Λ. Φυλακτού: Πολλά ιατρικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη δίδει η διερεύνηση του DNA


«Η διερεύνηση του DNA, μας δίδει πολλά ιατρικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, που συμβάλλουν στη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών και κατά συνέπεια στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Μας αφήνει, επίσης, πολλές ελπιδοφόρες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια».

Τα πιο πάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενικής Κύπρου, Καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, μιλώντας την Πέμπτη στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας DNA, που είναι η 25η Απριλίου. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας DNA, όπως υπέδειξε ο κ. Φυλακτού, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ιδιότητες και εφαρμογές του DNA, ιδιαίτερα στην ιατρική επιστήμη. «Εξετάζοντας το DNA των ανθρώπων, μας βοηθά να κατανοούμε πώς ακριβώς κωδικοποιείται στο DNA, πώς μεταγράφεται, πώς μεταφράζεται και πώς τα γενετικά λάθη στο DNA μας, μας προκαλούν ή μας προδιαθέτουν για διάφορες παθήσεις. Μόνο με την απόκτηση αυτής της νέας γνώσης θα μπορέσουμε να πετύχουμε γρήγορη και ακριβή διάγνωση, πρόληψη και ριζική θεραπεία των παθήσεων που μαστίζουν την ανθρωπότητα», υπέδειξε ο Καθηγητής Φυλακτού.

Όπως εξήγησε, η Παγκόσμια Ημέρα DNA ανακηρύχθηκε η 25η Απριλίου, αφού η 25η Απριλίου του 1953, σημαδεύτηκε με τη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, η ερευνητική εργασία των James Watson και Francis Crick για την περιγραφή της δομής του DNA. Με την βοήθεια επιστημόνων ερευνητών, οι Watson και Crick ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν το DNA ως ένα διπλό έλικα. Ειδικότερα, το μοντέλο τους πρότεινε πως η γενετική πληροφορία αποθηκεύεται και αντιγράφεται. «Ακριβώς πενήντα χρόνια αργότερα», σημείωσε ο κ. Φυλακτού, «τον Απρίλιο του 2003, μια διεθνής επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το ανθρώπινο γονιδίωμα. Αποκάλυψαν τη σειρά των περισσοτέρων από τριών δισεκατομμυρίων δοκιμών μονάδων του DNA, γνωστών ως νουκλεοτίδια. Διάβασαν και κατέγραψαν δηλαδή, ‘’γράμμα προς γράμμα’’, το βιβλίο της ζωής. Η ανακάλυψη αυτή στοίχισε τρία δις. δολάρια και 13 χρόνια συνεχόμενης δουλειάς». Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, υπογράμμισε ο Λεωνίδας Φυλακτού, συμμετείχε στη σημαντική αυτή έρευνα, και κατ’ επέκταση, στη δημοσίευση της αποκωδικοποίησης του DNA του πρώτου ανθρώπου το 2003.

Τι είναι το DNA

Το DNΑ, συντομογραφία του δεσοξυριβονουκλεϊνικού οξέος, είναι η χημική γενετική ουσία, η οποία διαιωνίζεται στο χρόνο, αφού κληρονομείται και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Το γενετικό υλικό DNA, περιέχει τον κώδικα για τη δημιουργία και τη ζωή του ανθρώπου. Οι κωδικοποιημένες οδηγίες που περιέχονται στο DNA είναι αυτές που δημιουργούν τα πρώτα κύτταρα σε ένα καινούργιο οργανισμό, την ανάπτυξη του εμβρύου σε άνθρωπο και τη συντήρησή του μέχρι το τέλος της ζωής. «Είναι γνωστό», επισήμανε ο Αναπληρωτής Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενικής Κύπρου, «ότι η συχνότητα των παθήσεων είναι πολύ μεγάλη και ότι οι γενετικές παθήσεις επιβαρύνουν με σοβαρά προβλήματα τους ασθενείς, τις οικογένειες τους, αλλά και το ίδιο το κράτος. Η Κύπρος, είναι αρκετά δραστήρια κα πετυχημένη στον τομέα της γενετικής, τόσο στη διάγνωση, αλλά και στην μελέτη των κληρονομικών ασθενειών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











371