Νίκος Αναστασιάδης: Νικήτρια στον αγώνα αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας η Κύπρος


Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 η Κύπρος εφαρμόζει αποτελεσματική εθνική στρατηγική για πρόληψη και θεραπεία της θαλασσαιμίας, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι μεταξύ της περιόδου 1940 με 1970, η θαλασσαιμία αποτελούσε την μεγαλύτερη ιατρική πρόκληση, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Κύπρος. «Το κράτος», είπε, «ένωσε δυνάμεις με τα κοινωνικά ινστιτούτα και αντιμετώπισαν αυτό το ζήτημα από κοινού».

«Η Κύπρος βγήκε νικήτρια σε αυτό τον αγώνα, με την αποτελεσματική εθνική στρατηγική, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της ασθένειας από τις αρχές του ’80. Μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, η Κύπρος αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, μέσω της καλύτερης πρακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι το 1986, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ιδρύθηκε από μικρό αριθμό ασθενών και γονέων ασθενών από την Κύπρο, τη Νότια Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η ηγετική φυσιογνωμία αυτής της προσπάθειας ήταν ο Κύπριος Πάνος Εγγλέζος, Πρόεδρος του τότε Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας και πατέρας του θαλασσαιμικού μικρού Γιώργου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε, τέλος, την παρουσία του Sheikh Sultan Bin Khalifa Al Nahyan, στην εκδήλωση, ο οποίος είναι Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Πρόεδρος αριθμού επαγγελματικών οργανώσεων, που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες σε σχέση με τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης στον τομέα της θαλασσαιμίας, καθώς και για τη θεσμοθέτηση του πρώτου διεθνούς Βραβείου στον Τομέα της Θαλασσαιμίας στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











265