ΠΑΣΥΚΙ: Εκπρόθεσμη η παρουσίαση της μελέτης της KPMG για τη στελέχωση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων....


...και αποσπασματική παρουσίαση συμπερασμάτων

Με ανκοίνωση της η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι με αφορμή τα δημοσιεύματα αναφορικά με τη μελέτη που διενήργησε η KPMG για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και την αποσπασματική παρουσίαση συμπερασμάτων επισημαίνει τα παρακάτω:

  1. Εξ όσων γίνεται αντιληπτό από συγκεκριμένα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Υγείας είχε στην κατοχή του την συγκεκριμένη μελέτη από τον Μάιο του 2017, όμως δυστυχώς απέκρυψε την ολοκλήρωση και το περιεχόμενο της μελέτης, παρά το ότι ζητήθηκε επανειλημμένα να μας κοινοποιηθεί, γεγονός που μας αφήνει βάσιμες υποψίες για τα κίνητρα του γεγονότος αυτού.
  2. Από όσα έχουν δημοσιευτεί φαίνεται να υπάρχει υποστελέχωση στο επίπεδο των ιατρών, καθώς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η μελέτη αναγνωρίζει την έλλειψη 20 ιατρικών λειτουργών, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά, για τα υπόλοιπα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, γεγονός άκρως παράδοξο.
  3. Στο σύνολο των νοσοκομειακών ιατρών που παρουσιάστηκε, επιθυμώντας από ότι διαφαίνεται να πρωτοπορήσουμε, προστέθηκαν σκόπιμα και παράδοξα οι 200 περίπου εκπαιδευόμενοι και ειδικευόμενοι ιατροί (πάλι καλά που δεν προσμετρήθηκαν και οι φοιτητές ιατρικής!).
  4. Εισηγήσεις για αλλαγή του πρωινού πενθήμερου οκτάωρου (37,5 ωρών εβδομαδιαίως) σε δωδεκάωρες βάρδιες (48 ωρών εβδομαδιαίως) αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για τα ιατρικά δεδομένα και αποδεικνύει άγνοια της φύσης του ιατρικού επαγγέλματος και των συνθηκών ασφαλείας που πρέπει να διέπουν την άσκηση του με άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς. Επιπλέον είναι άξιον απορίας πως 3 -4 ιατροί που στελεχώνουν την πλειονότητα των κλινικών θα κατανέμουν τα 14 δωδεκάωρα την εβδομάδα και πώς μπορεί να εξυπηρετήσει μια κλινική νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς με 1 γιατρό ανά βάρδια!
  5. Στο ίδιο σημείο γίνεται πρόταση για αύξηση των ωρών εργασίας σε 48 ώρες εβδομαδιαίος και επιπλέον ώρες σε καθεστώς υπερωριών, αναμονής και κλίσης. Τους καλούμε να μελετήσουν τον Νόμο Περί Οργάνωσης του χρόνου εργασίας του 2012 που εφαρμόζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες πριν προχωρήσουν σε παράνομες εισηγήσεις προς την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκυπρίας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών αναμένει να λάβει επίσημα αντίγραφο της μελέτης από την Αρμόδια Αρχή και να προσκληθεί από το αρμόδιο Υπουργείο για συζήτηση των ευρημάτων της μελέτης, ώστε να τοποθετηθεί.

Είμαστε όμως αναγκασμένοι να καυτηριάσουμε τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να δράσει, δηλαδή να καθυστερήσει την δημοσιοποίηση της ερευνάς και τον σχετικό όπως και αναγκαίο διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερομένους, αφαιρώντας έτσι έξι πολύτιμους μήνες από τις διαδικασίες των μεταρρυθμίσεων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











332