Γ. Λιλλήκας: Θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ΓΕΣΥ ως έναν εθνικό στόχο


«Ως Συμμαχία Πολιτών, θέλω να ανακοινώσω ότι από εβδομάδα θα πάρουμε την πρωτοβουλία να συναντήσω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να προχωρήσει το ΓΕΣΥ». Αυτά αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και προσθέτει:

«Θέλω να εκφράσω την λύπη μας γιατί το πρόβλημα του ΓΕΣΥ, που είναι μια μεγάλη ανάγκη, μια μεγάλη μεταρρύθμιση που την χρειάζεται ο τόπος, γίνεται αντικείμενο μιας πλέον οξείας αντιπαράθεσης.

Είναι γνωστό ότι κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και δεν αναφέρομαι στον Υπουργό Υγείας, δεν θέλουν στην πραγματικότητα την υλοποίηση του ΓΕΣΥ.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ΓΕΣΥ ως έναν εθνικό στόχο. Ως Συμμαχία Πολιτών, θέλω να ανακοινώσω ότι από εβδομάδα θα πάρουμε την πρωτοβουλία να συναντήσω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τους εργαζόμενους στα κρατικά νοσηλευτήρια, γιατρούς, νοσηλευτές, τους συνδέσμους φίλους των ασθενών αλλά και τον Υπ. Υγείας σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να προχωρήσει το ΓΕΣΥ.

Υπάρχουν και εύκολα και δύσκολα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή.

Θεωρώ πως το θέμα των συνεισφορών, όπου υπάρχει έντονη άποψη από πλευράς συντεχνιών και πολιτικών κομμάτων, είναι στο χέρι της Βουλής να το ρυθμίσει και μπορούμε να το ρυθμίσουμε με βάση την παλιά συμφωνία, δλδ με χαμηλότερη συνεισφορά των εργαζομένων και υψηλότερη συνεισφορά των εργοδοτών.

Το πλέον δύσκολο να επιλυθεί, και εκεί θα ρίξουμε το βάρος μας, είναι να ρυθμιστούν τα εργασιακά θέματα και ιδιαίτερα αυτά που άπτονται του καθεστώτος των νοσηλευτών και της αναγνώρισης τους ως επιστημονικό προσωπικό.

Εδώ θα πρέπει το Υπ. Οικονομικών να αποδεχτεί τις πραγματικότητες εάν θέλει να λειτουργήσει το ΓΕΣΥ ουσιαστικά.

Χωρίς την συναίνεση των εργαζομένων γιατρών και νοσηλευτών, δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΓΕΣΥ και δεν αρκεί να ψηφιστεί η νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα το θέσουν σε εφαρμογή και μόνο οικειοθελώς θα μπορούν να μεταφερθούν με την αλλαγή του νόμου στο νέο ημικρατικό οργανισμό.

Άρα επείγει αυτή η συμφωνία και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πάρουμε την πρωτοβουλία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











275