Επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής Παν. Frederick και του Ογκολογικού Τρ. Κύπρου


Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, με θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις και πρότυπα ποιότητας στη φαρμακοθεραπεία καρκινοπαθών ασθενών».

H Δρ Μαρία Παντελίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής αναφέρθηκε στον στόχο της ημερίδας που δεν ήταν άλλος από τη σωστή ενημέρωση επαγγελματιών υγείας (ιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, λοιπών επιστημόνων υγείας) σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη φαρμακευτική θεραπεία στον τομέα της ογκολογίας.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία του Τμήματος, αλλά και στο Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου που αφορά την εκπαίδευση των φοιτητών από Ογκολόγους και Κλινικούς Φαρμακοποιούς στους χώρους του Ογκολογικού Κέντρου.

Στους χαιρετισμούς τους η κυρία Ελένη Πιέρα-Ισσέγιεκ, Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και η κυρία Έλενα Παναγιωτοπούλου εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, χαιρέτησαν την εκδήλωση και αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του ρόλου του κλινικού φαρμακοποιού.

Τις ομιλίες συντόνισε ο Δρ Αλέξης Σαμούτης, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Frederick. Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, η Δρ Γιόλα Μάρκου, Ογκολόγος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του καρκίνου του μαστού, ειδικά για τις γυναίκες στην Κύπρο. Η Δρ Μάρκου μίλησε για τη διάγνωση και θεραπεία εφαρμόζοντας μεθόδους όπως ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χρήση βιολογικών παραγόντων ή/και χειρουργικές μεθόδους.

Ακολούθως η κ. Σταυρούλα Θεοφάνους-Κιτηρή, Κλινικός Φαρμακοποιός του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου παρουσίασε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας στη φαρμακευτική ογκολογία (QuapoS6), τονίζοντας το ρόλο των επαγγελματιών υγείας (φαρμακοποιών, ιατρών, νοσηλευτών) στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων θεραπειών στους ασθενείς.

Στη συνέχεια έγινε μια ανασκόπηση των κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμέτου που σχετίζονται με χημειοθεραπεία από τη Δρ Μόνικα Κυριάκου, Υπεύθυνη του Ιατρικού Τμήματος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD. Η κ. Κυριάκου παρουσίασε τις διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές και τους πιθανούς συνδυασμούς φαρμάκων σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες.

Η ημερίδα τελείωσε με ομιλία από τον Δρα Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Ογκολόγο του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αναφέρθηκε στη διάγνωση, όσο και στη διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία του.

Εκτός από νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, φαρμακοποιούς, ιατρούς, άλλους επαγγελματίες υγείας και επίσημους προσκεκλημένους, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη εκδήλωση.

Χορηγός της Ημερίδας ήταν η φαρμακευτική εταιρεία MSD.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











652