Η Ολομέλεια έκανε αποδεκτή την αναπομπή του νόμου για την ίδρυση του Οργανισμού Κρ. Υπηρεσιών Υγείας


Αντικατέστησε το σχετικό εδάφιο κατά τον τρόπο που περιέλαβε η Επ. Υγείας, μετά από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας.

ΚΥΠΕ - Με 33 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 9 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής έκανε αποδεκτή την αναπομπή του νόμου για την ίδρυση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και αντικατέστησε το σχετικό εδάφιο κατά τον τρόπο που περιέλαβε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, μετά από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Η αναπομπή έγινε αποδεκτή μετά από μακρά συζήτηση που οδηγήθηκε σε διαξιφισμούς επί προσωπικού μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας Κωστάκη Κωνσταντίνου και του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.
Με 33 ψήφους υπέρ και 10 αποχές υπερψηφίστηκε η αντικατάσταση του άρθρου.
Σύμφωνα με το συνοδευτικό σημείωμα που επισυνάφθηκε με την αναπομπή, η Κυβέρνηση κατέθεσε τροποποιητικό νομοσχέδιο ώστε να διορθώσει ανακολουθία μεταξύ των διατάξεων του βασικού νόμου αναφορικά με τη δήλωση τυχόν συμφέροντος με συναφείς δραστηριότητες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, του Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών του ΔΣ του Οργανισμού.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανακοίνωσε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε να υπόκεινται σε δήλωση πόθεν έσχες τα μέλη του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
Επίσης, μετά από επισήμανση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι επειδή η τροποποίηση του νόμου επέρχεται μετά το διορισμό του ΔΣ του Οργανισμού για να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα με προσφυγές κατά των αποφάσεων του θα πρέπει να γίνει επαναδιορισμός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του επαναδιορισμού. Δήλωσε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για το πόθεν έσχες των μελών του ΔΣ του οργανισμού.
Ο κ. Κωνσταντίνου παρατήρησε ότι κάποιοι φάσκουν και αντιφάσκουν, προσθέτοντας ότι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής πριν το νομοσχέδιο τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, κατατέθηκαν οι δηλώσεις των μελών του ΔΣ του οργανισμού.
Η αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορά στη διόρθωση ανακολουθίας των άρθρων του νόμου όπως για την ίση μεταχείριση των μελών του ΔΣ του Οργανισμού με τα μέλη των ΔΣ των άλλων οργανισμών που αφορά τη δήλωση συμφέροντος σε συναφείς δραστηριότητες, πρόσθεσε αναφέροντας ότι γίνεται προσπάθεια παρερμηνείας.
Απαντώντας δε στη θέση του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου ότι αναπέμφθηκε ολόκληρος ο τροποποιητικός νόμος και άρα θα μείνει σε ισχύ μόνο ο βασικός νόμος, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως δεν αναπέμφθηκε το σύνολο του νόμου, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή περιορίζει την αναπομπή σε συγκεκριμένες διατάξεις άρθρων.
Η παρατήρηση του κ. Κωνσταντίνου επί τοποθετήσεων αναφορικά με τη δήλωση συμφέροντος των μελών του ΔΣ του οργανισμού ότι με βάση την επιχειρηματολογία θα έπρεπε οι δικηγόροι και οι γιατροί Βουλευτές να απέχουν από τις ψηφοφορίες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Σιζόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως δεν θα πρέπει η σιωπή και η ευπρέπεια να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Ανέφερε περαιτέρω ότι κακώς δεν προχώρησε με νομικά μέτρα κατά του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας για δυσφήμιση.
Ο κ. Λουκαϊδης είπε πως ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση, όπως δεν μπορεί να υπάρχει δυσμενής μεταχείριση σε βάρος μέλους ΔΣ.
«Υπερψηφίζοντας την αναπομπή δεν προάγουμε ευνοιοκρατική μεταχείριση, αλλά θα αποκαταστήσουμε την ισότιμη μεταχείριση» ανέφερε προσθέτοντας ότι "όλων ο στόχος είναι η διαφάνεια».
Παρατήρησε περαιτέρω πως το ΑΚΕΛ αναζητώντας τι συμβαίνει με το ασυμβίβαστο και το πόθεν έσχες, διαπίστωσε ότι το πόθεν έσχες δεν καλύπτει τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού για αυτό και θα καταθέσει πρόταση νόμου για να ψηφιστεί σε δύο εβδομάδες.
Ο κ. Λουκαϊδης έκανε επίσης λόγο για μεγάλη η ευθύνη της Κυβέρνησης, που "με μεγάλη προχειρότητα δίνει όπλα σε αυτούς που δεν θέλουν να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, δηλαδή τα μεγάλα συμφέροντα".
Είπε ακόμα ότι έχει δίκαιο ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος πως η μόνη ορθή θεραπεία είναι ο επαναδιορισμός των μελών του ΔΣ του οργανισμού.
Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμερίζεται την άποψη ότι το ΓεΣΥ είναι κοινωνική ανάγκη. Πρόσθεσε πως μετά το διορισμό των μελών του ΔΣ προέκυψαν προβλήματα και εξήγησε πως η διαφορά είναι ότι όπως ήταν αρχικά ο νόμος το Υπουργικό θα έκρινε για την ύπαρξη ιδιωτικού συμφέροντος για τα μέλη του ΔΣ, ενώ με την τροποποίηση τα μέλη του ΔΣ θα κρίνουν για το υπαρκτό ή όχι του συμφέροντος. Η αναπομπή δεν έχει στόχο την ίση μεταχείριση καθώς τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού δεν υπάγονται στο πόθεν έσχες, αλλά για να προχωρήσει το ΓεΣΥ το ΔΗΚΟ τηρεί αποχή, είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως όλοι θέλουν ΓεΣΥ για διαφορετικούς όμως λόγους, προσθέτοντας πως κάποιοι το θέλουν για επικοινωνιακούς, αλλά η ΕΔΕΚ θέλει ουσιαστική εφαρμογή του.
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης ότι στο 8μελές ΔΣ συμμετέχουν 3 ξένοι και εκ των 5 Κυπρίων, με εξαίρεση τη ΓΔ του Υπουργείου Υγείας, οι άλλοι ουδεμία σχέση έχουν με τον τομέα της υγείας.
Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού είναι ανώτερος σύμβουλος της εταιρείας που έκανε τη μελέτη για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, προσθέτοντας ότι η αυτονόμηση θα είναι η βάση επί της οποίας θα στηριχθεί το ΓεΣΥ.
Υπενθυμίζοντας ότι μόνο μέχρι 5 χρόνια θα μπορεί το κράτος να καλύπτει ελλείμματα των νοσοκομείων, είπε πως υπάρχει κίνδυνος λανθασμένες αποφάσεις να οδηγήσουν τα νοσοκομεία στους ιδιώτες, σε ασφαλιστικές εταιρείες ή άλλους.
Είπε ακόμα πως η ΕΔΕΚ δεν θα γίνει συνένοχη σε αυτή τη διαδικασία και συμπλήρωσε πως η εκ των υστέρων αναγνώριση λαθών δεν γίνεται αποδεκτή.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε με τσαπατσουλιά, αλλά το πρόβλημα δεν δημιουργείται για την Κυβέρνηση, αλλά στο ΓεΣΥ. «Είτε θα δώσουμε λύση είτε θα διαιωνίσουμε το πρόβλημα», συνέχισε διατυπώνοντας τη θέση ότι θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές ποινές για μη ορθές δηλώσεις εννόμου συμφέροντος και δήλωσε πως θα ψηφίσει την αναπομπή.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος, διατυπώνοντας τη θέση ότι είναι υπερβολική η δήλωση συμφέροντος μέχρι 4ουβαθμού συγγένειας και στο τέλος δεν θα βρίσκουν άτομα να διορίσουν στα ΔΣ, δήλωσε ότι η Αλληλεγγύη αποδέχεται την αναπομπή.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αφού ανέφερε ότι οι Οικολόγοι είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του ΓεΣΥ, πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού αφού αποδέχτηκαν τον διορισμό ανακάλυψαν το σχετικό άρθρο για τη δήλωση συμφέροντος και 3 επιφανείς άνδρες εκ των μελών του ενημέρωσαν στην Κυβέρνηση ότι θα παραιτηθούν.
Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως είναι τραγικό να διατυπώνεται η άποψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το ΓεΣΥ χωρίς τους 3 επιφανείς.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς παρατήρησε ότι συζητούμε για άρθρα και πολιτικές που θυμίζουν τις μακέτες για την επένδυση απέναντι στο Χίλτον. Το ΓεΣΥ είναι μακέτα την ώρα που οι ασθενείς υποφέρουν και ταλαιπωρούνται συνέχισε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθούν τα νοσοκομεία απροειδοποίητα.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
328