Ημέρα ενημέρωσης για την Υπέρταση


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ*

Η αρτηριακή υπέρταση ή απλώς η αυξημένη τιμή της πίεσης στο αίμα, αποτελεί πάθηση που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τόσο στη Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες χώρες, ανεπτυγμένες ή μη.

Εάν θεωρήσουμε ως απόλυτα φυσιολογική αρτηριακή πίεση, την τιμή 120/80 mmHg στην ηρεμία, τότε περισσότερο από το 30% των ενηλίκων, έχουν αυξημένα επίπεδα πίεσης, με το ποσοστό να αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία και να προσεγγίζει το 75% στα άτομα άνω των 65 ετών.

Μελέτες που διενεργήσαμε στην Κύπρο στη δεκαετία 1990, έδειξαν πως η αυξημένη πίεση αποτελεί πρόβλημα και στον παιδικό πληθυσμό με την επίπτωση της να σχετίζεται με την υπέρταση στους γονείς και στους παππούδες, συνεπώς παρατηρήσαμε κληρονομικό υπόστρωμα.

Πέραν του επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, η υπέρταση αποκτά κλινική σημασία καθότι σχετίζεται κατά τρόπο σημαντικό και μη αναστρέψιμο, με βλάβη στα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού, όπως το καρδιαγγειακό, το ουροποιητικό, το νευρολογικό και το αναπνευστικό, προκαλώντας κυρίως καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, αθηρωμάτωση των αρτηριών, κλπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά επίσης η αντιμετώπιση της υπέρτασης στα άτομα με στεφανιαία νόσο και ιδιαίτερα στα υψηλότερου κινδύνου άτομα που πάσχουν και από διαβήτη, όπου τόσο οι μελέτες που διενεργούμε διαχρονικά στη Κύπρο, όσο και οι Ευρωπαική Euroaspire, δείχνουν πως ποσοστό περίπου 40% των υπερτασικών στεφανιαίων και ποσοστό 65% των υπερτασικών, διαβητικών στεφανιαίων, παρουσιάζουν πτωχή ανταπόκριση στη χορηγούμενη θεραπεία για ομαλοποίηση της αρτηριακής τους πίεσης.

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί αναμφίβολα τη συχνότερη πάθηση στην Κύπρο, η οποία συνδέεται ή οδηγεί σε πληθώρα άλλων επικίνδυνων ασθενειών.

Η εισαγωγή ενός τρόπου ζωής που να χαρακτηρίζεται από υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση και κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με τη διατήρηση του σωματικού βάρους, της γλυκόζης και των λιπιδίων αίματος, αποτελούν μέτρα που θα συμβάλουν στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα, συντείνοντας τα μέγιστα στη μείωση της επίπτωσης σημαντικών νοσημάτων.

*MD, DIC, MSc, PhD, FESC

Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσία




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











259