ΠΑΣΥΚΙ: Η εκπαίδευση των ιατρών αντανακλάται στην παρεχόμενη φροντίδα υγείας προς τους ασθενείς


«Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την ΠΑΣΥΚΙ και τα μέλη της, αναφορές του τύπου, ‘η συμμετοχή των ιατρών σε Εκπαιδευτικά/Επιστημονικά ιατρικά συνέδρια θα έχει αντίκτυπο στις λίστες αναμονής γιατί θα απολεσθούν 177 ημέρες εργασίας’»

Η ΠΑΣΥΚΙ αναγκάζεται να τοποθετηθεί και να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της μετά που η κοινή γνώμη μονόπλευρα, προσβλητικά και επιλεκτικά σε βαθμό παραπληροφόρησης, ενημερώθηκε όπως δηλώνεται στη βάση σχετικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, και αφορά στη συμμετοχή των ιατρών σε εκπαιδευτικά/επιστημονικά συνέδρια.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ συνεχίζει:

«Πρωτίστως επιθυμούμε να καλέσουμε τους Θεσμούς του Κράτους, να συμπεριφέρονται με περισσότερη υπευθυνότητα, όταν μέσω δηλώσεων, υποψιών και κατηγοριών στοχοποιούν ένα ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με αυτό τον τρόπο πλήττουν την εμπιστοσύνη ιατρού – ασθενή, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ιατρική.

Δεν είναι δυνατόν να γινόμαστε μάρτυρες αμαύρωσης του ονόματος των ιατρών του Δημοσίου χωρίς ταυτόχρονα να παρατίθενται αποδεικτικά στοιχειά.

-Καλούμε τους ως εξ ορισμού θεματοφύλακες των νόμων και των διαδικασιών όχι μόνο να μην στοχοποιούν ένα ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο αλλά να καταδείξουν και τις ευθύνες της πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας.

-Καλούμε τους θεσμούς να ενημερώσουν τους πολίτες ότι μετά από ενέργειες των ίδιων των ιατρών, ξεκίνησε η προσπάθεια θεσμοθέτησης της διαδικασίας αυτής και πρώτοι εμείς ζητήσαμε διαφάνεια και έλεγχο.

-Καλούμε τους θεσμούς να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τις διεθνείς εφαρμοζόμενες διαδικασίες επιχορήγησης εκπαίδευσης των ιατρών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Υγείας,.

-Καλούμε τους θεσμούς αντί να κατακεραυνώνουν τους ιατρούς να μας πουν πόσο είναι το κονδύλι για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ιατρών.

Ενημερώνουμε όλους ότι η εκπαίδευση των ιατρών αντανακλάται στην παρεχόμενη φροντίδα υγείας προς τους ασθενείς και θεωρείτε μέρος της εργασίας ενός καλού ιατρού.

Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την ΠΑΣΥΚΙ και τα μέλη της αναφορές του τύπου, ότι η συμμετοχή των ιατρών σε Εκπαιδευτικά/Επιστημονικά ιατρικά συνέδρια θα έχει αντίκτυπο στις λίστες αναμονής γιατί θα απολεσθούν 177 ημέρες εργασίας.

Το ερώτημα είναι απλό, που είναι η αντίστοιχη ευαισθησία για τις αυξημένες εργατοώρες που αναγκάζονται οι ιατροί να υπηρετούν λόγω της ανεπάρκειας του συστήματος και της ταυτόχρονης παραβίασης των πλείστων νομοθεσιών περί της οργάνωσης του χρόνου εργασίας γενικά αλλά και οδηγίες που σχετίζονται με το ιατρικό επάγγελμα και την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας προς τους συμπολίτες ασθενείς μας.

Επιτέλους πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους η ιδιαιτερότητα της ιατρικής, η αναγκαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης, οι θυσίες και χρόνος που απαιτούνται για να μπορούν οι ιατροί να προσφέρουν το πρέπον και αναμενόμενο προς τους ασθενείς.

Ας απαντήσουν λοιπόν οι Θεσμοί προς τον κάθε Κύπριο πολίτη για το είδος και την ποιότητα της ιατρικής φροντίδας που θέλουν να του προσφέρουν αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μήπως με το να στερούν από τους ιατρούς την απαραίτητη επιμόρφωση/εκπαίδευση γιατί θέλουν να κυνηγούν μάγισσες;

Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στο κάθε σημείο της σχετικής έκθεσης, η οποία έχει διαρρεύσει προς τα ΜΜΕ, επιφυλασσόμαστε όμως επί της παρούσας να το πράξουμε κατ’ ιδίαν, εφόσον φυσικά υπάρχει η θέληση να εισακουστούμε.

Την ίδια στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε και την στάση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο από ότι διαφαίνεται, είχε την σχετική αλληλογραφία στην κατοχή του από τις 12 Απριλίου 2017, όμως επιμελώς την απέκρυψε από την ΠΑΣΥΚΙ, ξεχνώντας βέβαια τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ μας τον Νοέμβριο του 2016 και που μονομερώς παραβιάζεται. Πράγματι ποιος ευθύνεται για αυτό; Μας ενοχλεί η σιγή ιχθύος που τηρεί το Υπουργείο Υγείας το οποίο επιτρέπει στο να εξευτελίζονται η εργαζόμενοι από λάθη και παραλείψεις δικές του. Είναι να διερωτάται κανείς πως μπορούμε να εμπιστευτούμε το Υπουργείο Υγείας για τα μεγάλα ζητήματα όταν στα μικρά υπαναχωρεί και κρύβει την αλήθεια.

Τα Δημοσια Νοσηλευτήρια υπάρχουν και προσφέρουν ακόμη προς τους πολίτες, αυτό που τους επιτρέπουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, γιατί υπάρχουν λειτουργοί υγείας γενικά και ιατροί ειδικότερα που υπερβάλλουν εαυτόν προσφέροντας στους ασθενείς σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες στις οποίες οι περισσότεροι αναγκάζονται να εκπαιδεύονται με δικά τους έξοδα.

Αφαιρέστε μας τη δυνατότητα για την αναγκαία επιμόρφωση και όλοι θα είμαστε εδώ για να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί όταν θα κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











298