ΚΕΔΥΥ: Επιβεβλημένη η αξιοκρατική επιλογή στελεχών για τη Διοίκηση Οργανισμών Υγείας


Φόβους για εμφάνιση Δεικτών Υγείας τριτοκοσμικής Πολιτείας στο άμεσο μέλλον εκφράζει η νεοϊδρυθείσα Κυπριακή Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας(ΚΕΔΥΥ), προειδοποιώντας πως με το προσχέδιο νόμου που προωθείται αυτή τη στιγμή για το ΓΕΣΥ, ελλοχεύει ο κίνδυνος, αργά ή γρήγορα, κατάρρευσης του όλου Συστήματος Υγείας.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΥΥ Αντρέας Κοντόπουλος, αφού συμμερίζεται τη θέση πως χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την Υγεία, επισημαίνει πως οι πρόσθετοι πόροι για να αποδώσουν, χρειάζονται σωστή Οργάνωση, Διοίκηση και Έλεγχο, που δυστυχώς, όπως τονίζει, δεν διασφαλίζονται με το προσχέδιο νόμου που προωθείται αυτή τη στιγμή. «Ο λόγος είναι απλός, η Διοικητική Δομή των νοσηλευτηρίων που προτείνεται στο προσχέδιο, δεν προσφέρει την ανεξαρτησία και αυτονόμηση, αλλά ούτε και την επιχειρηματικά σωστή Διοίκηση, ούτως ώστε να επιτρέπει την καλώς νοούμενη ανταγωνιστικότητα για Ποιοτική Φροντίδα των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Αυτό το γεγονός αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στην κατάρρευση του όλου Συστήματος Υγείας», υπογραμμίζει.

Η επιστολή στον Φ. Πατσαλή

Αναφέρει αναλυτικά στην ανοικτή επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2015, ο πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επ’ ευκαιρία της ημέρας που είναι αφιερωμένη στους ασθενείς, αλλά και ταυτόχρονα, η γενέθλια ημέρα ίδρυσης της «Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας», (ΚΕΔΔΥ), που έχει επίκεντρο την Ποιοτική Φροντίδα προς τον Ασθενή, αλλά και την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στον τόπο μας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη που έχουμε αναλάβει, θα μας βρείτε υποστηρικτές στο έργο σας, νοουμένου ότι αυτό κατευθύνεται προς την εφαρμογή ενός Δίκαιου Συστήματος Υγείας, που να προσφέρει μία Καθολική και Ποιοτική Φροντίδα Υγείας που θα απολαμβάνουν ισότιμα όλοι οι πολίτες μέσα από αναβαθμισμένες και σύγχρονες Υπηρεσίες Υγείας, που θα είναι σωστά δομημένες και που θα λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Σήμερα, οι Υπηρεσίες Υγείας προς τους Κύπριους πολίτες πλήττονται από φαινόμενα γραφειοκρατίας και ολιγωρίας, αλλά και από εμπλεκόμενα συμφέροντα. Τα φαινόμενα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα ανισότιμο, δαπανηρό και αναποτελεσματικό Σύστημα Υγείας. Η οικονομική κρίση, αλλά ακόμη περισσότερο, το Μνημόνιο έχουν επιφέρει επιπλέον προβλήματα όπως, π.χ. την ανισότητα στη πρόσβαση και τη μείωση στην ικανοποίηση των ασθενών. Υπό αυτές τις συνθήκες, πολύ φοβόμαστε ότι το άμεσο μέλλον επιφυλάσσει την εμφάνιση Δεικτών Υγείας τριτοκοσμικής πολιτείας.

Είμαστε βέβαιοι, ότι και εσείς θα ακούτε πολλά για αυτά που πρέπει να γίνουν, για αυτά που πρέπει να κάνετε. Ναι χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για την Υγεία. Όμως, οι πρόσθετοι πόροι για να αποδώσουν, χρειάζονται σωστή Οργάνωση, Διοίκηση και Έλεγχο, που δυστυχώς δεν διασφαλίζονται με το προσχέδιο νόμου που προωθείται αυτή τη στιγμή. Ο λόγος είναι απλός, η Διοικητική Δομή των νοσηλευτηρίων που προτείνεται στο προσχέδιο, δεν προσφέρει την ανεξαρτησία και αυτονόμηση, αλλά ούτε και την επιχειρηματικά σωστή Διοίκηση, ούτως ώστε να επιτρέπει την καλώς νοούμενη ανταγωνιστικότητα για Ποιοτική Φροντίδα των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Αυτό το γεγονός αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στην κατάρρευση του όλου Συστήματος Υγείας.

Πρέπει να οικοδομήσουμε στερεά θεμέλια. Αυτός είναι και ο σκοπός της επιστολής μας. Η ορθολογιστική Δομή Διοίκησης, αλλά και η αξιοκρατική επιλογή στελεχών για τη Διοίκηση Οργανισμών Υγείας είναι επιβεβλημένη. Αυτό θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση, και όχι όπως συνηθίζεται να γίνεται τώρα, με κριτήρια κομματικά ή που να βασίζονται σε χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μόρφωση και η ικανότητα. Πρώτιστα όμως, θα πρέπει να αξιολογήσετε αξιοκρατικά τους λειτουργούς, που ήδη υπηρετούν στο Υπουργείο σας και στη συνέχεια να τους αξιοποιήσετε κατάλληλα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα έκανε βήματα προόδου, όμως, πλέον η ανάγκη για μια Ασθενοκεντρική Πολιτική Υγείας είναι περισσότερο από επιτακτική.

Κύριε Υπουργέ, τελειώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως σαν ΚΕΔΥΥ, θα είμαστε στην διάθεση σας για ανταλλαγή ιδεών αλλά και για συνεργασία στη επίπονη και δύσκολη προσπάθεια σας», καταλήγει η επιστολή.

Το όραμα και οι στόχοι της Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας

«Όραμά μας, είναι να συμβάλουμε δημιουργικά στη ανάπτυξη ενός κέντρου προώθησης και καλλιέργειας της επιστήμης της Διοίκησης, της πολιτικής και της Οικονομίας της Υγείας, μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης, για την επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων, για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο, προσδοκώντας την μέγιστη ικανοποίηση του ασθενή σύμφωνα με στις ανάγκες της χώρας.

Σκοποί του Σωματείου είναι:

α) Η καλλιέργεια, εμβάθυνση και προώθηση της επιστήμης της Διοίκησης, της πολιτικής και της Οικονομίας της Υγείας, η προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στο τομέα αυτόν.

β) Η επιστημονική, εργασιακή, επαγγελματική και πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση των υγειονομικών στελεχών, που ασχολούνται με την Διοίκηση, την πολιτική και την Οικονομία της Υγείας. Η περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση της επιστημονικής τους γνώσης και η συνεχή τους επιμόρφωση.

γ) Η επεξεργασία θέσεων και προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο.

δ) Η εξύψωση και προβολή του έργου και της προσφοράς των υγειονομικών στελεχών, που ασχολούνται με την Διοίκηση, την πολιτική και την Οικονομία της Υγείας, στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και γενικότερα στην κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Η συνεχής βελτίωση της οργάνωσης και άσκησης του έργου τους.

ε) Η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες της χώρας σε εξειδικευμένο υγειονομικό ανθρώπινο δυναμικό.

στ) Η συνεργασία με αντίστοιχες ημεδαπές ή αλλοδαπές οργανώσεις, όπως επιστημονικούς ή επαγγελματικούς συλλόγους, Τριτοβάθμια Ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς, που επιτελούν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς ή που η συνεργασία μαζί τους βοηθά άμεσα ή έμμεσα στην επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.

ζ) Η ανάληψη, συμμετοχή και προώθηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων σχετικών με την επιστήμη της Διοίκησης, της πολιτικής και της Οικονομίας της Υγείας, στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή.

Τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν:

α) Οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Οικονομικών ή Νομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Δημόσιας Διοίκησης, Πληροφορικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, ή επιστημών συναφών προς τις προαναφερθείσες, με επιπλέον Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό τίτλο στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας ή Υπηρεσιών Υγείας ελληνικών, κυπριακών και αλλοδαπών πανεπιστημίων, οι οποίοι ασχολούνται ή σκοπεύουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη Διοίκηση και την Οικονομία της Υγείας ή προάγουν αποδεδειγμένα την επιστήμη στους συγκεκριμένους τομείς.

β) Άτομα με μακροχρόνια υπηρεσία στο τομέα της υγείας και έτυχαν επαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα Health Management, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.

Επίτιμα μέλη μπορούν να ανακηρυχθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο εκείνοι, που έχουν προσφέρει άμεσα ή έμμεσα μεγάλες υπηρεσίες στον χώρο της Διοίκησης και της Οικονομίας της Υγείας ή έχουν συνδράμει στην πραγματοποίηση ή προώθηση των σκοπών του Σωματείου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











374