Οι δανειστές στην Ελλάδα πιέζουν για κύριες συντάξεις και ενοποίηση ταμείων με ΙΚΑ


ΑΘΗΝΑ: Οι δανειστές πιέζουν για μειώσεις και των κύριων συντάξεων. Επιμένουν να κρατούν σκληρή στάση και έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχτούν τα ισοδύναμα που εμφανίζει κάθε φορά το υπουργείο Εργασίας όπως αύξηση εισφορών και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Eπίσης ζητούν κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση θα φέρει και την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, τα επιδόματα συζύγου θα είναι ενιαία για όλους, ενώ τα 220 ευρώ που καταβάλλει το ΤΕΒΕ στους συνταξιούχους του χωρίς εισφορές θα καταργηθούν.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα, ζητούσαν από τον Γιώργο Κατρούγκαλο τα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις και λεπτομερή ποσοτικοποίηση έως τις 5 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι διαφορετικά δεν μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοση της μεταρρύθμισης σε βάθος χρόνου.

Οι δανειστές απαιτούν μαχαίρι και στις κύριες συντάξεις κατά 6% μεσοσταθμικά και επιμένουν να κλείσει η τρύπα των 665 εκατ. ευρώ στο πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» συντάξεων.

Με τη μείωση των επικουρικών, προτείνεται να εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ που ψάχνει η ελληνική πλευρά.

Τα 10 μέτρα καυτά μέτρα που περιλαμβάνει:

1 Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες, για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα υπολογιστούν ξανά με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

2 Κατάργηση όλων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1.7.2015 και μετά. Μπορεί να μοιάζει ακραίο, αλλά τα νέα ποσά για τις κατώτατες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.

3 Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από το 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.

4 Περικοπές έως 40% στα μερίσματα του Δημοσίου .

5 Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών, που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.

6 Μείωση κατά 10% ώς 15% στο νέο εφάπαξ.

7 Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.

Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με κρυφές αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.

  • Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο
  • Κατάργηση ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους με την ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση θα φέρει και την εξίσωση όλων των παροχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, τα επιδόματα συζύγου θα είναι ενιαία για όλους, ενώ τα 220 ευρώ που καταβάλλει το ΤΕΒΕ στους συνταξιούχους του χωρίς εισφορές θα καταργηθούν.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr/123818/neo-psalidi-se-kyries-kai-epikoyrikes-syntakseis-poioi-thigontai




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











253