Η ΠΑΣΥΚΙ εξήγγειλε νέα περιοριστικά μέτρα στα κρατικά νοσηλευτήρια


Οδηγία: Ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετούνται σε όλα τα επίπεδα ιατρικής φροντίδας και και ο αριθμός των υπερωριών που εκτελούνται, να προσαρμοστούν στην εκάστοτε στελέχωση της κλινικής/ τμήματος.

Η ΠΑΣΥΚΙ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι μετά λύπης της επανέρχεται στο μείζων θέμα της υποστελέχωσης των κλινικών/ τμημάτων των Κρατικών Δημόσιων Νοσηλευτηρίων που δυστυχώς καθημερινά επιδεινώνεται, με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για την υγεία των ασθενών.

Η ΠΑΣΥΚΙ καταγγέλλει δημόσια το Υπουργείο Υγείας για:

  • την αδυναμία αντίληψης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα κρατικά δημόσια νοσηλευτήρια
  • την αδράνεια που επιδεικνύουν σε όλα τα επίπεδα οι υπηρεσίες του Υπουργείου
  • την αποφυγή διεξαγωγής έγκαιρου, ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου και αντί αυτού εφαρμογής της τεχνικής «διάλογος χάριν του διαλόγου».

Συνεχίζοντας σημειώνει τα εξής:

«Δικαιολογίες του τύπου «γίνονται προσπάθειες», «δεν υπάρχουν κονδύλια», «δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιατροί» αποτελούν φτηνές δικαιολογίες των απαξιωτικών πολιτικών που εφαρμόζει το Υπουργείο σε σχέση με τους ιατρούς του δημόσιου. Οι δικαιολογίες αυτές καταδεικνύουν τη δεινή θέση που έχει φέρει το Υπουργείο Υγείας τα δημόσια νοσηλευτήρια και την ανικανότητα του Υπουργείου για την λήψη διορθωτικών μέτρων ή την έλλειψη θέλησης προς τούτο.

Από ότι διαφαίνεται ο μοναδικός προγραμματισμός και δράση του Υπουργείου Υγείας είναι η παραγωγή λιστών αναμονής από τα Κρατικά Δημόσια Νοσηλευτήρια και η επακόλουθη διοχέτευση των περιστατικών προς τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια.

Η ανεύρεση οκτώ και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, αποδεικνύει ότι η εξεύρεση των οικονομικών πόρων, ήταν εύκολη υπόθεση. Εντούτοις οι από καιρό εισηγήσεις και εκκλήσεις για αύξηση των κονδυλίων προς τα υπερφορτωμένα κρατικά δημόσια νοσηλευτήρια ώστε να αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν προς όφελος των ασθενών συμπολιτών μας, θεωρούνταν και θεωρούνται προφανώς από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δαπάνη και όχι επένδυση. Διερωτόμαστε αν η εξίσωση αυτή δεν μπορει να λυθεί ή καλύτερα δεν πρέπει να λυθεί;

Κύριε υπουργέ,

Η ΠΑΣΥΚΙ σας καλεί έστω και την υστάτη όπως αναλογιστείτε τις ευθύνες που σας αναλογούν στα προβλήματα που απορρέουν από την στάση που τηρείτε.

Οι εκπτώσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας από πλευράς του Υπουργείου σας λόγω υποστελέχωσης και η προσπάθεια άμβλυνσης του προβλήματος μέσω της εκμετάλλευσης του λειτουργήματος που επιτελούν οι ιατροί των κρατικών δημόσιων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να τερματιστούν, ενώ οι συνέπειες από τυχόν συνέχιση τους, θα βαραίνει απόλυτα το Υπουργείο σας. Ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τμήματα των νοσοκομείων κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως το ογκολογικό, κυτταρολογικό, γυναικολογικό και άλλα, όπως και ότι κλινικές του νοσοκομείου αδυνατούν να καλύψουν καθημερινά τις εφημερίες για τον ίδιο λόγο, ότι προτείνεται στα ΤΑΕΠ να επανδρώνονται με ανειδίκευτους ιατρούς, και ότι πολλά άξια στελέχη της ιατρικής υπηρεσίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και πολλοί άλλοι έπονται.

Το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ με πρώτιστο σκοπό την διασφάλιση παροχής ποιοτικής και ασφαλούς ιατρικής περίθαλψης προς τους ασθενείς και ταυτόχρονα την ασφάλεια των ιδίων των ιατρών, θα καλέσει τα μέλη της όπως:

  1. Ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετούνται σε όλα τα επίπεδα ιατρικής φροντίδας και
  2. Ο αριθμός των υπερωριών που εκτελούνται,

προσαρμοστούν στην εκάστοτε στελέχωση της κλινικής/ τμήματος.

Καταλήγοντας θα θέλαμε να απολογηθούμε στους ασθενείς μας για τις ταλαιπωρίες στις οποίες υποβάλλονται λόγω της μη λήψης διορθωτικών μέτρων εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας .Ελπίζουμε όπως γίνει αντιληπτή η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι ιατροί του δημοσίου και αναμένουμε την στηριξη τους.

Οι απολογίες και εξηγήσεις πρέπει να δοθούν από άλλους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











324