Μειώσεις των τιμών των φαρμάκων γύρω στο 10% μέχρι τον Μάρτιο του 2015


Μέχρι τον Μάρτιο του 2015 αναμένεται να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα, που όπως εκτιμάται, θα αποφέρει μειώσεις των τιμών των φαρμάκων γύρω στο 10%. Μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ύψους 30%-40% θα πρέπει να αναμένονται το 2016, με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε μιλώντας σήμερα ενώπιον κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, παρουσιάζοντας και αναλύοντας τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο του με στόχο την μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, τέλη Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Υγείας προχωρά στη λήψη απόφασης για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 θα γίνει η επικαιροποίηση των τιμών. «Σε έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του νέου έτους θα εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία εκτιμούμε ότι θα επιφέρει μείωση των τιμών των φαρμάκων γύρω στο 10%», επισήμανε ο αρμόδιος Υπουργός. Στόχος, μάλιστα, είναι όπως η επικαιροποίηση των τιμών επιβληθεί διά Νόμου να γίνεται κάθε χρόνο. Σε ό,τι αφορά πιθανούς κινδύνους που ενδεχομένως προκύψουν από την μείωση των τιμών(όπως για παράδειγμα να παρατηρηθεί έλλειψη φαρμάκων), ο κ. Πατσαλής υπέδειξε ότι αναμένει εντός του Σεπτέμβρη τα αποτελέσματα μελέτης την οποία ζήτησε να διεξαχθεί και στην οποία να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράμετροι της μείωσης των τιμών.

Δεν ανταποκρίθηκαν

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, ενώ σημείωσε πως πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με φορείς όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς φαρμάκων, προκειμένου να επιτυγχανόταν εθελούσια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας δεν υπήρξε από μέρους τους ανταπόκριση.

Οι χώρες αναφοράς

Ο Φίλιππος Πατσαλής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανακαθορισμού των λεγόμενων «χωρών του καλαθιού». Δηλαδή, της βάσης δεδομένων με τις χονδρικές τιμές των φαρμάκων σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι διαχωρισμένες σε ακριβές, μεσαίες και φθηνές και κάθε φάρμακο, βάσει της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα που εφαρμόστηκε το 2005, έχει τιμολογηθεί με τον μέσο όρο των χονδρικών τιμών μιας ακριβής, δυο μεσαίων και μιας φθηνής χώρας(σύνολο τέσσερις χώρες αναφοράς). Σημειώνεται πως η τιμολογιακή αυτή πολιτική βασίστηκε στις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων του London School of Economics (LSE), στους οποίους ανατέθηκε η διενέργεια σχετικής μελέτης, καθώς και στις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











357