Κουρκουμίνη για θεραπεία των παθήσεων του εντέρου


Καινοτόμο φυτικό θεραπευτικό σκεύασμα, μετά από ιατρικές μελέτες σε τρία ιατρικά κέντρα παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου

Ένα καινοτόμο φυτικό σκεύασμα, το Intesti-Curc που προέρχεται από τους κονδύλους του ριζώματος του τροπικού φυτού Κουρκούμη η Μακρά (Rizoma Curcuma Longa), το οποίο έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη διάθεση των ασθενών με παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Η κουρκουμίνη, το συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του Intesti-Curc εχρησιμοποιείτο από τα βάθη των αιώνων για θεραπεία πολλών φλεγμονωδών καταστάσεων και ειδικότερα των φλεγμονών του γαστρεντερικού συστήματος. Με βάση αυτή τη γνώση, άρχισαν και διεκπεραιώθηκαν κατά την περίοδο Ιουλίου 2011 –Ιουνίου 2014, κλινικές δοκιμές σε τρία ιατρικά κέντρα, στο Ισραήλ, το Χόνγκ Κογκ και την Κύπρο.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία Karpasia Health Products Ltd στην οποία παρέστησαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός καθηγητής Nir Salomon, R&D Advisor of ITS Medical Integrative Therapeutic Solutions και ο δρ Ιωάννης Καϊμακλιώτης, Γαστρεντερολόγος MD, AGAF, οι οποίοι ανέλυσαν τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης του Intesti-Curc σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας επελέγησαν και δημοσιεύθηκαν στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Clinical Gastroenerology and Hepatology».

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το Intesti-Curc αποτελεί ενεργό φυτοχημική ένωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα είδη φλεγμονών του εντέρου, όπως η ασθένεια Crohn’s. Το σκεύασμα χρησιμοποιήθηκε σε in vitro πειράματα, σε μοντέλα με εντερική κολίτιδα. Στα μοντέλα είχε χορηγηθεί κουρκουμίνη, τα δε αποτελέσματα έδειξαν μεγάλη βελτίωση, αφού υπήρξε αναστολή των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών και NF-kB.

Έγινε επίσης διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη στη διάρκεια της οποίας χορηγήθηκε σε ομάδα ασθενών η μέγιστη δόση μεσαλαζίνης, ώστε να ξεκινήσουν όλοι με τα ίδια κριτήρια.

Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε η μέγιστη δόση μεσαλαζίνης και 3 gr κουρκουμίνης.

Στη δεύτερη ομάδα χορηγήθηκε η μέγιστη δόση μεσαλαζίνης και placebo

Σε διάστημα ενός μηνός τα αποτελέσματα έδειξαν:

-Βελτίωση σε 17 από τους 25 ασθενείς (65.3%) που λάμβαναν κουρκουμίνη + mesalamine

-Βελτίωση σε τρεις από τους 22 (12.5%) ασθενείς που λάμβαναν placebo + mesalamine

Ενδοσκοπικά:

Μόνο 38 από τους 50 πληρούσαν τα κριτήρια για ενδοσκοπική εξέταση και τα αποτελέσματα έδειξαν:

-Βελτίωση σε οκτώ από τους 22 ασθενείς που λάμβαναν κουρκουμίνη + mesalamine

-Κανένας από τους 16 ασθενείς που λάμβαναν placebo+ mesalamine

Η κλινική και ενδοσκοπική εξέταση έδειξε ότι η προσθήκη κουρκουμίνης στην θεραπεία με τη μεσαλαζίνη σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με την μεσαλαζίνη μόνη της.

Αύξηση των νόσων του εντέρου

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των περιστατικών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, γεγονός που αποτέλεσε πρόκληση για τους ερευνητές ώστε να ασχοληθούν με την παρασκευή νέων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των νόσων αυτών.

Τα υφιστάμενα θεραπευτικά μέσα ή ο συνδυασμός τους δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ανακουφιστικά για τους πάσχοντες αφού ποσοστό 30-50% με ήπια-μέτρια εντερική κολίτιδα, δεν ανταποκρίνονται ή ανταποκρίνονται ανεπαρκώς. Η θεραπεία, με χρήση κορτικοστεροειδών ή ανοσοκατασταλτικών έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό ενώ το κόστος της είναι αυξημένο.

Η ελκώδης κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι πάθηση που προσβάλλει το βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Η φλεγμονή εντοπίζεται σε συνεχόμενο τμήμα του παχέος εντέρου. Τα συμπτώματα της είναι κοιλιακός πόνος, απώλεια βάρους, πυρετός, αιμορραγία από το ορθό και διάρροια. Η διάγνωση γίνεται με κολονοσκόπηση και σιγμοειδοσκόπηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2080