ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ: O νοσηλευτές και οι μαίες έχουν δικαίωμα για συλλογική διαπραγμάτευση


Ανοικτή επιστολή ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. στον υπουργό Υγείας Γ. Παμπορίδη

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Δρα Παμπορίδη «πιστεύει ότι ως εργαζόμενοι, οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες έχουν το δικαίωμα να οργανώνουν, να διαπραγματεύονται συλλογικά και να λαμβάνουν συνδικαλιστική δράση για διεκδίκηση των αιτημάτων τους».

Αυτούσια η επιστολή στη συνέχεια:

«Παρακολουθούμε τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τα αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων της νοσηλευτικής και της μαιευτικής του Δημόσιου τομέα και επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε τα ακόλουθα:

1. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.Σ.Υ.Ν.Μ) «προωθεί και προστατεύει το κύρος του επαγγέλματος του Νοσηλευτή και της Μαίας» (Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι (1988-2012), άρθρο 20, παράγραφος (α).

2. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι τα προβλήματα που εγείρονται από τους συνδικαλιστικούς φορείς χρονίζουν, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων τόσο σε διοικητικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ως αντικείμενο συζήτησης και διαβουλεύσεων χωρίς θετική κατάληξη.

3. Οι νοσηλευτές και οι μαίες διεκδικούν και αξιώνουν δίκαιη, ισόνομη και ισότιμη εργασιακή και διεπιστημονική μεταχείριση μέσα από τη συμμετοχή τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην ανάπτυξη και προώθηση προγραμμάτων, στην υιοθέτηση πρωτοκόλλων, στην καθιέρωση μεθοδολογικής καταγραφής της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, στην εφαρμογή σχεδίων φροντίδας και βελτίωσης των δομών κ.ά. ειδικά μέσα στα πλαίσια του προτεινόμενου Γε.Σ.Υ. και της αυτονόμησης/αναδιοργάνωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

4. Η αρχή της ισότητας εξυπακούει ότι οι μισθολογικές απολαβές των Νοσηλευτών και των Μαιών θα πρέπει να είναι αξιοπρεπώς συγκρίσιμες με όλα τα άλλα συναφή επαγγέλματα εντός και εκτός υπηρεσιών υγείας, να συνάδουν με το πανεπιστημιακό επίπεδο της εκπαίδευσής τους και του επαγγελματισμού τους, αντικατοπτρίζοντας την αντικειμενική αξία της εργασιακής τους συμβολής στις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας.

5. Οι νοσηλευτές και οι μαίες έχουν επιδείξει υψηλό βαθμό κατανόησης και διάθεση συνεργασίας, σε σημείο που αυτό να αγγίζει τα όρια της ανέχειας, στις κατά καιρούς υποσχέσεις για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του τομέα της υγείας, αλλά και κατανόηση και συνεργασία ως προς την εξυγίανση των δημόσιο-οικονομικών δαπανών που επήλθαν με αποκοπές μισθών και αποζημιώσεων.

6. Όπως πληροφορήσαμε και σε επιστολή μας με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2015 τον προκάτοχό σας, «η παγίωση του status quo στις μισθολογικές απολαβές στο επάγγελμα στο δημόσιο τομέα, οδηγεί σε προφανή υποκίνηση σε βαθμιαίες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι προβληματισμοί του Συνδέσμου εκτείνονται στα αναπόφευκτα πλέον ερείσματα για εργασιακή εκμετάλλευση των αποφοίτων της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, στις δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους Νοσηλευτές και Μαίες, σε ατομικό και οργανωσιακό επίπεδο, καθώς και στις συνεπακόλουθες προεκτάσεις των πιο πάνω σε ζητήματα που αφορούν στην υποβάθμιση της παραγωγικότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας στην παροχή φροντίδας υγείας».

7. Επαναλαμβάνουμε, ότι η όποια οικονομική εξυγίανση επιχειρείται από τα όργανα της πολιτείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αιτιολογικό ή ελαφρυντικό έρεισμα στην απαξίωση, μείωση, υποβάθμιση και καθαίρεση του κύρους θεσμοθετημένων και κοινωνικά καθιερωμένων επαγγελμάτων όπως αυτών της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ πιστεύει ότι ως εργαζόμενοι, οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες έχουν το δικαίωμα να οργανώνουν, να διαπραγματεύονται συλλογικά και να λαμβάνουν συνδικαλιστική δράση για διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα και την αναγκαιότητα που απορρέει μέσα από τις απαιτήσεις, αλλά και προσδοκίες των χρηστών υπηρεσιών υγείας και θα ανταποκριθούν ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που εγείρονται από όλους τους νοσηλευτικούς και μαιευτικούς συνδικαλιστικούς φορείς ώστε να αποφευχθούν αθέμιτες καταστάσεις που ενδεχομένως θα επιβαρύνουν περαιτέρω το σύστημα.

Ελπίζουμε επίσης, ότι η κυβέρνηση θα αφουγκραστεί τις ανησυχίες τόσο των πολιτών όσο και των διάφορων επαγγελματικών ομάδων αναφορικά με το Γε.ΣΥ και την αναδιοργάνωση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, ανησυχίες οι οποίες έχουν διατυπωθεί πλειστάκις στο πρόσφατο παρελθόν».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











275