Πάγιο πρόβλημα η διαχείριση των αποβλήτων του Νοσ. Λεμεσού που καταλήγουν σε παρακείμενες οικίες


Η διοχέτευση αποβλήτων από τον αποσκληρυντήρα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού σε παρακείμενες οικίες της περιοχής, συζήτηση η Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Το πιο πάνω πρόβλημα απασχολεί το δημόσιο νοσηλευτήριο και τους κατοίκους της περιοχής από τη λειτουργία του νοσοκομείου της πόλης το 1993. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι κινδυνεύει η υγεία τους, καθώς μεταξύ άλλων τα απόβλητα προσελκύουν έντομα όπως επίσης καταστρέφεται το έδαφος της περιοχής.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι μέχρι το 2012, υπήρχε εταιρεία που αντλούσε τα υγρά απόβλητα από τον αποσκληρυντήρα νερού του νοσοκομείου τα οποία διοχετεύονται εντός δεξαμενών. Το συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία έληξε, και επρόκειτο να γίνει σύνδεση με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) το 2013 κάτι που δεν έγινε ως τώρα, με νέα προοπτική για σύνδεση το 2019.

Σήμερα υπάρχει συμβόλαιο με άλλη εταιρεία για μεταφορά του εν λόγω υγρού σε συγκεκριμένο χώρο απόρριψης, αλλά η σύνδεση με τον ΣΑΛΑ θα δώσει τη λύση στο θέμα.

Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, επεσήμανε ότι το Τμήμα δέχεται κατά καιρούς καταγγελίες για νερά που μπαίνουν σε ένα αγωγό ομβρίων και καταλήγουν σε κατοικημένη περιοχή. Επίσης ανέφερε ότι στον αγωγό αυτό καταλήγουν επίσης μέρος των λημμάτων που επεξεργάζεται ο βιολογικός σταθμός του Νοσοκομείου Λεμεσού και ότι στάλθηκαν επιστολές συμμόρφωσης προς το δημόσιο νοσηλευτήριο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ Ιάκωβος Παπαιακώβου, σημείωσε (επίσης και γραπτώς) ότι «τα υγρά απόβλητα τα οποία μπορούν να γίνουν αποδεκτά για απόρριψη στο σύστημα από νοσοκομεία, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρια ποιότητας προτού γίνουν αποδεκτά για απόρριψη Τα νερά οπό τον αποσκληρυντήρα, θα μπορούσαν να διοχετεύονται στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων του Νοσοκομείου νοουμένου ότι δεν επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του εν λόγω σταθμού.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι όπως τα απόβλητα αυτά πρέπει να είναι απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα και ταξικά υγρά ή στερεά, περιλαμβανομένων και φαρμάκων ή άλλων επικίνδυνων ουσιών. Για το λόγο αυτό για να γίνει αποδοχή των υγρών αποβλήτων ενός νοσοκομείου στο σύστημα, θα πρέπει αυτά να υφίστανται εκεί όπου χρειάζεται διαχωρισμό ή/και προεπεξεργασία για αφαίρεση των ουσιών αυτών. Μόνο όσα υγρά απόβλητα πληρούν τα όρια που καθορίζονται στο νόμο μπορούν να απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα. Όλα τα υπόλοιπα υγρά απόβλητα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής διαχείρισης και να απορρίπτονται σύμφωνα με σχετική άδεια που παραχωρείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος ή/και άλλες υπηρεσίες».

Ο κ Παπαιακώβου ενημέρωσε ακόμη ότι «όπως ενημερώθηκε ήδη το Υπουργείο, τα υγρά απόβλητα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού που θα γίνονται αποδεκτά στο σύστημα θα καταλήγουν στο δυτικό Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Κάτω Πολεμιδιών.

Η υλοποίηση του έργου αυτού δυστυχώς καθυστέρησε για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια για διάφορους λόγους, όπως είναι οι ενστάσεις μερίδας κατοίκων της περιοχής Κάτω Πολεμιδιών και της Τοπικής Αρχής, η οικονομική κρίση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωσαύτως σας ενημερώνουμε ότι η έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου αυτού βρίσκεται στα τελικά στάδια και αναμένεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα μπορέσουν να αρχίσουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το 2019».

Η Επιτροπής Υγείας μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, καλούνται να βρουν λύσεις μέχρι τη σύνδεση του Νοσοκομείου Λεμεσού με το ΣΑΛΑ.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργου Τ. Γεωργίου είπε ότι «οι πολίτες είναι εκτεθειμένοι, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα νερά αυτά περιέχουν αυξημένη ποσότητα άλατος και ως εκ τούτου επηρεάζονται τόσο τα υπόγεια ύδατα όσο και το έδαφος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται γύρω, καμένη γη.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την υγεία των πολιτών, εξαιτίας της παρουσίας μολυσμένων κουνουπιών και άλλων εντόμων.

Κοινή διαπίστωση όλων για ακόμα μια φορά ήταν ότι το κράτος παρουσιάζεται ανεπαρκές και ανίκανο να δώσει ριζικές λύσεις και ικανοποιείται με προχειρότητες και παυσίπονα.

Ομόφωνα η Επιτροπή Υγείας θα απευθυνθεί στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, ζητώντας του να καταθέσει οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τις άμεσες δράσεις για επίλυση του προβλήματος».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











359