Με συνάντηση με τον πρόεδρο των Οικολόγων Γ. Περδικη η ΠΑΣΥΚΙ εγκαινίασε κύκλο επαφών με τα Κόμματα


Συμφωνία Κούμα- Περδίκη: Τα μέτρα αναδιάρθρωσης να προηγηθούν της αυτονόμησης

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο κ. Σωτήρη Κούμα και με μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών δήλωσε τα ακόλουθα:
«Βλέπουμε ότι υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ της ΠΑΣΥΚΙ και του υπουργείου Υγείας. Βέβαια σήμερα είναι μια κομβική μέρα, γιατί αναμένουμε να μας αποστείλει ο υπουργός Υγείας το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και για το ΓεΣΥ, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό.
Ένα σημείο τριβής όμως, είναι η μορφή της αυτονόμησης των νοσοκομείων και οι κυβερνητικοί γιατροί θέλουν να δουν αυτή την αυτονόμηση μέσα στα πλαίσια του Υπ. Υγείας, ενώ η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και η κυβέρνηση βλέπουν ένα τουλάχιστον αυτονομημένο οργανισμό δημοσίου δικαίου.
Συζητήσαμε με τους γιατρούς τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους, οι οποίες είναι λογικές και πιστεύω ότι μέσα από τους κανονισμούς που υπάρχουν στα νομοσχέδια πρέπει να βρεθεί μια λύση που να καθησυχάζει τους κυβερνητικούς γιατρούς.
Σίγουρα, πρέπει να υπάρξει πλήρωση όλων των κενών, στήριξη και εκσυγχρονισμός όλων των νοσοκομείων, εκπαίδευση των γιατρών, κοστολόγηση των υπηρεσιών και μια σειρά από άλλα προαπαιτούμενα, τα οποία -συμφωνούμε με τους γιατρούς -ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς να πρέπει να περιμένουμε την αυτονόμηση. Είναι μια σειρά από μέτρα αναδιάρθρωσης που απαιτούνται ως κοινωνική ανάγκη. Δεν μπορούμε να ζούμε αυτά τα περιστατικά καθημερινά στα νοσοκομεία μας, στο όνομα της όποιας αυτονόμησης και να περιμένουμε . Αυτό είχαμε πει και στο Προεδρικό, και σε γενικές γραμμές έγινε δεκτό. Θέλουμε άμεσα να κλείσουν οι τρύπες στα νοσοκομεία και να μην περιμένουμε την αυτονόμηση λες και είναι η πανάκια».
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ κ. Σωτήρης Κούμας, είπε τα ακόλουθα:
«Ευχαριστούμε τον κ. Περδίκη, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η ΠΑΣΥΚΙ με αυτή τη συνάντηση εγκαινίασε ένα κύκλο επαφών με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα με πρώτιστο θέμα για συζήτηση το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση και την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Από τη δική μας πλευρά, έχουμε καταθέσει μια σειρά από εισηγήσεις. Πρώτιστα, να πούμε, ότι αυτό που μας νοιάζει είναι η αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσοκομείων, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον αυτονόμησης. Θα συμφωνήσουμε με τον κ. Περδίκη, ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να προηγηθεί, γιατί δεν γίνεται να επικρατούν τέτοιες συνθήκες στα νοσηλευτήρια μας. Έχουμε παραθέσει και τις ιδέες μας για την μορφή που πρέπει να πάρει η αυτονόμηση. Σίγουρα η ανταλλαγή απόψεων ήταν πολύ εποικοδομητική. Εμείς ως κυβερνητικοί γιατροί είμαστε εδώ πέρα για να συνδράμουμε στην αυτονόμηση και στο ΓεΣΥ και θεωρούμε ότι τα δημοσία νοσοκομεία θα συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δημόσιας υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











360