ΟΑΥ: Απαντήσεις στις εισηγήσεις Νίκου Νουρή για το ΓεΣΥ


Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ανακοινωνει ότι κρίνει απαραίτητο να τοποθετηθεί σε ορισμένες από τις εισηγήσεις τις οποίες υποβάλλει σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Νουρής οι οποίες σχετίζονται με την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

  1. 1. Ο ΟΑΥ διευκρινίζει ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες για την ετοιμασία του Συστήματος Πληροφορικής (ΣΠ) στη βάση των σχεδιασμών. Το ΣΠ αναπτύχθηκε από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής διεθνώς.
  2. 2. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου και ήταν στη διάθεση όλων των παροχέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμβληθούν με το ΓεΣΥ. Σκοπός της πιλοτικής εφαρμογής ήταν να εντοπιστούν προβλήματα ώστε να επιλυθούν. Συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν είτε έχουν ήδη επιλυθεί είτε είναι στη διαδικασία επίλυσης.
  3. 3. Στο ΣΠ του ΓεΣΥ ο γιατρός μπορεί να καταχωρεί κανονικά την συνταγή για τον δικαιούχο και ο φαρμακοποιός μπορεί, χωρίς πρόβλημα, να έχει πρόσβαση και να την εκτελεί.
  4. 4. Ο ΟΑΥ ενημερώνει ότι προς αποφυγή της όποιας ταλαιπωρίας δικαιούχων και επαγγελματιών υγείας κατά το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει ξεκινήσει η αποστολή στους γιατρούς, σε έντυπη μορφή, συνταγολογίων και άλλων αναγκαίων έγγραφων για παραπομπή, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, συνταγογράφηση, κλπ. Ως εκ του πιο πάνω οι ασθενείς θα εξυπηρετηθούν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη με την έκδοση έντυπων συνταγών και παραπεμπτικών.
  5. 5. Αναφορικά με τον κατάλογο φαρμάκων, αν και υπήρξε μία σχετική καθυστέρηση στον καταρτισμό του, ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε προκαταρκτικός κατάλογος στα φαρμακεία και τη Δευτέρα στάλθηκε δεύτερος κατάλογος ο οποίος, όπως είναι γνωστό σε όλους τους φαρμακοποιούς, θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ροή καταλόγων φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΟΑΥ θα είναι συνεχής.
  6. 6. Επιπρόσθετα, ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης, έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε, σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη, οι δικαιούχοι του ΟΚΥπΥ να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια υγείας (δευτεράκι συνταγών) που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν για να λαμβάνουν τα φάρμακα τους από τα κρατικά φαρμακεία.
  7. 7. Αναφορικά με τα υφιστάμενα ραντεβού σε ειδικούς ιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις έχει αποφασιστεί ότι αυτά θα ισχύουν μέχρι την 31η Αυγούστου. Με αυτό τον τρόπο διευκολυνθεί το Σύστημα και η κινητικότητα των ασθενών από τους προσωπικούς στους ειδικούς γιατρούς.
  8. 8. Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των γιατρών, αναμένεται ότι με την έναρξη του ΓεΣΥ θα παρέχουν υπηρεσίες τουλάχιστον 1200 ιατροί οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες βδομάδες. Ο ΟΑΥ καλεί τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους πολίτες να κατανοήσουν ότι προχωράμε για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο και αυτό από μόνο του καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ δύσκολο.

Το ΓεΣΥ είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση και ως εκ τούτου ζητάμε την κατανόηση όλων για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί».Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
66