Ολοκλήρωσαν τοπικές συγκεντρώσεις, βλέπουν την Παρασκευή τον Φ. Πατσαλή οι κυβερνητικοί ιατροί


Αποφασισμένοι να προχωρήσουν με την 24ωρη απεργία την οποία εξήγγειλαν για την προσεχή Τετάρτη 21 Ιανουαρίου εμφανίζονται οι κυβερνητικοί ιατροί. Την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τοπικών συγκεντρώσεων που συγκάλεσε η ΠΑΣΥΚΙ προς ενημέρωση των μελών της γύρω από τις εξελίξεις(πραγματοποιήθηκε η τελευταία συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου), ενώ κρίσιμη για επόμενα βήματά της θεωρείται η συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή, στις εννέα το πρωί, η ηγεσία της συντεχνίας με τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή.

Η ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί πως μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας έδειξε ξεκάθαρα την απαξίωσή του να εφαρμόσει αυτά που συζητούνται από το Νοέμβριο του 2013, επισημαίνοντας, συναφώς, πως δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα προβλήματα των ιατρών. Επίσης, όπως υποστηρίζει η ΠΑΣΥΚΙ, ποτέ δεν συζητήθηκε μαζί της το θέμα των ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που είναι, όπως σημειώνει, οι πρώτοι οι οποίοι θα κληθούν να ενταχθούν στο σύστημα(σ.σ. ΓΕΣΥ).

Όλα αυτά, εκτιμά η ΠΑΣΥΚΙ, της δίνουν το δικαίωμα να έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της έναντι του Υπουργείου Υγείας. Στο προαναφερθέν πλαίσιο, καταγράφεται έντονος ο προβληματισμός ως προς το πώς μπορούν οι κυβερνητικοί ιατροί να πιστέψουν ότι θα εισακουστούν οι προτάσεις που ετοιμάζουν να δώσουν σε σχέση με την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ.

Τα ερωτήματα

Επιπλέον, ενδεικτικά του κλονισμού της εμπιστοσύνης της ΠΑΣΥΚΙ έναντι του Υπουργού Υγείας είναι τα ερωτήματα που αναφύονται και συγκεκριμένα:

1.Πώς τους πείθει το Υπουργείο Υγείας ότι τα συμβόλαια των εκτάκτων ιατρών που ετοιμάζει για την αυτονόμηση θα είναι προς όφελος τους κα γιατί δεν τα προκηρύττει από τώρα, ώστε να μην φεύγουν οι καλοί ιατροί και να αρχίσει μια σωστή αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων;

2. Πώς τους πείθει ότι θα υπάρχει δομή στις κλινικές, αφού ακόμα και οι λίγες θέσεις προαγωγών έμειναν ξεχασμένες στη Βουλή;

3. Πώς τους πείθει ότι με την αυτονόμηση και ΓΕΣΥ θα διαφυλαχθούν αξιοπρεπώς τα εισοδήματα όλων των ιατρών;

4. Πώς θα πείσει, αφού ακόμα και για την υπερωριακή αμοιβή δεν στάθηκε στο ύψος των υποσχέσεων, καθώς: Αφενός οι 800.000 ευρώ δόθηκαν σε ελλείμματα όλων των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια και αφετέρου για τα επιπρόσθετα τρία εκ. για το 2015, καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε, παρόλο που δόθηκαν στον Υπ. Υγείας οι τελικές προτάσεις στις 18 Δεκεμβρίου, όπως διαμορφώθηκαν κατόπιν των απαιτήσεων όλων των ειδικοτήτων των ιατρών.

Θέση της ΠΑΣΥΚΙ αποτελεί ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια χρήζουν βελτίωσης και αναδιοργάνωσης για να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό μετά την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ. Συναφώς, όσον αφορά τα προσχέδια των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, το Δ. Σ. της συντεχνίας, αφού τα έχει μελετήσει, έχει παραθέσει σειρά ερωτημάτων στον Υπουργό Υγείας, αφού υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία της προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. αποφάσισε να καλέσει στο οίκημα της ΠΑΣΥΚΙ την ηγεσία Συνδέσμου Εκτάκτων Ιατρών, αλλά και όσους έκτακτους ιατρούς μέλη της και μη επιθυμούν να παραβρεθούν, ώστε να συζητήσουν από κοινού πώς θα διεκδικήσουν μια εφικτή και ικανοποιητική λύση επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Πληροφορίες του ygeia-news, αναφέρουν πως λύση την οποία προτείνει η ΠΑΣΥΚΙ είναι η υπογραφή τριετών ή πενταετών συμβολαίων από τους έκτακτους ιατρούς.

Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΥΚΙ: Οι ιατροί απεργούν γιατί τα νοσηλευτήρια και τα Κέντρα Υγείας ψυχορραγούν




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











235