Επίτροπος Εθελοντισμού: Σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της πίεσης από πάσχοντες και μη


Πρόσφατη έρευνα στην Κύπρο, την οποία διενήργησε η Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κατέδειξε ότι ποσοστό περίπου 40% των Κυπρίων καρδιοπαθών έπασχε από υπέρταση και δεν το γνώριζε, αναφέρει σε μήνυμα του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιαννάκης Γιαννάκη.

Με την ευκαιρία της 17ης Μαΐου, που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, ο κ. Γιαννάκη σημειώνει ότι στην Κύπρο ένας στους τέσσερις συμπολίτες μας είναι υπερτασικός.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υπέρταση προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως-δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού- πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025.

Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, είναι μία πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, έχει ονομαστεί «σιωπηλός δολοφόνος» και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανώς θανατηφόρων παθήσεων.

Ως εκ τούτου, αναφέρει στο μήνυμα του ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, είναι σημαντικός για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη, αλλά και η ορθή θεραπεία της. Επίσης, και η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών.

«Το πρώτο μεγάλο βήμα για αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι να εντοπισθούν τα άτομα με αρτηριακή πίεση με τη συστηματική μέτρηση της. Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί η υπέρταση, είναι απαραίτητο να αρχίσει αντιυπερτασική θεραπεία. Η εν λόγω θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων και τη βελτίωση του τρόπου ζωής, με ενέργειες που αφορούν στην ελάττωση του σωματικού βάρους, στη μείωση της πρόσληψης του αλατιού, στον περιορισμό της λήψης αλκοολούχων ποτών, στη διακοπή του καπνίσματος και στην αύξηση της άσκησης», προστίθεται.

Η στενή συνεργασία ασθενών και ιατρών και η παροχή εκπαίδευσης στους ασθενείς και στις οικογένειες τους για τις συνέπειες της πάθησης, τους τρόπους παρακολούθηση της πίεσης από το σπίτι και των προληπτικών μέτρων που μπορούν να λαμβάνονται, συμβάλλει ώστε να ελαττώνεται σε μακροχρόνια βάση, ο κίνδυνος αναπηρίας και αυξάνεται ο χρόνος και η ποιότητα ζωής του ατόμου, καταλήγει στο μήνυμα του ο Επίτροπος Εθελοντισμού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











355