Ο Δρ. Νικόλαος Ζάμπογλου αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου


Πρύτανης Αναγιωτός: Είμαστε στη διαδικασία ίδρυσης ενός Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο

ΠτΔ: Το κράτος προσδοκεί σε στενή συνεργασία με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο

Η αναμενόμενη λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στην Κύπρο έρχεται σε μια στιγμή που ο τομέας της υγείας στον τόπο μας περνά σε μια ιδιαίτερα δημιουργική φάση και το κράτος προσβλέπει σε στενή συνεργασία μαζί του, με στόχο τη μεγαλύτερη ανακούφιση και μικρότερη ταλαιπωρία των ασθενών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απεύθυνε το βράδυ της Παρασκευής χαιρετισμό στην τελετή αναγόρευσης του Δρ. Νικόλαου Ζάμπογλου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, του τέως Προέδρου της Βουλής, βουλευτών, δημάρχων και πλήθος φίλων και εκτιμητών του έργου του γιατρού Ζάμπογλου.
Στην ομιλία του, ο ΠτΔ υπογράμμισε τη σημασία της ανέγερσης του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό, του οποίου εμπνευστής είναι ο Δρ. Ζάμπογλου και εξέφρασε την ελπίδα πως η λειτουργία του θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο καρκινοπαθών των πόλεων και Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, αλλά και γενικότερα παγκύπρια.
"Προσδοκούμε σε στενή συνεργασία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου και των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, καθώς με αυτό το έργο μπορεί το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας να προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση και μικρότερη ταλαιπωρία σε ασθενείς που έχουν την ανάγκη αντιμετώπισης ογκολογικών περιστατικών", συμπλήρωσε.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως η λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου έρχεται σε μια στιγμή που ο τομέας της υγείας στον τόπο μας περνά σε μια ιδιαίτερα δημιουργική φάση, "καθώς θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά οι σχεδιασμοί μας για τη λειτουργία του ΓεΣΥ".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, "που αναγνωρίζοντας πως δεν είναι μια πρόταση της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά ένα διαχρονικό πρόβλημα, προχωρούμε έτσι ώστε επιτέλους να μην είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει ένα εθνικό σύστημα υγείας".
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ για την απόφαση του να απονέμει την ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή "στον Κύπριο γιατρό, που διακρίνεται για το έργο του σε όλο τον κόσμο", προσθέτοντας πως οι επιτυχίες του Δρ. Ζάμπογλου δεν καταγράφονται μόνο στο επιστημονικό πεδίο, αλλά ξεπέρασαν και αυτά τα όρια, καταγράφοντας τον ως έναν άνθρωπο με υψηλό επίπεδο συνείδησης του ανθρωπιστικού του ρόλου.
"Συγχαίρω το ΤΕΠΑΚ για την εξαιρετική πρωτοβουλία του, ιδιαίτερα όμως, συγχαίρω τον επιστήμονα, τον άνθρωπο, το φίλο Νίκο Ζάμπογλου για την προσφορά του και το πολυσχιδές του έργο στον τόπο μας και στην ανθρωπότητα γενικότερα", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε και την ικανοποίηση του από την προγραμματισμένη συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.

Ο Πρύτανης Αναγιωτός

Προσφωνώντας τον δρα Ζάμπογλου ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ανδρέας Αναγιωτός είπε μεταξύ άλλων:

«Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου υλοποιεί την απόφαση της Συγκλήτου και του Συμβουλίου να απονείμει τον ύψιστο ακαδημαϊκό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας στον Ιατρό Νικόλαο Ζάμπογλου. Η απόφαση που λήφθηκε μετά από εισήγηση των Πρυτανικών Αρχών έχει ιδιάζουσα βαρύτητα και στοχεύει στην αναγνώριση της πολύτιμης και διεθνούς επιστημονικής συμβολής του Καθηγητή στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία.

Η ερευνητική και κλινική δραστηριότητα του κ. Ζάμπογλου στον τομέα της Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοθεραπείας, είναι συναφής με την ερευνητική δράση του Πανεπιστημίου στον τομέα της Βιοϊατρικής Μηχανικής και στον τομέα των Επιστημών Υγείας. Τεράστιες προοπτικές διανοίγονται στη βάση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, του οποίου ιδρυτής είναι ο κ. Ζάμπογλου. Οι διαγραφόμενες μελλοντικές συνέργειες είναι πολυδιάστατες τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο.

Επιθυμώ να εξαγγείλω απόψε ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο είμαστε στη διαδικασία ίδρυσης ενός Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο (CancerResearchCenter), το οποίο θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση με συνεργασία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, του Πανεπιστημίου και άλλων εξωτερικών φορέων για αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου. Το Ερευνητικό Κέντρο θα πραγματοποιεί διεπιστημονική έρευνα με τεχνολογία αιχμής στον τομέα της ογκολογίας, η οποία θα στοχεύει στην πρόληψη, πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική φροντίδα. Στόχος του κέντρου είναι η προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και εκπαίδευσης ερευνητών σε πολυεπιστημονικούς τομείς. Το Κέντρο φιλοδοξεί να παρέχει μια βάση για συνεργατική έρευνα μεταξύ της βιομηχανίας, της πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας και να συντονίζει και να συμμετέχει σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στην ογκολογία σε πολλαπλούς τομείς όπως: Καινοτόμες Κλινικές Απεικονιστικές Μέθοδοι, Επεμβατικές Μεθόδοι, Μικροβιολογία, Γενετική, Βιοϊατρική Μηχανική, Βιοϋλικά, Νανοβιοσυσκευές, Κλινική περίθαλψη και φροντίδα, Δημόσια Υγεία, Επιδημιολογία, Βιοστατιστική, Περιβαλλοντική Επισκόπιση/παρακολούθηση για εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για τη νόσο και πολλούς άλλους τομείς.

Μια άμεση συνέργεια που θα υλοποιηθεί με την έναρξη της λειτουργίας του Ογκολογικού Κέντρου είναι η τοποθέτηση φοιτητών του προγράμματος Μάστερ της Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Κέντρο για πρακτική άσκηση σε διαγνωστικό και αεροθεραπευτικό εξοπλισμό, ως επίσης και κλινική άσκηση των φοιτητών της Νοσηλευτικής και της Σχολής Επιστημών Υγείας. Ο Δρ. Ζάμπογλου και το επιστημονικό προσωπικό του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου θα συνδράμει, με τη πολυετή του πείρα, στην καθοδήγηση μεταπτυχιακών φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοιατρικής Μηχανικής και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και επέκταση του εν λόγω προγράμματος σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Όλες οι συνέργειες αυτές, καθιστούν το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και τον Δρα Ν. Ζάμπογλου ως ένα από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κύριε Ζάμπογλου,

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμάται από εσάς δια της εισδοχής σας στην ακαδημαϊκή του κοινότητα.

Εισέρχεστε σήμερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου: του νεαρότερου δημόσιου και ταχέως αναπτυσσομένου πανεπιστημίου της χώρας μας, το οποίο πρωτοπορεί για τη δημιουργία της Κοινωνίας της Γνώσης. Ενός πανεπιστημίου 6 Σχολών, 13 Τμημάτων, και 2700 φοιτητών. Ενός πανεπιστημίου το οποίο σε 10 μόνο χρόνια λειτουργίας συνέβαλε τα μέγιστα στην καινοτομία και την εκπαιδευτική και ερευνητική πρόοδο της χώρας μας. Του Πανεπιστημίου που αλληλοεπιδρά με την τοπική κοινωνία και συνεργάζεται αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της.

Επιτεύγματα

Με αφορμή τους εορτασμούς των δεκάχρονων της λειτουργίας του πανεπιστημίου φέτος, επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά πρόσφατα επιτεύγματα. H συμβολή του Πανεπιστημίου μας στο κυπριακό και διεθνές εκπαιδευτικό γίγνεσθαι έχει αναγνωριστεί και έχει επιβραβευθεί με μια σειρά από βραβεύσεις και διακρίσεις που πιστοποιούν το κύρος και την αξιοπιστία του. Οι διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων Times Higher Education World University Rankings 2016-17, κατατάσσουν το ΤΠΚ ανάμεσα στα κορυφαία 401-500 Πανεπιστήμια παγκόσμια, στην 202η θέση από τα 354 κορυφαία Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στην 16η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στα μικρά κορυφαία Πανεπιστήμια, στην 52η θέση των BRICS & Emerging Economies Rankings 2017. Η πιο πρόσφατη κατάταξη τοποθετεί το ΤΠΚ ως το 88ο στα κορυφαία νέα πανεπιστήμια παγκοσμίως και το 12ο κορυφαίο πανεπιστήμιο της τελευταίας γενιάς. Επιπλέον, στην κατάταξη U-MULTIRANK 2016, το Πανεπιστήμιο στον τομέα της Διδασκαλίας και Μάθησης κατέλαβε τη θέση 72 στο σύνολο των 621 πανεπιστημίων της Ευρώπης έχοντας την υψηλότερη επίδοση από όλα τα ελληνόφωνα πανεπιστήμια.

Χρηματοδότηση πέραν των 9 εκατ. ευρώ με 23 προτάσεις

Η επιδίωξη και η επίτευξη της αριστείας αντανακλάται και στην πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο, η οποία αποδεδειγμένα τοποθετεί την Κύπρο μας στην κορυφή της Ευρώπης. Στο τελευταίο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON2020 το πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση πέραν των 9 εκατ. ευρώ, με 23 προτάσεις σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας προτάσεων (13%) στην Κύπρο. Οι πρόσφατες ερευνητικές επιτυχίες περιλαμβάνουν 2 ερευνητικές προτάσεις «Teaming for Excellence» οι οποίες με επικεφαλής το ΤΠΚ εξασφάλισαν την υψηλότερη πανευρωπαϊκά βαθμολογία, καθώς και 2 στρατηγικά έργα ERC συνολικής χρηματοδότησης 3.3 εκατ».





Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











656