Όλοι λένε «Ζήτω το ΓεΣΥ» αλλά πολλοί εθελοτυφλούν


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ*

Οι λαϊκές παροιμίες ήταν σύντομα αποφθέγματα με τα οποία εκφράζονταν, τις περισσότερες φορές με αλληγορικό τρόπο, διάφοροι ισχυρισμοί που αποτελούν το απόσταγμα μακράς πείρας και σοφίας του λαού μας. Πολλές από αυτές τις παροιμίες ταιριάζουν απόλυτα σε όσα συμβαίνει σήμερα στον χώρο της υγείας.

«Σούζουμε τα πόδια μας πριν καβαλικέψουμε»

Καλό είναι να υπάρχει ενθουσιασμός αλλά να βασίζεται σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Στο συν ένα της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας και του κράτους, οι νοσηλευτές, χωρίς να είμαστε αρνητικοί, προσδοκούσαμε από το 2017 που ψηφίστηκε η νομοθεσία για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων ότι θα προωθούνταν αρχικά από το Υπουργείο Υγείας και μετά από τον ΟΚυΠΥ, διάφορες ενέργειες για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία. Για να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις του ΓεΣΥ. Όμως, μέχρι στιγμής δεν δόθηκε καμία λύση και με μαθηματική ακρίβεια τα νοσηλευτήρια θα καταρρεύσουν με επιπτώσεις στην ποιότητα υγείας του φτωχού ασθενή.

Κάτω από το χαλί της αυτονόμησης

Όταν το 2017 ψηφίστηκαν οι νομοθεσίες για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση, τα αιτήματα των νοσηλευτών και των άλλων λειτουργών υγείας αφορούσαν την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων των νοσοκομείων. Όλα, όμως, έπεφταν στο κενό. Προβαλλόταν η δικαιολογία ότι «η αυτονόμηση και αυτοί που θα αναλάβουν τα νοσηλευτήρια, θα τα επιλύσουν». Έτσι, για 2 χρόνια τα δημόσια νοσηλευτήρια λειτουργούσαν στον αυτόματο πιλότο και με μπαλωματικές και άκρως επικίνδυνες πολιτικές, κάποιοι προσπαθούσαν να δώσουν λύσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Επήεν ο φτωχός να αρμαστεί τζαι μίτσιανε η νύχτα»

Αισίως φτάσαμε στο πολυπόθητο έτος 2019 κατά το οποίο άρχισε η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, παράλληλα με την έναρξη του ΓεΣΥ. Όμως, ο ενθουσιασμός για αλλαγή δεν αρκούσε. Χρειαζόταν προγραμματισμός. Εδώ και 6 μήνες παρατηρούμε ότι ο ΟΚυΠΥ δεν έχει κανέναν προγραμματισμό και δίνονται λύσεις κατά το δοκούν ανά περιφέρεια. Φθάσαμε στο συν ένα και τίποτα δεν άρχισε να υλοποιείται.

Τι έγινε μέχρι τώρα:

  • Δημιουργήθηκαν πολλές διευθυντικές θέσεις.
  • Τοποθετήθηκαν στις θέσεις άτομα που δεν γνωρίζουν τα θέματα υγείας, δεν είναι το αντικείμενό τους.
  • Έγινε μια ανακύκλωση ατόμων σε καίριες θέσεις. «Άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς». Τότε γιατί δημιουργήθηκε ο δαπανηρός ΟΚυΠΥ;
  • Προκηρύχθηκαν θέσεις προσωπικού, όλες με λανθασμένο τρόπο. Αν δεν υπήρχε αντίδραση, δεν θα διορθώνονταν τα λάθη.

Τι δεν έγινε. Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε.

  • Καμία προσπάθεια για τη διασφάλιση της επαρκούς, ασφαλούς και σωστής στελέχωσης από νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας, το Α και το Ω για ποιοτική φροντίδα.
  • Το Υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του από το 2016 εμπεριστατωμένη μελέτη για την επαρκή και ασφαλή στελέχωση των νοσηλευτηρίων από νοσηλευτές. Μια μελέτη που ετοιμάστηκε από την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΝΜ. Ποτέ δεν αξιοποιήθηκε.
  • Δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για άλλες μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν τη δική μας μελέτη. Όλες οι μελέτες βρίσκονται στα συρτάρια.
  • Δεν έγινε ή δεν γίνεται κανένας προγραμματισμός και ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των αστικών και αγροτικών κέντρων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα καθήκοντα και τις ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Οι οδηγίες δίνονται κατά το δοκούν.
  • Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τη λειτουργία των ΤΑΕΠ σε συνδυασμό με την αυτονόμηση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.
  • Δημιουργούνται τμήματα και σταθμοί ασθενοφόρων χωρίς προσλήψεις.

Οι ασθενείς με το δίκαιό τους φωνάζουν για καθυστέρηση και ταλαιπωρία. Πολλές φορές αδίκως ξεθυμαίνουν με μορφές βίας κατά των επαγγελματιών υγείας. «Όποιος εν μπορεί να δέρει τον γάρο δέρνει το σάμα». Λες και οι λειτουργοί υγείας ευθύνονται για την έλλειψη του προσωπικού, κλινών και για την ύπαρξη άλλων σοβαρών προβλημάτων. Το κράτος και η πολιτεία δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Βρήκαν τα θύματα για να αναχαιτίζουν τις φωνές και τις διαμαρτυρίες.

Κύριοι και κυρίες, αξιωματούχοι αυτού του τόπου, προσπαθήστε μια φορά να αφουγκραστείτε τα μηνύματα του κόσμου μέσα από τα μάτια των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας. Ο τομέας της υγείας δεν προσφέρεται για πειράματα, αναλάβετε την ευθύνη και προωθήστε άμεσα εκείνες τις λύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του ΓεΣΥ και να παρέχουν ένα ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας. Αλλιώς θα χαθούν ανθρώπινες ζωές και η ευθύνη βαραίνει όλους.

*Νοσηλευτικός Λειτουργός - Ταμίας ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











929