ΠΑΣΥΚΙ: Οι ιατροί απεργούν γιατί τα νοσηλευτήρια και τα Κέντρα Υγείας ψυχορραγούν


Τους λόγους της απόφασης για κάθοδο σε 24ωρη απεργία την προσεχή Τετάρτη επεξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ).

Η ΠΑΣΥΚΙ, επαναλαμβάνει πως κανένα από τα αιτήματα των ιατρών, για τα οποία το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί την επίλυσή τους έως τον Δεκέμβρη του 2014, δεν έχει επιλυθεί. «Αυτός είναι και ο λόγος της εξαγγελθείσας απεργίας για την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015», σημειώνει, τονίζοντας πως «οι κακές συνθήκες και ο υπέρμετρος φόρτος εργασίας, όπως και η υποστελέχωση των Νοσηλευτηρίων, αντανακλούν στην ποιότητα υγείας, γι’ αυτό και οι ιατροί ζητούν βελτίωση των συνθηκών για την προστασία των ασθενών τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ): «Οι ιατροί απεργούν γιατί τα νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας ψυχορραγούν, τα δε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών υπερφορτώνονται με ασθενείς. Οι ιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Κανένα από τα αιτήματα των ιατρών δεν έχει επιλυθεί, για τα οποία το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί την επίλυσή τους έως τον Δεκέμβρη του 2014. Αυτός είναι και ο λόγος της εξαγγελθείσας απεργίας για την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015.

Όσοι έκτακτοι ιατροί δεν έχουν φύγει, οι οποίοι αποτελούν και το 40% των ιατρών στα νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας, εργάζονται με δεκαπενθήμερα συμβόλαια και ανά πάσα στιγμή είναι υπό απειλή τερματισμού της εργοδότησής τους. Κάθε μία μέρα εργασίας τους αντιστοιχεί με ένα χρόνο σπουδών των ιατρών αυτών.

Είναι παράδοξο που ενώ οι ιατροί ήμαστε παροχείς υγείας, εντούτοις οι έκτακτοι ιατροί μας δεν έχουν το δικαίωμα της υγείας. Δηλαδή, οι ιατροί που εργάζονται σήμερα με το καθεστώς των 15ήμερων συμβολαίων, όταν απουσιάζουν με άδεια ασθενείας δεν αμείβονται, οι δε εγκυμονούσες όταν χρειάζονται άδεια ασθενείας δεν πληρώνονται.

Το χειρότερο είναι ότι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση των νοσηλευτηρίων αναγκάζει τους ιατρούς να εργάζονται συνεχώς υπό πίεση για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες. Οι ιατροί που απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια από τις ήδη υποστελεχωμένες κλινικές δεν αντικαθίστανται από άλλο ιατρό, αφού δεν το έχει εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίθετα το εφαρμόζει σε ανάλογες περιπτώσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Διερωτόμαστε μήπως οι παροχή φροντίδας ασθενών δεν είναι τόσο μεγάλης σημασίας.

Η καθυστέρηση στην επίλυση των αιτημάτων τους οδήγησε τους ιατρούς σε φυγή και τα νοσηλευτήρια σε μαρασμό. Οι κακές συνθήκες και ο υπέρμετρος φόρτος εργασίας όπως και η υποστελέχωση των Νοσηλευτηρίων αντανακλούν στην ποιότητα υγείας, γι’ αυτό και οι ιατροί ζητούν βελτίωση των συνθηκών για την προστασία των ασθενών τους.

Οι κυβερνητικοί ιατροί ζητούν άμεση επίλυση των θεμάτων τους με άμεση και επιτακτική στελέχωση των νοσηλευτηρίων, Πρώτων Βοηθειών και Κέντρων Υγείας, ώστε να προχωρήσουν στα μεγάλα θέματα του ΓΕΣΥ και της Αυτονόμησης. Τα νοσηλευτήρια πρέπει να είναι έτοιμα να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά, ώστε να μη καταρρεύσουν.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. αναμένει άμεσα απάντηση από τον Υπουργό Υγείας στα ερωτήματα που είχε θέσει με επιστολή στις 09 Ιανουαρίου 2015, ώστε να μελετήσει ενδελεχώς τις συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων και βάσει των διευκρινήσεων που θα δοθούν από Υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί με προτάσεις για το ΓΕΣΥ και Αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων. Οι κυβερνητικοί ιατροί επιθυμούν την άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ και της Αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων σε σωστή βάση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











231