Η στοματική υγεία σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα ωραίο χαμόγελο


Η αμέλεια της στοματικής μας υγείας δεν αποτελεί επιλογή και οι οδοντίατροι στέλνουν το δικό του μήνυμα, ‘Ας ζήσουμε με ένα έξυπνο στόμα’

Με το μήνυμα «Ζήσε με έξυπνο στόμα», γιορτάζεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου), η οποία καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (World Dental Federation).

«Κύριος στόχος της ημέρας είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις επιπτώσεις που έχει η παραμελημένη υγεία του στόματος στην υγεία του σώματος και κατά συνέπεια να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες στοματικής υγιεινής», ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου (Π.Ο.Σ) Δρ Βρασίδας Φιλιππίδης, στη διάρκεια διάσκεψης τύπου.

Ο Δρ Φιλιππίδης υπενθύμισε ότι αυτή την εβδομάδα, από 20-24 Μαρτίου 2017, θα πραγματοποιείται δωρεάν εξέταση δοντιών και στοματικής κοιλότητας από τους ιδιώτες οδοντίατρους που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, κατόπιν βεβαίως ραντεβού.

Ο πρόεδρος του Π.Ο.Σ χαιρέτησε στη συνέχεια την προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων, «για υλοποίηση του ΓεΣΥ και κυρίως την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, καθώς και την κατανόηση και προσπάθεια που καταβάλλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για συμπερίληψη έστω και μιας στοιχειώδους πρωτοβάθμιας προληπτικής οδοντιατρικής στο ΓεΣΥ».

«Ο Π.Ο.Σ θεωρεί ελάχιστο δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας σε ένα ετήσιο καθαρισμό των δοντιών και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας, μέσω των οποίων ο ασθενής θα ενημερώνεται για την κατάσταση του στόματός του, αλλά και μέσω των οποίων θα διεξάγεται μια πραγματική πρόληψη, αφού τυχόν σοβαρές παθήσεις και βλάβες όπως είναι ο διαβήτης, ο καρκίνος του στόματος και άλλες σοβαρές ασθένειες, μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά εάν διαγνωστούν έγκαιρα και στα αρχικά στάδια. Η αμέλεια της στοματικής μας υγείας δεν αποτελεί επιλογή και οι οδοντίατροι στέλνουν το δικό του μήνυμα, ας ‘Ζήσουμε με ένα έξυπνο στόμα’», κατέληξε ο πρόεδρος του Π.Ο.Σ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Π.Ο.Σ Δρ Νίκος Παπαδόπουλος,

επεσήμανε ότι «από τα σημαντικότερα προβλήματα στην υγεία του στόματος είναι η ουλίτιδα, την οποία έχει το 50% του πληθυσμού. Ένα δόντι περιβάλλεται από μαλακούς και σκληρούς ιστούς. Οι μαλακοί ιστοί επηρεάζονται πρώτα και γίνεται η περιοδοντίτιδα».

Σύμφωνα με τον Δρα Παπαδόπουλο, «τελευταία δεδομένα έχουν αποδείξει ότι η γενική υγεία σχετίζεται με την περιοδοντική νόσο. Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η πνευμονία, ο πρόωρος τοκετός, ο καρκίνος του παγκρέατος και του στήθους, οι νεφροπάθειες».

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Π.Ο.Σ, έξυπνοι τρόποι στοματικής υγιεινής είναι:

-διακοπή του καπνίσματος

-βούρτσισμα δοντιών 2 φορές την ημέρα για δύο λεπτά και μια φθοριούχο οδοντόπαστα. Μη ξεπλένετε με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα, καλύτερα φτύστε την περίσσεια οδοντόπαστας.

-ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και περιορίστε τα σνάκς, τις τροφές και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.

-περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

-φορέστε προστατευτικό στόματος αν ασχολείστε με αθλήματα επαφής.

-μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό.

-ξεπλύνετε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα ή τα σνάκς, εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών.

-καθαρισμός των μεσοδοντίων με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθοριστικών μέσων μπορεί να είναι επίσης ευεργετικός για τη στοματική σας υγεία.

Η θεραπεία των στοματικών παθήσεων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ περισσότερες από 50 εκατομμύρια σχολικές ώρες χάνονται κάθε χρόνο, λόγω προβλημάτων οδοντιατρικής φύσεως, σημειώθηκε ακόμη κατά την διάσκεψη τύπου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











767