Κάτω τα χέρια από τον τομέα της Υγείας!


ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Κάτω τα χέρια από την τιτάνια προσπάθεια της μεταρρύθμισης, μιας μεταρρύθμισης που προνοεί τη συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου. Οι σχεδιασμοί υλοποιούνται επί καθημερινής βάσεως και αυτό δεν πρέπει να σταματήσει!

Όσοι έχουν κλείσει τα αυτιά και τα μάτια και δεν βλέπουν και δεν ακούνε τι γίνεται, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.

Να σταματήσει ο συνδικαλισμός να απαξιώνει τον κρατικό τομέα. Ο Κύπριος πολίτης και η κοινωνία γενικότερα γνωρίζουν και εμπιστεύονται τα κρατικά νοσηλευτήρια. Εσείς, κύριοι συνδικαλιστές, τα απαξιώνετε καθημερινά σπέρνοντας ανασφάλεια, φόβο και ανησυχία…

Η στελέχωση και οποιαδήποτε άλλη ουσιαστική ενέργεια πρέπει να ενταχθούν στα πλαίσια της Αυτονόμησης των Νοσηλευτηρίων. Οι εμβαλωματικές κινήσεις να σταματήσουν.

Κάτω τα χέρια από τους ανθρώπους που εργάζονται νυχθημερόν για να βελτιώσουν τις απαράδεκτες συνθήκες και την αναποτελεσματικότητα που δημιούργησε και διόγκωσε διαχρονικά η δημιοσιοϋπαλληλική μορφή του συστήματος.

Κάτω τα χέρια σας από τη Γενική Διευθύντρια, η οποία ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων της και μάλιστα άμεσα. Αναμφίβολα, η κυρία Γιαννάκη έχει θέσει τον εαυτό της στην υπηρεσία του ασθενή και του πολίτη, εργαζόμενη νυχθημερόν, με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Από την ανάληψη των καθηκόντων της έως και σήμερα και για πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργείου Υγείας, άρχισαν να δημιουργούνται διαδικασίες, να προωθείται συστηματικά η διαφάνεια και να έχει τεθεί στο επίκεντρο όλων ανεξαιρέτως των ενεργειών του Υπουργείου ο ασθενής.

Εμείς, ως ασθενείς, βιώνουμε καθημερινά και από πρώτο χέρι την αλλαγή προς το καλύτερο, προς τον εκσυγχρονισμό και προπαντός προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατική και αμερόληπτη μεταχείριση. Βιώνουμε την πρόοδο για τον ασθενή, με τον ασθενή, γιατί ακριβώς οι ασθενείς ως τελικοί χρήστες και αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών έχουν λόγο και φωνή και εμπλέκονται ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Εάν αυτή η αντιπαράθεση των ιατρικών συνδικαλιστικών ομάδων συνεχίσει να αντικρούει κάθε λόγο ή πράξη του Υπουργού και της Γενικής Διευθύντριας, να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε στην αντίπερα όχθη. Γιατί ο συνδικαλισμός στην Κύπρο κατάντησε να θεωρεί δικαίωμά του την καθημερινή παρέμβαση, τον εκφοβισμό και τις απειλές.

Κύριοι συνδικαλιστές, η κοινωνία της Κύπρου ψήφισε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει δώσει γραμμή και κατεύθυνση στον πολιτικό Προϊστάμενο του Υπουργείου Υγείας, τον Υπουργό Υγείας, ως προς το πού να στοχεύσει και τι έργο να παραχθεί. Έχετε παρεξηγήσει την έννοια της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. Θεωρείτε την αυθάδεια ως δικαίωμα και την αναίδεια ως ελευθερία του λόγου. Έχετε χάσει κάθε αντίληψη της πραγματικότητας για να διασφαλίσετε τα υπερπρονόμιά σας.

Ποιοι άραγε δεν θα «βολευτούν» με την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ; Ποιοι θα χάσουν την παντοδυναμία και τον τρόπο εργασίας που τους επιτρέπει απουσία κάθε λογοδότησης, ελέγχου ποιότητας, κατάρτισης, αποδοτικότητας; Ποιοι άραγε;

Εκείνοι πάντως που δεν τα φοβούνται αυτά, όχι μόνο δεν δημιουργούν καθημερινά προβλήματα και αντιπαραθέσεις, αλλά συνεργάζονται και προβάλλουν εποικοδομητικές λύσεις στα χιλιοειπωμένα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.

Ο συνδικαλισμός σε μια δημοκρατική χώρα είναι απολύτως σεβαστός, απαραίτητος και επιβεβλημένος και οι εισηγήσεις του ευπρόσδεκτες. Αλλά βάλτε επιτέλους φρένο στην καθημερινή δημόσια αντιπαράθεση. Να γινει επιτέλους αντιληπτό ότι έχουμε και Πρόεδρο και Κυβέρνηση και συγκεκριμένες γραμμές και ότι πρέπει όλοι μας, ως εμπλεκόμενοι φορείς, να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Ναι, πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε, όπως και πράττουμε. Εσείς όμως προσπαθείτε να αποκτήσετε ένα ακόμη προνόμιο: με ποιους θα συνδιαλέγεστε και με ποιους κρατικούς αξιωματούχους θα συνεργάζεστε. Πρόκειται για πρωτοφανές αίτημα και φαινόμενο που δεν τιμά καθόλου την ιατρική κοινότητα, προς την οποία η κυπριακή κοινωνία τρέφει διαχρονικά μεγάλη εμπιστοσύνη και εκτίμηση.

Έλεος !

*BSC, MSc, PhD

Πρόεδρος Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











363