Μίλησε αποκλειστικά για τον τομέα της Υγείας στην Ολομέλεια η Στέλλα Κυριακίδου


Αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον τομέα της υγείας υπήρξε η ομιλία της βουλευτού του ΔΗΣΥ Στέλλας Κυριακίδου κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, την Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία της Στέλλας Κυριακίδου, δεδομένου πως ήταν η μοναδική αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου στον τομέα της υγείας:

«Οι σκληρές οικονομικές πραγματικότητες στις οποίες ζούμε τα τελευταία χρόνια, επιβάλλουν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο στις πολιτικές που πρέπει να σχεδιάζουμε, όσο και στην ανταπόκρισή μας στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Προσεγγίσεις που πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και ανθρωποκεντρικές.

Η ομιλία μου στον φετινό προϋπολογισμό θα επικεντρωθεί στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στο ΓΕΣΥ. Ο λόγος είναι διότι είναι πρωτοφανές σε ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο κράτος (όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα εννοούνται και δεν αμφισβητούνται και η ανάπτυξη ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών είναι αυτονόητη) το να μην υπάρχει ένα σύστημα υγείας που να κατοχυρώνει ισάξια και ισόνομα ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και δικαιώματα του ανθρώπου-την υγεία, είναι ένα τεράστιο κενό.

Η πολιτική υγείας χρειάζεται να έχει σωστούς, μελετημένους στόχους, να υπάρχει αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση, χρειάζονται να λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις, να υπάρχει αξιοποίηση όλων! Η εποχή των εύκολων λύσεων και μεγάλων υποσχέσεων έχει τελειώσει.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, επί δεκαετίες η Κύπρος στερείται της ύπαρξης ενός συστήματος υγείας και παραμένει το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς ένα τέτοιο σύστημα. Σαν αποτέλεσμα, σε συνάρτηση με την πρωτοφανή οικονομική κρίση, είναι όλη η παθογένεια του συστήματος υγείας που βιώνει ο Κύπριος ασθενής που επισκέπτεται καθημερινά τα κρατικά νοσηλευτήρια και, που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, αντιμετωπίζει σημαντικότατες δυσκολίες και ελλείψεις.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω κάποιες σημαντικές δράσεις και ενέργειες όπως:

*Λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

*Επέκταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

*Λειτουργία Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με προγραμματισμό για αύξηση των κλινών σε 10.

*Ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου χώρου στέγασης της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ.

*Ολοκλήρωση της στελέχωσης της Ενδονοσοκομειακής Μονάδας Νοσηλείας Εφήβων για θέματα ψυχικής υγείας στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ – εδώ θέλω να ενημερώσω ότι με τη λειτουργία αυτής της κλινικής τον τελευταίο χρόνο δεν έχει σταλεί ούτε ένα παιδί στο εξωτερικό.

Η μείωση των λιστών αναμονής με την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα- μια προσπάθεια, που δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.

Σημαντικό, ιδιαίτερα γιατί έχουμε αριθμό αυτοκτονιών είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικής φροντίδας στο Τμήμα Φυλακών με την έναρξη της λειτουργίας της πτέρυγας 10 στις Κεντρικές Φυλακές, στην οποία φιλοξενούνται κρατούμενοι που παρουσιάζουν ψυχικά προβλήματα.

Η τιμολόγηση Ευρωπαίων Ασθενών με την υπογραφή τριών διακρατικών συμφωνιών μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, από τις οποίες έχουμε ήδη εισπράξει ως κράτος έσοδα πέραν των 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα-μετά από 10 χρόνια υποσχέσεων λήφθηκε η πολιτική απόφαση. Τώρα το στοίχημα είναι η υλοποίηση αυτού αλλά και της Στρατηγικής για τον Καρκίνο.

Ταυτόχρονα, έγινε υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σύσταση Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης των Μεταρρυθμίσεων με στόχο την παροχή υποστήριξης και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Ξεκίνησε η εφαρμογής ηλεκτρονικής υγείας με την προετοιμασία προσφορών για την επέκταση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της διαφάνειας και της διαμόρφωσης πολιτικής για την υγεία.

Επιτέλους, αναθεωρήθηκε η πολιτική για τα φάρμακα με την επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των φαρμάκων από τις αρχές του 2015.

Την περασμένη βδομάδα το Υπουργείο Υγείας παραχώρησε στη δημοσιότητα τα προσχέδια των δύο νομοσχεδίων για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ και για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Τα δύο κείμενα δόθηκαν στη δημοσιότητα για να ακολουθήσει ο απαραίτητος δημόσιος διάλογος ώστε να δοθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης κοινής βάσης με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και δεκαετίες. Είναι μνημονιακή υποχρέωση και όλοι ανεξαιρέτως, κόμματα, επαγγελματίες υγείας, σύνδεσμοι ασθενών εδώ και χρόνια απαιτούν την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στην υγεία επιβάλλεται να διορθωθούν μέσα από ένα σύστημα που θα εγγυάται καθολική, ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Υπηρεσίες υγείας που θα εξασφαλίζουν την ποιότητα, κάτι που επιτρέπεται όπως βλέπουμε μέσα από τα προσχέδια αφού επιτρέπει τον συνεχή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Σχεδίου.

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε στον Κύπριο πολίτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις και για όλη τους τη ζωή.

Εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε και να ψηφίσουμε νομοσχέδια που είναι εφαρμόσιμα-όλα τα σχέδια υγείας είναι πολύπλοκα αλλά οφείλουμε συνειδητά να ξέρουμε την κάθε πτυχή εφαρμογής.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σήμερα, μετά και από όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια πρέπει να διαφυλάσσεται η οικονομική βιωσιμότητα του Συστήματος μέσα από τη συνεισφορά που θα καταβάλλονται στη βάση των εισοδημάτων.

Έχουμε ενώπιών μας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δύο προσχέδια. Ένα που αφορά την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και ένα για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Προσχέδια. Όχι νομοσχέδια.

Ο Υπουργός Υγείας έχει καλέσει όλους ανεξαιρέτως να υποβάλουν τις σκέψεις, ενστάσεις και τοποθετήσεις γραπτώς ή μέσα από συναντήσεις τις επόμενες τρεις εβδομάδες και τα διαμορφωμένα κείμενα θα κατατεθούν για να έχουμε νέα προσπάθεια συναίνεσης.

Με έχει προβληματίσει, αν θα ήταν ευρύτερα χρήσιμο ή και εποικοδομητικό, να μπω σε ένα παιχνίδι πινγκ-πονγκ όπου θα απαντώ όλα όσα έχουν θίξει οι αγαπητοί συνάδελφοι για τα προσχέδια του ΓΕΣΥ σήμερα-δηλαδή την ανησυχία για το πολυασφαλιστικό (παρόλο που όλος ο νόμος αναφέρεται σε ένα μονοασφαλιστικό) με μελέτη της πιθανότητας μετεξέλιξης, που έτσι και αλλιώς ενώπιών μας θα έλθει μια τέτοια εισήγηση.

Ή θα μπορούσα να απαντήσω στις ανησυχίες ότι τα κρατικά νοσοκομεία θα μετατραπούν σε Ημικρατικούς Οργανισμούς με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, αγνοώντας ότι Γενικός Εισαγγελέας έχει γνωμάτευση ότι είναι η μόνη εφικτή νομική λύση υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οι απόλυτα σεβαστές ανησυχίες για τις πιθανές υπερεξουσίες που δίνονται στο Υπουργείο Υγείας, αλλάζοντας τον ρόλο και τις ευθύνες του Ο.Α.Υ, αγνοώντας βέβαια το ότι τα πολλά σημαντικά υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο-όπως ο καθορισμός των ποσοστών συνεισφοράς από τα συμβαλλόμενα μέρη. Βέβαια θεωρώ απόλυτα ορθή τη θέση ότι την ευθύνη για την πολιτική υγείας σε ένα κράτος θα πρέπει να την έχει το Υπουργείο Υγείας.

Διαφωνίες και έντονες τοποθετήσεις για τη σύνθεση του Διαχειριστικού Συμβουλίου της Συμβουλευτικής Επιτροπής και πόσο διαφανής και ανεξάρτητος θα είναι.

Θα μπορούσαμε να συζητούμε σήμερα για ώρες για το ποίος φταίει, ποία τα κίνητρα, ποίες οι μυστικές ατζέντες.

Όμως, το Γενικό Σχέδιο Υγείας ανήκει στους πολίτες. Δεν ανήκει ούτε στα κόμματα, ούτε στις διαφορετικές ομάδες επαγγελματιών του χώρου της υγείας. Αφορά τον πολίτη. Αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό μας μέλημα.

Βρισκόμαστε μπροστά από μια πραγματικότητα. Μετά από δεκαετίες υποσχέσεων, όπου ξοδεύτηκαν εκατομμύρια σε σχεδιασμούς, μισθούς, μελέτες, έγινε ένα τεράστιο βήμα να κατατεθούν τα δύο προσχέδια. Είναι απόλυτα σεβαστή η αντίθετη άποψη, η ανησυχία και το πιθανό αίτημα για βελτιώσεις ή και αλλαγές. Όμως, αν νομίζουμε ότι οι αντιπαραθέσεις οδηγούν στο σωστό διάλογο, πιστεύω ότι είμαστε εντελώς λανθασμένοι.

Ο πολίτης θέλει να υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα οδηγήσουν σε έξοδο από τα αδιέξοδα στον χώρο της υγείας. Κουράστηκε αφόρητα να ακούει στεγνή, ξύλινη αντιπαράθεση. Εξάλλου δεν έχει κανένα που πιστεύει ότι τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν ουσιαστικά βήματα για να εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ.

Γι’ αυτό, ας σκεφτούμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη, να εξασφαλίσουμε τον καλύτερο βαθμό συναίνεσης, μέσα από γόνιμο διάλογο και συζήτηση, όχι ζητώντας απόσυρση των προσχεδίων αλλά συζήτησή τους με συγκεκριμένες εισηγήσεις και θέσεις. Ας προσπαθήσουμε να μην βάλουμε και το μεγαλύτερο αγαθό, αυτό της υγείας, μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Γιατί τελικά, ο μόνος που την πληρώνει είναι ο πολίτης».

Διαβάστε εδώ: Ανταλλαγή πυρών για το ΓΕΣΥ στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











412