Ο Υπουργός Υγείας συνομίλησε διαδικτυακά με πολίτες για το ΓεΣΥ


Διαδικτυακή συνάντηση με τους πολίτες είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα για το ΓεΣΥ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας για προώθηση της άμεσης επικοινωνίας των Υπουργών με τους πολίτες.

Κύρια θέματα που έθιξαν οι πολίτες μέσα από τις ερωτήσεις τους ήταν η διαδικασία και το δικαίωμα εγγραφής στο ΓεΣΥ, οι υπηρεσίες που θα καλύπτονται κατά την 1η φάση του Σχεδίου, τα φάρμακα, οι συμπληρωμές και οι αλλαγές που προωθούνται στον χώρο των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα αναφορικά με τη διαδικασία και το δικαίωμα εγγραφής στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή και γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω επίσκεψης στον Προσωπικό Ιατρό της επιλογής του κάθε δικαιούχου. Επεσήμανε δε ότι δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι πολίτες που εργάζονται, συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληρώνουν φορολογία και έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι το πρώτο σημείο επαφής του ασθενή με το Σύστημα θα είναι ο Προσωπικός του Ιατρός, ο οποίος θα έχει τον καθοδηγεί για τα επόμενα βήματα εάν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη. Οι πολίτες, ωστόσο, θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς παραπομπή από τον Προσωπικό Ιατρό τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών σε περιπτώσεις έκτακτων ατυχημάτων ή περιστατικών.

Όσον αφορά στα φάρμακα, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα φάρμακα αποτελούν έναν βασικό πυλώνα για τη λειτουργία του Συστήματος και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει επάρκεια φαρμάκων από την έναρξη της 1ης φάσης του ΓεΣΥ. Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, η διαδικασία προμήθειας των φαρμάκων απλοποιείται, αφού ο κάθε δικαιούχος του ΓεΣΥ θα μπορεί να τα προμηθεύεται από το πλησιέστερο του φαρμακείο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ΓεΣΥ θα αποζημιώνει τη γενερική αντικατάσταση των φαρμάκων. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής θα επιλέξει να αγοράσει το επώνυμο φάρμακο, θα καλείται να καταβάλει τη διαφορά από την τιμή του σκευάσματος που θα αποζημιώνει το ΓεΣΥ.

Σε σχέση με τις συμπληρωμές, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει καθοριστεί μέγιστο ετήσιο ποσό για τις συμπληρωμές (150 ευρώ για ενήλικες και 75 ευρώ για παιδιά και ευάλωτες ομάδες), έτσι ώστε να προστατεύεται ο ασθενής αφενός από αλόγιστες δαπάνες και αφετέρου από αχρείαστες ιατρικές πράξεις. Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι συμπληρωμή ύψους 25 ευρώ θα υπάρχει και στην περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει να παρακάμψει τον Προσωπικό του Ιατρό και να απευθυνθεί απευθείας σε Ειδικό Ιατρό, ενώ στα 25 ευρώ καθορίστηκε η συμπληρωμή εάν κάποιος ασθενής επισκεφθεί τον Ιατρό του μετά τις 8 το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τέλος, συμπληρωμή ύψους 15 ευρώ θα καταβάλλεται όταν και εφόσον ο ασθενής ξεπεράσει το όριο επισκέψεων όπως καθορίστηκε ανά ηλικιακή ομάδα.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήματα και σχόλια για τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι οι διαδικασίες για την αυτονόμησή τους προχωρούν στη βάση σχεδιασμώνComments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
80