OEB: Στη βάση του ιδιωτικού δικαίου να λειτουργήσουν με την αυτονόμησή τους τα κρατικά νοσηλευτήρια


Υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και στα αρμόδια Υπουργεία, για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας απέστειλε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων(ΟΕΒ).

Στο υπόμνημα της ΟΕΒ καταγράφεται και σειρά προτάσεων της Ομοσπονδίας αναφορικά με τον τομέα της Υγείας. Μεταξύ άλλων, η ΟΕΒ θεωρεί πως τα δημόσια νοσηλευτήρια με την αυτονόμηση τους πρέπει να λειτουργήσουν στη βάση του ιδιωτικού δικαίου και όχι ως οργανισμοί δημοσίου δικαίου, καθώς όπως υποστηρίζει, μόνο έτσι διασφαλίζεται ο επί ίσοις όροις ανταγωνισμός μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η αποφυγή των ανεπιθύμητων φαινομένων που παρατηρούνται σε άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, θέση της ΟΕΒ είναι πως πρέπει εξ’ αρχής να εφαρμοστεί ως πολυασφαλιστικό σύστημα νοουμένου ότι διασφαλίζεται η λειτουργικότητα και βιωσιμότητά του. «Η εκ των υστέρων εφαρμογή πολυασφαλιστικού συστήματος θα είναι σχεδόν αδύνατη αφού εν τω μεταξύ θα έχει χαθεί τόσο η πελατεία όσο και τεχνογνωσία των ασφαλιστικών εταιρειών», επισημαίνει.

Αναλυτικά οι θέσεις της ΟΕΒ αναφορικά τον τομέα της υγείας έχουν ως εξής:

«Οι σχεδιασμοί του κράτους για εφαρμογή του ΓΕΣΥ καθιστούν την παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και τις κρατικές υπηρεσίες, ύψιστης σημασίας:

α)Τα δημόσια νοσηλευτήρια με την αυτονόμηση τους πρέπει να λειτουργήσουν στη βάση του ιδιωτικού δικαίου και όχι ως οργανισμοί δημοσίου δικαίου. Μόνο έτσι διασφαλίζεται ο επί ίσοις όροις ανταγωνισμός μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η αποφυγή των ανεπιθύμητων φαινομένων που παρατηρούνται σε άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Η κάλυψη των ελλειμμάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια και η κρατική στήριξη θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό τους και ενδέχεται να προσκρούει σε πρόνοιες της Ευρωπαϊκής και Κυπριακής νομοθεσίας.

β) Το ΓεΣΥ πρέπει εξ’ αρχής να εφαρμοστεί ως πολυασφαλιστικό σύστημα νοουμένου ότι διασφαλίζεται η λειτουργικότητα και βιωσιμότητά του. Η εκ των υστέρων εφαρμογή πολυασφαλιστικού συστήματος θα είναι σχεδόν αδύνατη αφού εν τω μεταξύ θα έχει χαθεί τόσο η πελατεία όσο και τεχνογνωσία των ασφαλιστικών εταιρειών.

γ)Το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας του ΓΕΣΥ πρέπει να τελεί υπό την εποπτεία και διαχείριση τρίτου φορέα και όχι του ΟΑΥ, στον οποίο θα συμμετέχουν αναλογικά τα μέρη που θα το χρηματοδοτούν.

δ)Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τεθεί ανώτατο ύψος (πλαφόν) επί των συνολικών εισοδημάτων πάνω στα οποία θα καταβάλλονται εισφορές ώστε οι εισφορές να μην αποτελούν αύξηση του φορολογικού συντελεστή.

ε) Παραχώρηση επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως και για τα ξενοδοχεία.

στ) Διαχωρισμός ευθύνης ιατρών και νοσηλευτηρίων έναντι των ασθενών. Τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμου ώστε να διευκρινίζεται ότι, η παροχή ιατρικών υπηρεσιών αποτελεί ευθύνη του ιατρού ενώ η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών αποτελεί ευθύνη του νοσηλευτηρίου.

ζ) Μείωση συντελεστή ΦΠΑ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Σήμερα η αγορά ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών αναλωσίμων χρεώνεται με ΦΠΑ ενώ η παροχή ιατρικών υπηρεσιών όχι. Κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΦΠΑ που αφορά αποκλειστικά ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, όταν η αγορά γίνεται από νοσηλευτήρια θα οδηγήσει στην αποφυγή μετακύλησης του ΦΠΑ στον ασθενή και συγκράτηση του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών με θετικά αποτελέσματα για την δημόσια υγεία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











319