Η μετονομασία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου ξανά στην Επιτροπή Υγείας


Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, θα ασχοληθεί με το ακόλουθο θέμα:

Ο περί Προλήψεως της Χρήσης και Διάδοσης Ναρκωτικών και Άλλων Εξαρτησιογόνων Ουσιών (Ίδρυση Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου) Νόμος του 2014.

Για θέμα κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και ο Πρόεδρος της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω θέμα είχε συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής στις 15 Ιουνίου 2017 και αφορά στη μετανομασία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ) σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ). Το ΑΣΚ είχε τοποθετηθεί και γραπτώς στη διάρκεια της συνεδρίασης, σημειώνοντας ότι «έχει αρχίσει στην ΕΕ η σφαιρική αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης από ουσίες, συμπεριλαμβανομένων επίσης των εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια (τζόγος)». Επιπλέον είχε προκύψει η επιφύλαξη της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, «ως προς τη συμπερίληψη προνοιών στην εν λόγω πρόταση, κατά τρόπον που θα περιορίζουν ή θα επιφέρουν πολυκομματισμό των προσπαθειών χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του υπεύθυνου στοιχηματισμού εκ μέρους της. Παράλληλα, θέση της Αρχής είναι ότι η κατάταξη της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, ως μέρος των εξαρτησιογόνων ουσιών και η καταπολέμηση αυτών ως παθήσεις, χωρίς την ενδελεχή μελέτη και ένταξη σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε αποτελέσματα άλλα από τα επιδιωκόμενα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











346