΜΝ:

«Είναι παραδεκτό ότι η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση στη σύγχρονη κοινωνία είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να εξυπηρετείται το συμφέρον των πολιτών. Με βάση τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, οι λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας οφείλουν να μη δημοσιεύουν «ανακριβείς, παραπλανητικές, φανταστικές ή διαστρεβλωτικές της αλήθειας ειδήσεις, πληροφορίες ή σχόλια» και να «καθιστούν σαφή τη διάκριση μεταξύ γεγονότος και ερμηνείας, σχολίου ή εικασίας».

Εντούτοις, πρόσφατη απογευματινή τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού καναλιού, έχει προβεί σε μονομερή δημιουργία εντυπώσεων, μέσω ευφάνταστων εικασιών τύπου: «τι γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια όταν κλείνουν οι πόρτες»; Οι εν λόγω τίτλοι έχουν επιτύχει διά μέσου κινδυνολογιών να δημιουργήσουν τρόμο, πανικό και ανασφάλεια σε μερίδα συνανθρώπων μας που εμπιστεύονται την υγεία τους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ως εκ τούτου, ο κάθε ένας δύναται να χαρακτηρίσει τις ενέργειες των δημοσιογράφων της συγκεκριμένης εκπομπής, ως σχήμα οξύμωρο, καθότι «καταδικάζει» τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια για αντιδεοντολογική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, τη στιγμή που οι ίδιοι μπορεί να κριθούν ότι πράττουν τοιουτοτρόπως.

Για μια ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια βάλλονται, μεροληπτικά από μερίδα των ΜΜΕ, δεδομένου ότι, δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία για παραγωγικό δημοκρατικό διάλογο με εκπροσώπησή τους από τα οργανωμένα σύνολά τους ή/και τα αρμόδια επί των διαμειφθέντων σώματα. Εκτός αυτού, παρότι οι νοσηλευτές, ως εκ της δεοντολογίας τους λειτουργούν ως συνήγοροι του ασθενή με ακαδημαϊκή εκπαίδευση, λειτουργική πραγματογνωμοσύνη και ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, παρατηρήθηκε για ακόμα μια φορά το φαινόμενο της απαξίωσης και παραγνώρισης του ρόλου τους, στερώντας τους τη δυνατότητα υποστήριξης των θέσεων τους. Αντίθετα, κρίθηκε ότι ένας ιδιώτης γιατρός, ασχέτως αν εκπροσωπούσε σύλλογο, ήταν ο ιδανικός επαγγελματίας για την επί του θέματος τοποθέτηση αναφορικά με τα τεκταινόμενα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Πιστεύουμε ότι ο ιδιώτης γιατρός που κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος, ασχέτως αν εκπροσωπούσε σύλλογο, δεν ήταν ο καταλληλότερος εκπρόσωπος των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια και δεν ήταν σε θέση να αντιπαραβάλει επιχειρήματα.

Πιστεύουμε ότι το κύρος του επαγγέλματος, της υπόληψης και της αξιοπρέπειας των επαγγελματικών ομάδων των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει διασαλευθεί. Πλέον απαράδεκτη ενέργεια αποτελεί το γεγονός ότι τα όσα έχουν λεχθεί βασίστηκαν στην κατ’ ισχυρισμό μαρτυρία και τις συκοφαντικές δηλώσεις μιας γυναίκας, αθέατης στο κοινό και φερόμενης ως εργαζόμενης σε δημόσιο νοσηλευτήριο. Διαπιστώνεται κατά την άποψη μας, ανεπάρκεια στην τεκμηρίωση των ισχυρισμών, στην αμερόληπτη, αντικειμενική και έγκυρη διερεύνηση του θέματος καθώς δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά με τα κίνητρα της εκπομπής.

Οι νοσηλευτές και οι μαίες με ευρηματικότητα και διαρκή επικαιροποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους προσπαθούν σε καθημερινή βάση να αντιπαρέλθουν στις ποικίλου βαθμού αντίξοες συνθήκες, δίνοντας καθημερινό αγώνα για την προαγωγή, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της υγείας των συνανθρώπων τους. Δεδομένου ότι λειτουργούν υποκινούμενοι κυρίως από την ηθική και δεοντολογική τους δέσμευση, δεν αποζητούν επί τούτων μυριόστομες επευφημίες. Ωστόσο, άδικες μομφές, ως οι ειρημένες, αθροιστικά και στην παντελή απουσία στοιχειωδών κινήτρων εργασιακής υποκίνησης, καταρρακώνουν το ηθικό και τον ενθουσιασμό τους για προσφορά στο συνάνθρωπο.

Επιδιώκουμε συνεργασία με όλους τους φορείς της πολιτείας για το καλώς νοούμενο συμφέρον των συνάνθρωπων μας και της ευρύτερης κοινωνίας. Έχουμε επανειλημμένα και ποικιλοτρόπως αποδείξει τη σημαντική συνεισφορά μας στα δρώμενα που αφορούν στην υγεία και ευημερία των λαών της Κύπρου, της Ευρώπης και του Κόσμου. Σε καταστάσεις πολέμων, σεισμών καταστροφών και σε περιόδους ειρήνης τα μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ έχουν συνδράμει με εθελοντική προσφορά σε αμέτρητες περιπτώσεις.

Καταληκτικά, παρόλο που θέλουμε να πιστώσουμε τους δημοσιογράφους της εκπομπής με καλή πρόθεση για διαφάνεια, διαπιστώνουμε εσφαλμένη διαχείριση και συνακολούθως ατυχή και βλαπτική για την υγεία των συνανθρώπων μας κατάληξη της εν λόγω κατάστασης την οποία θα μελετήσουμε περαιτέρω με νομική συμβουλή.

Θεωρούμε χρέος μας να υπενθυμίσουμε ότι ως αρμόδιο επαγγελματικό σώμα είμαστε στη διάθεση των ΜΜΕ για όποια τεκμηριωμένη σχετική πληροφόρηση και ευχόμαστε η ανακοίνωση μας αυτή να τύχει της δέουσας προσοχής».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











476