ΠΑΣΕΣΙ: ΟΚΥπΥ και πολιτεία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους


Με ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων Συμβασιουχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) αναφέρει:

"Το ΓεΣΥ έχει ξεκινήσει. Και από ότι πληροφορούμαστε όλα βαίνουν καλώς, σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το κομμάτι του ΓεΣΥ που αφορά τον ΟΚΥπΥ.

Παραιτήσεις γιατρών που δεν αναπληρώθηκαν, υποστελέχωση σε ζωτικής σημασίας τμήματα, ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, απουσία γραμματειακής υποστήριξης, καθώς μόλις χθες έγιναν οι πρώτες νέες προσλήψεις γραμματέων, απουσία ενδοφλέβιων φαρμάκων, απουσία εξοικείωσης των λειτουργών με το λογισμικό, ασθενείς που δεν ξέρουν πως να κινηθούν εντός του νέου συστήματος. Αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα των δημοσίων υπηρεσιών υγείας αυτές τις μέρες, όπως παραδέχονται ακόμα και διοικητικά στελέχη του ΟΚΥπΥ. Που παρόλο που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, έχουν κάνει λανθασμένη διάγνωση και τα φορτώνουν όλα στους γιατρούς!

Οι γιατροί ήμασταν οι πρώτοι που προειδοποιήσαμε για τα προβλήματα, προτείναμε λύσεις, κάναμε εισηγήσεις, προσπαθήσαμε να προλάβουμε τις παραιτήσεις εκλεκτών συναδέλφων. Δυστυχώς οι προτάσεις μας λήφθηκαν ως αντίσταση στην αλλαγή, ως προσπάθειες να αποκομίσουμε όφελος από την αλλαγή, ακόμα και ως προσπάθειες αναχαίτισης (!) του ΓεΣΥ! Ατέρμονες συζητήσεις επί συζητήσεων με τον ΟΚΥπΥ δεν κατέληξαν πουθενά και φτάσαμε κυριολεκτικά στο και πέντε, για να βρεθούμε ανέτοιμοι και εκτεθιμένοι μπροστά στους ασθενείς μας, κάτι το οποίο μας θίγει σαν άνθρωπους και σαν επαγγελματίες υγείας.

Καλούμε τον ΟΚΥπΥ και την πολιτεία, ακόμα και τώρα, να αφήσουν τους ειδικούς να βάλουν τις σωστές διαγνώσεις στα προβλήματα, να αφήσουν κατά μέρους τις κατηγορίες και τις προσπάθειες απεμπόλησης ευθυνών, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να κάτσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δουμε τα προβλήματα των κρατικών υπηρεσιών υγείας με σοβαρότητα. Αλλιώς, φοβόμαστε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα χάσουν και την όποια αίγλη τους έχει απομείνει και παράλληλα τους έμπειρους γιατρούς που διαθέτουν σήμερα".
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
569