Φίλιππος Πατσαλής: Απαιτείται αντιστροφή της αυξανόμενης τάσης των περιστατικών διαβήτη


Τα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη που αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών στον κυπριακό πληθυσμό, απαιτούν αντιστροφή της αυξανόμενης αυτής τάσης, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής.

Σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο του εργαστηρίου ανάπτυξης της Εθνικής Στρατηγικής Αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Κύπρο, την Τετάρτη, ο κ. Πατσαλής

υπέδειξε πως πέραν από την αναγνώριση ότι η πρόληψη είναι ύψιστης σημασίας για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων υγείας, ο σακχαρώδης διαβήτης, με τις επιπλοκές του, αποτελεί την πλέον δαπανηρή ασθένεια, με μεγάλα κόστη για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Φίλιππου Πατσαλή, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη:

«Με την αναγνώριση ότι η έγκαιρη πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία συνιστούν στο σύνολο τους την έγκαιρη παρέμβαση που πρέπει να σχεδιαστεί σε κοινή βάση, στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης στρατηγικής, σας καλωσορίζω στο σημερινό εργαστήρι για την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη. Σκοπός μας είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να αναπτύξουμε, μέσα από ένα συνεργατικό τρόπο δράσης, την εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην Κύπρο, ώστε αυτή να αποτελέσει εργαλείο για την προώθηση πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών προγραμμάτων για την υγεία και για καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών μας.

Η αναγκαιότητα αυτή χρήζει πολυδιάστατης προσέγγισης. Η επίπτωση της νόσου δηλαδή τα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη που αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών στον κυπριακό πληθυσμό, απαιτεί αντιστροφή της αυξανόμενης αυτής τάσης, αφού πέραν από την αναγνώριση ότι η πρόληψη είναι ύψιστης σημασίας για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων υγείας, ο σακχαρώδης διαβήτης, με τις επιπλοκές του, αποτελεί την πλέον δαπανηρή ασθένεια, με μεγάλα κόστη για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη επιβάρυνση από τα χρόνια νοσήματα, τα οποία κρίνονται υπεύθυνα για το 86% όλων των θανάτων και αυξάνουν κατά πολύ το οικονομικό κόστος διαχείρισης. Ο δε Σακχαρώδης Διαβήτης υπάγεται στα χρόνια νοσήματα που χαρακτηρίζονται ως ‘’μάστιγα της εποχής’’ και αναμένεται ότι μέχρι το 2030 θα αποτελεί την έβδομη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Εξού και η Στρατηγική Αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί απότοκο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας της Πολιτείας για μια πιο ολιστική προσέγγιση του διαβήτη, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, τα άτομα με διαβήτη, αλλά και η οικογένεια τους να συνδιαχειρίζονται τη νόσο και τις επιπλοκές της ως ισότιμοι εταίροι.

Προς τούτο, τα κράτη καλούνται σήμερα να ακολουθήσουν επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη του διαβήτη, να αναπτύξουν πρωτόκολλα για τη διάγνωση, τη διαχείριση και την επανένταξη των ατόμων με διαβήτη, καθώς και να εισαγάγουν μηχανισμούς για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των δράσεων τους.

Στην προσπάθεια αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε το πρόγραμμα Eurobiro, το οποίο μελετώντας τα τοπικά ευρωπαϊκά δεδομένα, αποσκοπεί στην παροχή πληροφοριών και υποστήριξης συντονισμένων δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης του διαβήτη διευρωπαϊκά. Η Κύπρος είναι ενεργό μέλος σε αυτή την ευρωπαϊκή προσπάθεια και η διαβητολογική κλινική που λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας αποτελεί παγκύπριο συντονιστικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια δε της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασιζόμενη στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που προωθήθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη σύσταση μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας διαχείρισης και αντιμετώπισης των χρόνιων νοσημάτων που έχει ως παράδειγμα καλής συνεργασίας επαγγελματιών υγείας και πολιτών το διαβήτη.

Στις συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις εντάσσεται και το Ψήφισμα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Μάρτιο 2012, το οποίο και διαλαμβάνει την προώθηση μέτρων για από κοινού οργανωμένη προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η επιδημία του διαβήτη και παράλληλα να βελτιωθεί η αντιμετώπιση και η ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη. Στη βάση αυτή και έχοντας ως παράδειγμα το διαβήτη, τα κράτη καλούνται να δημιουργήσουν πρωτόκολλα θεραπείας, τεχνικές αντιμετώπισης και πληθυσμιακούς ελέγχους σε ομάδες κινδύνου, που στόχο θα έχουν την ενδυνάμωση του ρόλου των ασθενών και την ολιστική θεώρηση των χρόνιων νοσημάτων. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικά εργαλεία αποτελούν η καταγραφή των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, η ανάπτυξη μηχανισμών παρακολούθησης και η προώθηση της έρευνας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας τη σημασία διαχείρισης και αντιστροφής της αυξητικής τάσης της νόσου, διόρισε το 2013 την Εθνική Επιτροπή για το Διαβήτη, η οποία και ανέλαβε τη σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου, την οποία ευχαριστώ ιδιαίτερα. Η Στρατηγική αυτή θα εδράζεται σε πέντε πυλώνες που είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, η παροχή ανακουφιστικής φροντίδας και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ασθενών, καθώς και η έρευνα και η δημιουργία αρχείου διαβήτη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στους προκατόχους μου Υπουργούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση προηγούμενων προσπαθειών, καθώς και στους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Υγείας, τους συντονιστές των πέντε πυλώνων, τους εταίρους του Υπουργείου Υγείας και όλους εσάς που μετέχετε ενεργά και αποτελείτε τον πυρήνα του σημερινού εργαστηρίου. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω στην Κύπρο τον κύριο Μαντάλια, εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτης και να ευχηθώ σε όλους σας μια δημιουργική και παραγωγική ημέρα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











277